Tijdens je studietijd moet je waarschijnlijk veel verschillende onderzoeken uitvoeren en verslagen schrijven. Dit begint tijdens het eerste jaar en is pas klaar nadat je bent afgestudeerd. Het niveau van die verslagen neemt ieder jaar weer toe en je onderzoek zal steeds uitgebreider worden. Met deze 10 tips schrijf jij met gemak een studieverslag!
1. Hoe plan je je studieverslag?
Het is belangrijk om van te voren een duidelijk structuur te hebben in je verslag. Maak een gedetailleerd plan van te voren, zodat je weet wat je er allemaal in wilt hebben en wat je daarvoor nodig gaat hebben. Zo voorkom je aan het einde dat je belangrijke informatie mist of iets onnodigs erin hebt verwerkt.
2. Voor wie schrijf je je studieverslag?
Voer je een onderzoek uit namens een bedrijf of is het puur voor school bedoeld? Een bedrijf heeft namelijk andere verwachtingen van een rapport dan je docent. Als je je doelgroep goed begrijpt kan je het onderzoek ook dusdanig vorm geven.
3. Wat voor schrijfstijl moet je gebruiken voor je studieverslag?
Een heldere en beknopte schrijfstijl heeft verschillende voordelen voor jouw studieverslag. Ten eerste maakt het je verslag toegankelijker. Docenten vinden het natuurlijk ook leuk om een verslag te lezen zonder onnodig jargon en complexe zinnen. Houd in het achterhoofd dat jouw verslag niet de enige is die je docent moet nalezen. Het kan ook misverstanden voorkomen tussen jou en de lezer.
4. Hoe voer je onderzoek uit?
Een goed verslag staat of valt met goed uitgevoerd onderzoek. Als je een plan hebt gemaakt weet je van te voren wie je wilde spreken of interviewen voor je verslag. Wanneer het tijd is voor dit interview, wil je het gesprek opnemen. Er is niks meer vervelend dan informatie vergeten omdat je niet alles hebt mee geschreven tijdens een onderzoek of omdat de interview uiteindelijk heel lang duurde.
5. Hoe verwerk je onderzoeksresultaten?
Na het afnemen van je interviews zal je deze moeten transcriberen om de resultaten te verwerken. Dit kan een immense klus zijn als je het allemaal zelf moet doen, maar gelukkig bestaan er audio naar tekst programma’s die je ontzettend veel werk uit de handen kunnen nemen. Dit zijn programma’s die geluidsopnames kunnen verwerken naar geschreven tekst, zodat jij niet zelf alles hoeft uit te typen. Voor jouw beeldvorming; per uur audio ben je gemiddeld 5 uur bezig om dit uit te typen. Een audio-naar-tekst programma, zoals Transkriptor doet dit in een fractie van de tijd voor je. Door simpelweg een audiobestand via de website te uploaden en vervolgens de resultaten te downloaden kan jij je tijd besteden aan de belangrijke onderdelen van je studieverslag, zoals de resultaten verwerken.
6. Moet je afbeeldingen gebruiken in je studieverslag?
Wanneer je een rapport inlevert van tientallen pagina’s en duizenden woorden wil je manieren bedenken om je lezer te boeien. Naast een fijne schrijfstijl kunnen de juiste afbeeldingen eraan bijdragen om je verhaal beter over te laten komen. Probeer er wel op te letten dat je niet zomaar afbeeldingen gebruikt, maar enkel visuele elementen die iets toevoegen aan jouw verslag.
7. Wat voor volgorde moet je studieverslag hebben?
Een onderzoeksrapport heeft altijd een vaste volgorde. Dit is om de kwaliteit van je onderzoek te waarborgen en zodat je verslag uiteindelijk alles omvat wat er in moet komen. De volgorde is altijd een plan van aanpak over hoe je je onderzoek wilt vorm geven, om vervolgens het uitgevoerde onderzoek te beschrijven en te eindigen met resultaten en aanbevelingen. Deze flow zorgt ervoor dat je geen stappen overslaat en uiteindelijk een samenhangend rapport hebt.
8. Hoe krijg ik feedback op mijn verslag?
De beste manier om feedback te krijgen is door hier actief achteraan te gaan. De praktijk leert dat je studiegenoten of docenten bereid zullen zijn om je te helpen, mits je hier zelf om vraagt. Deze personen kunnen ook waardevolle input geven, omdat zij weten waar jij mee bezig bent. Het is een goede methode om je rapport te laten toetsen zonder een beoordeling te krijgen.
9. Hoe vaak moet ik mijn verslag nalezen?
Als je van te voren een plan hebt opgesteld en je hieraan hebt weten te houden, alle interviews via een audio naar tekst programma hebt gehaald en uiteindelijk je conclusie hebt geschreven is het verstandig om alles een keer na te lezen. Grote kans dat je ineens fouten tegen komt die je tijdens het typen over het hoofd hebt gezien.
10. Hoe lever ik mijn verslag in?
Je bent klaar en wilt je onderzoek inleveren. Grote kans dat je school een online portaal hebt via waar je alles kan uploaden, zodat je niet hoeft te printen. Dat is al helemaal fijn als je pagina’s aan getranscribeerde interviews hebt. Zorg er in ieder geval voor dat je van te voren alles goed leest, dat je het document met de juiste titel opslaat en op tijd inlevert.
Met deze 10 tips voor je studieverslag ga jij zonder zorgen en met structuur aan de slag. Succes en vergeet niet gebruik te maken van handige online tools zoals Transkriptor om je waar mogelijk werk uit handen te nemen.