Een autoverzekering afsluiten zonder schadevrije jaren, hoe werkt dat?

Een autoverzekering afsluiten zonder schadevrije jaren, hoe werkt dat?

Als automobilist ben je verplicht om jouw auto te verzekeren en een autoverzekering is relatief goedkoop als je schadevrije jaren hebt. Schadevrije jaren zijn het aantal jaren waarin je geen schades bij de verzekeraar hebt geclaimd en hoe meer schadevrije jaren je hebt des te hoger de no-claimkorting op je autoverzekering is. Maar hoe zit het dan als je geen schadevrije jaren hebt? Kun je dan nog steeds een autoverzekering afsluiten en hoeveel ga je dan voor een verzekering betalen? In onze blog geven wij hier antwoord op!

Wanneer sluit je een autoverzekering af?

Je sluit een autoverzekering af op het moment dat je een nieuwe auto of een occasion aanschaft. Je bent dat ook verplicht! Bij een zakelijk of private leasecontract werkt een verzekering net even iets anders. Dan regelt de leasemaatschappij namelijk de verzekering en de maandelijkse premie wordt verwerkt in het maandbedrag dat je voor de leaseauto betaalt. Een ander verschil en belangrijk verschil is dat je met een auto die op jouw naam staat direct schadevrije jaren opbouwt. Met een leaseauto bouw je die niet op, omdat de auto en de verzekering op naam van de leasemaatschappij staan.

Geen schadevrije jaren, hoe nu verder?

Als je geen schadevrije jaren hebt, omdat je schades hebt gereden, je eerste auto hebt gekocht of altijd een leaseauto hebt gereden, kun je nog altijd een autoverzekering afsluiten wanneer je een nieuwe auto of een occasion koopt. Houdt er dan wel rekening mee dat de maandpremie hoger is. Fors hoger. Als er sprake is van veel schades die je in het verleden hebt gereden en hebt geclaimd, kan een verzekeraar je zelfs weigeren. Ook bij (tijdelijke) rijontzeggingen is het vaak niet mogelijk om een reguliere autoverzekering af te sluiten en moet je uitwijken naar bijvoorbeeld een De Vereende Verzekering die andere criteria gebruikt om verzekeringen goed te keuren. 

Hoe de premie van een autoverzekering wordt bepaald

Verzekeraars zoals de ANWB kijken niet alleen naar het aantal schadevrije jaren van de automobilist om de premie te berekenen. De hoogte van de premie is afhankelijk van hoe nieuw, groot en zwaar de auto is en naar de locatie van de automobilist. Hoe groter, nieuwer en zwaarder de auto is des te hoger de premie wordt. Ook betalen bestuurders die in steden wonen veel meer premie dan dorpelingen. Daarnaast kun je zelf ook nog invloed uitoefenen op de hoogte van de premie door bijvoorbeeld een verzekering af te sluiten met een hoger eigen risico. Een hoger eigen risico verlaagt de maandpremie, maar je hebt wel hogere kosten wanneer er een schade gereden wordt.

Speelt de leeftijd een rol bij de verzekeraar?

De leeftijd van de bestuurder en de verzekeringnemer speelt ook een rol in hoe hoog de maandpremie is. Bestuurders jonger dan 24 jaar en ouder dan 65 jaar betalen meer premie, omdat de verzekeraar deze doelgroepen zien als automobilisten die meer risico lopen om schades te rijden. In het verleden sloot een ouder de verzekering af voor een lagere premie en registreerde hun kind dan als medebestuurder. Dat kan nog steeds, maar een nadeel is dat de jonge bestuurder zelf geen schadevrije jaren opbouwt en ook op latere leeftijd nog altijd een hogere premie moet betalen dan wanneer hij een aantal schadevrije jaren heeft opgebouwd.

 

Categorieën
Autoverzekeraars Autoverzekeraars
Gerelateerde bedrijven
ANWB logo
ANWB
31 beoordelingen
6
Recente blogartikelen
Hoe vind je een betrouwbaar autoverhuurbedrijf?
Hoe vind je een betrouwbaar autoverhuurbedrijf? 15-11-2024
Uitgebreide beoordelingen: Gebruikers helpen bij het maken van geïnformeerde keuzes
Uitgebreide beoordelingen: Gebruikers helpen bij het maken van geïnformeerde keuzes 25-10-2024
Lees meer blogs