Ga je de verbouwing zelf aanpakken?

Ga je de verbouwing zelf aanpakken?

Heb je een leuk klushuis gekocht en ben je voornemens de verbouwing zelf aan te gaan pakken? Dan staat je heel wat uurtjes klussen te wachten. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om alleen zelf te slopen en het opbouwen aan de experts over te laten, maar waarom zou je, als je tenminste zelf een beetje handig bent. Sommige dingen zijn echter voor een leek niet goed te doen of zelfs niet veilig om te doen. Denk dan aan het werken met elektriciteit en water. Die twee zaken kunnen, wanneer ze niet goed worden aangepakt voor heel veel ellende en zelfs gevaarlijke situaties zorgen. Het is dus altijd slim om, voor je begint met je verbouwing, een goede loodgieter en een betrouwbare elektricien onder de sneltoets te hebben.

Wat kan je zelf?

Je kunt meer dan je denkt, als je maar de juiste gereedschappen en materialen gebruikt. Wil je, bijvoorbeeld, een tussenwandje zetten in de woonkamer? Om het eetgedeelte van het zitgedeelte af te scheiden? Dat kan je best zelf. Als je er maar voor zorgt dat je de materialen van Gyproc daarvoor in huis haalt. Wil je zelf je badkamer verbouwen en het bad mooi afwerken? Laat dan al het leidingwerk over aan de vakman en bestel Wedi platen om de nieuwe badombouw te maken.

Hetzelfde geldt voor het gereedschap. Oké, er zijn handige mensen die met een paperclip, wat ducttape en een busje WD40 alles los dan wel vast kunnen zetten, maar wil je dat in je huis? Nee. Je wilt dat je verbouwing er na afloop uitziet om door een ringetje te halen. Het juiste gereedschap maakt de klus niet alleen gemakkelijker, het wordt ook een stuk veiliger op jouw bouwplaats.

Plannen is van groot belang

Een verbouwing zonder planning is een verbouwing die nooit afkomt. En dat is niet wat je wilt. Je zult dus een goede planning moeten maken. Wat doe je wanneer en wanneer verwacht je de nieuwe meubelen of de tegels voor de badkamer? Het lukt soms, door omstandigheden, niet helemaal om je aan een strakke planning houden, maar je moet de planning dan ook vooral als leidraad zien en deze telkens als er wat extra goed gaat of als er wat vertraging optreedt weer aanpassen.

Categorieën
Wonen Wonen
Recente blogartikelen
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv?
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv? 11-04-2024
Hoe gebruik je een Storytel E reader?
Hoe gebruik je een Storytel E reader? 10-04-2024
Lees meer blogs