Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe bureaustoel, zou je eventueel ook kunnen kiezen voor een gaming stoel. Er zijn speciale stoelen om te kunnen gamen, maar ze kunnen ook dienst doen als comfortabele bureaustoel als je bijvoorbeeld volledig of gedeeltelijk thuis werkt. Maar wat zijn nu de verschillen tussen een bureaustoel en een gaming stoel? In onze blog zetten we de verschillen op een rijtje.
Verschil in uiterlijk
Het eerste en duidelijkste verschil tussen een ergonomische bureaustoel en een gaming bureaustoel is hoe ze eruitzien. De normale bureaustoel is relatief saai terwijl een gaming stoel vaak in felle kleuren en accenten verkrijgbaar is. Je hebt ook een ruime keuze uit verschillende kleuren, zoals paars, rood, blauw, geel en groen. Of uit stoelen die in twee kleuren zijn gemaakt. Een bureaustoel is doorgaans effen bruin, zwart of wit.
Hogere rugleuning en hoofdsteun
Een gaming bureaustoel heeft in de regel ook een hogere rugleuning en een hoofdsteun. Inclusief een hoofdkussen, zodat je het hoofd kunt laten rusten. Traditionele bureaustoelen kunnen ook een verhoogde rugleuning hebben die ook verstelbaar is. Dat is namelijk ook een van de speerpunten van een ergonomische bureaustoel. Een hoofdsteun inclusief een afneembaar hoofdkussen zien we eigenlijk alleen terug bij gaming bureaustoelen.
3D en 4D armleuningen
Niet alle bureaustoelen hebben 3D en 4D armleuningen. 3D en 4D armleuningen zijn volledig te verstellen en daardoor kun je dus in de beste houding op een bureaustoel zitten. Bij een gaming bureaustoel zijn altijd verstelbare armleuningen aanwezig.
Zitvlak en lendekussens
Een ander verschil is te zien aan het zitvlak. Bij een normale ergonomische bureaustoel is het zitgedeelte plat. Bij een gaming stoel is het zitvlak ook plat, maar er zijn ook opstaande randen. Daardoor wordt de gaming stoel ook wel een kuipstoeltje genoemd. Gaming stoelen worden vaak ook met afneembare lendekussens geleverd, zodat je van optimaal comfort kunt genieten en vervelende rugklachten kunt voorkomen. Traditionele bureaustoelen hebben vaak geen lendekussens.
De ligstand
Gamingstoelen zijn ook volledig te verstellen waardoor je in een lighouding op de stoel kunt liggen. Dit is soms nodig als je een bepaald spel speelt waarin een lighouding of halve lighouding is vereist. Denk bijvoorbeeld aan racesimulators waarbij je half achter het stuur ligt. Op het werk zit je altijd rechtop en daarom worden traditionele bureaustoelen niet uitgerust met deze functie.
Verschil in zitcomfort
Als je werkt of spelletjes speelt, zit je vaak uren aaneengesloten achter een bureau. Daarom is zitcomfort ontzettend belangrijk. Zowel ergonomische bureaustoelen als gaming bureaustoelen zorgen hiervoor, maar een gaming stoel biedt net even meer opties om ook in een goede en comfortabele houding achter het bureau te zitten. Denk bijvoorbeeld aan de afneembare lendekussens en het hoofdkussen die bij traditionele bureaustoelen niet aanwezig zijn. Gamingstoelen zijn vaak ook op meerdere manieren te verstellen terwijl dat bij normale bureaustoelen beperkt is. En bureaustoelen die wel meerdere opties hebben zijn doorgaans ook een stuk duurder. Dus ook wat betreft de prijs kan een gaming bureaustoel de betere optie zijn.
Wil je meer weten over waar je op moet letten als je een bureaustoel wilt kopen? Lees dan ook ons artikel.