Fruitvliegjes: hoe kom je er vanaf?

Fruitvliegjes: hoe kom je er vanaf?

Fruitvliegjes zijn super irritant, vooral in de zomer. Ze zijn dol op voedsel dat begint te rotten of te gisten, zoals fruit (vandaar de naam). Maak je niet al te veel zorgen, want je kunt er wat aan doen! Hier zijn wat tips van HG om van fruitvliegjes af te komen en te voorkomen dat ze terugkomen. Benieuwd? Lees door!

Wat zijn fruitvliegjes?

Fruitvliegjes zijn die kleine beestjes die je vaak rond fruit ziet. Ze hebben een geelbruin of roodbruin lijfje en opvallend grote rode ogen. Ze zijn maar klein, zo'n 2 tot 4 millimeter, en hebben twee vleugeltjes. Je ziet ze vaak bij fruit, maar ze houden ook van andere dingen zoals fruitsap, frisdrank,  bier, wijn, en zelfs zuivel, gedroogde thee en koffiedrap. En ze zijn ook nog eens dol op planten, bloemen en sommige kruiden.

Hoe ontstaan fruitvliegjes?

Fruitvliegjes zie je vooral in de zomer, maar ze kunnen er eigenlijk het hele jaar door zijn, afhankelijk van hoe warm het is. Ze groeien razendsnel op: een vrouwelijk fruitvliegje kan wel 900 eitjes leggen, en die eitjes worden in zo'n 8 tot 11 dagen volwassen vliegjes. Ze houden enorm van eten dat aan het rotten of gisten is, zoals fruit. Ze zijn altijd op zoek naar eten en een goede plek om hun eitjes te leggen, bijvoorbeeld bij fruit dat aan het rijpen is. Dat hoort allemaal bij hun levenscyclus.

Waar komen fruitvliegjes op af?

Fruitvliegjes komen af op eten dat begint te rotten of te gisten, vooral als het zoet is. Ze vinden van alles lekker: niet alleen fruit, maar ook allerlei andere etensresten en drankjes. Zelfs als er geen fruit in de buurt is, kunnen ze genieten van dingen als paddenstoelen of plantenresten die aan het vergaan zijn. Daarom zie je ze vaak rondom je vuilnisbak of de gft-bak hangen.

Hoe voorkom je fruitvliegjes?

Wil je geen last hebben van fruitvliegjes? Dan is het belangrijk dat ze niet bij eten kunnen komen en dat je je huis schoon houdt. Eet je fruit op voordat het te rijp wordt en gooi overrijp fruit meteen weg. Zacht fruit en fruit dat je al gesneden hebt, kun je het beste in de koelkast bewaren. Tropisch fruit hoef je niet in de koelkast te leggen. Zorg dat je aanrecht, eettafel en kookplaat altijd schoon zijn en gebruik schoonmaakmiddelen die niet naar fruit ruiken. Spoel ook altijd lege flessen en potjes goed om voor je ze weggooit. Wist je dat je ook kruidenplanten zoals basilicum, dille of salie bij je fruit kunt zetten? Of leg wat kruidnagel, knoflook of lavendel tussen het fruit. En gooi etensresten niet zomaar in de vuilnisbak, maar doe ze in een afgesloten gft-bak en zet deze op een koele plaats. Gelukkig kun je ook fruitvliegjes bestrijden.

Hoe kom je van fruitvliegjes af?

Als je last hebt van fruitvliegjes in huis, moet je snel iets doen om te voorkomen dat het er meer worden. Er zijn een paar manieren om ze aan te pakken. Een handige methode is het gebruik van insectenspray, die vaak pyrethrum of piperonylbutoxide bevat en giftig is voor de vliegjes. Een andere optie is om zelf een val te maken. Dit doe je door een klein plastic bakje met suiker of gist te vullen, een klein gaatje in het deksel te maken en de val ergens neer te zetten waar de vliegjes niet storen. De fruitvliegjes kruipen erin, maar kunnen er dan niet meer uit. Zo vang je ze makkelijk!

Recente blogartikelen
Lees onze tips over de lengte van de hogedrukslang
Lees onze tips over de lengte van de hogedrukslang 01-05-2024
Wat zijn de beste soundbars?
Wat zijn de beste soundbars? 24-04-2024
Lees meer blogs