Eigen risico zorgverzekering: dit wil je weten

Eigen risico zorgverzekering: dit wil je weten

Sinds 2008 is het eigen risico ingevoerd. Het eigen risico houdt in dat je de zorg die niet vergoed wordt door de verzekeringsmaatschappij zelf moet betalen. Tot een maximaal bedrag. Het eigen risico in 2024 wordt € 385,- per persoon en dat is een smak geld. Als je bijvoorbeeld een ingreep hebt ondergaan in het ziekenhuis of gebruik hebt gemaakt van een bezoek aan de psycholoog, is dit bedrag ontzettend snel bereikt en moet je dit bedrag in één keer betalen. Wat voor veel mensen moeilijk tot zelfs onmogelijk is.

Waarom betalen we het eigen risico?

Het eigen risico is ingevoerd met een idee. De overheid wil namelijk dat de zorgpremies zo laag mogelijk blijven en dat mensen bewuster worden van hoeveel de zorg kost. Het heeft ook een averechts effect, omdat mensen vanwege de kosten geen arts meer bezoeken. Als gevolg dat ziektes en aandoeningen niet op tijd worden ontdekt en behandeld. Het is wel een voordeel dat de zorgpremie zo laag mogelijk blijft, maar voor de budget basisverzekering betalen we nog steeds tussen de € 140,- en € 150,- per persoon per maand.

Hoger of lager eigen risico

Je hebt zelf invloed op hoe hoog het eigen risico is, maar het minimumbedrag is voor iedere Nederlander in 2024 € 385,-. Je kunt er wel voor kiezen om voor een hoger eigen risico te kiezen. Daardoor wordt de zorgpremie die je betaalt nog lager en sommige verzekeraars bieden zelfs een extra korting aan. Een hoger eigen risico is alleen interessant als je nauwelijks of geen kosten maakt. Loop je vaker bij een arts, wordt je behandeld voor een aandoening of een ziekte of weet je dat er een operatie gepland staat? Dan is het niet slim om het eigen risico te verhogen, omdat je dit zelf moet betalen.

Eigen risico vooraf betalen

Het is mogelijk om het eigen risico vooraf te betalen. Dat betekent dat je aan het begin van het jaar het eigen risico direct betaalt en dat je de rest van het jaar geen omkijken meer naar hebt. Het voordeel is ook dat je het als een spaarpotje kunt gebruiken, omdat je het eigen risico weer terugkrijgt als je geen gebruik hebt gemaakt van de zorg. Veel verzekeraars bieden de mogelijkheid om het eigen risico vooraf te betalen, maar een aantal is hiermee gestopt. Puur vanwege het feit dat mensen het als een spaarpotje gaan gebruiken, wat natuurlijk niet de insteek is.

In delen betalen

Als je een rekening krijgt om het eigen risico te betalen, heb je vaak de mogelijkheid om het in delen af te lossen. De verzekeraar kan een berekening maken, zodat je het eigen risico in maximaal 6 termijnen weer hebt afgelost. Soms is het ook mogelijk om je zorgverzekering per maand te verhogen, zodat je het eigen risico preventief en in delen betaalt. Veel verzekeraars bieden die optie, maar een aantal ook niet. Als dit een belangrijke reden is om voor een verzekeraar te kiezen, is het slim om bij het vergelijken te controleren of een zorgverzekeraar de optie aanbiedt.

Wil je meer weten over wat er verandert in 2024? Lees dan ook ons artikel “Hoe duur wordt de zorgverzekering in 2024?”.

Categorieën
Zorgverzekeraars Zorgverzekeraars
Recente blogartikelen
Wat zijn hybride horloges?
Wat zijn hybride horloges? 12-04-2024
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv?
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv? 11-04-2024
Lees meer blogs