De inflatie is voor veel mensen een doorn in het oog. Feitelijk komt het erop neer dat de producten die je koopt niet veranderen, maar wel duurder worden en dat je salaris gelijk blijft. Met andere woorden; je kunt minder producten kopen met het geld dat je hebt. Makkelijker omschreven houdt de inflatie in dat je koopkracht afneemt. Hoe kun je jezelf wapenen tegen een hoge inflatie en is het verstandig om bijvoorbeeld geld opzij te zetten of om juist het geld te beleggen? In onze blog vertellen we er meer over.
Hoe ontstaat een hoge inflatie?
Voor de mensen die nieuwsgierig zijn naar hoe een hoge inflatie ontstaat vertellen we er iets meer over. Een hoge inflatie is te wijten aan gebeurtenissen in de wereld. Denk aan een uitbraak van een virus of een oorlog of denk bijvoorbeeld aan stijgende kosten van grondstoffen die benodigd zijn om producten te kunnen maken. In dat opzicht worden bedrijven die bijvoorbeeld auto’s, computers en andere producten fabriceren geforceerd om meer geld te vragen voor hetzelfde product. Maar dat geldt ook voor onze boodschappen! Brood, groenten en fruit en andere etens- en drinkwaren worden simpelweg duurder, omdat er schaarste is en dat grondstoffen een stuk duurder zijn geworden. Nu weet je waarom je ook op dit moment aan de kassa van de supermarkt veel meer betaalt dan voorheen.
Wat doet een inflatie met mijn vermogen?
Door de inflatie wordt je geld simpelweg minder waard. Dus ook je vermogen krimpt. Omdat je met het geld veel minder producten kunt kopen. Nu heb je een aantal jaren geleden besloten om je geld vast te zetten op een spaarrekening, maar wees dus gewaarschuwd. Jouw spaargeld kan over 20 of 30 jaar veel minder waard zijn dan op de dag vandaag. Een ander nadeel is dat door de lage en zelfs negatieve rentes je vermogen niet groeit. Sterker nog, je kunt zelfs vermogen verliezen als we over een negatieve rente spreken. Dus spaarrekening aanhouden? Denk daar nog eens goed over na!
Investeren van het vermogen
De beste keuze is om je geld te investeren, maar dan rijst de vraag waarin je moet investeren. Ga je vastgoed kopen of investeer je in een bedrijf? Er zijn legio mogelijkheden om geld te investeren. Je zou bijvoorbeeld ook kunnen gaan beleggen. Maar is dat wel slim en hoe doe je dat dan? Als de markt onder druk staat ga je met beleggen niets winnen. Althans, niet nu! Maar beleggen kan op lange termijn wel interessant zijn, omdat de markt groeit en krimpt. Als je daar goed tegen kunt is beleggen een serieuze optie. Daarnaast zijn er ook legio mogelijkheden om te beleggen in speciale fondsen die bijvoorbeeld een flinke daling kunnen opvangen. Een soort vangnet waarmee je redelijk veilig kunt blijven beleggen.
Een groot voordeel is dat je met beleggen flink wat geld kunt verdienen. Maar het is dan wel belangrijk dat je voor een langere periode gaat beleggen. Op korte termijn levert beleggen je niets op of je kunt zelfs je inleg verliezen, maar op een lange termijn kun je wel geld verdienen en uiteindelijk je toekomstige financiële doelstellingen behalen. Wil je meer weten over beleggen? Lees dan ook ons artikel "Beleggen; wat moet je weten?".