Hoe rendabel is een warmtepomp?

Hoe rendabel is een warmtepomp?

De warmtepomp is een goede oplossing als je geld wilt besparen op je energierekening, het gasverbruik wilt verminderen en wilt bijdragen aan een beter milieu. In ons artikel “Warmtepomp kopen: dit wil je weten” spreken we uitgebreid over de voordelen van de warmtepomp. In deze blog zoomen we dieper in op de kosten en hoe rendabel de warmtepomp is. Zodat je een goede beslissing kunt maken over of de warmtepomp ook voor jou een slimme investering is.

De kosten van een warmtepomp

De prijs van een warmtepomp is afhankelijk van het model, de soort warmtepomp en of je de oplossing zelf installeert of laat installeren door een erkende installateur. De kosten liggen tussen de € 6.500,- en € 8.000,-. Dit is inclusief de installatie. De prijs heeft vooral betrekking op de hybride warmtepomp die het vaakst wordt gekozen. Vanwege het feit dat een warmtepomp doorgaans niet voldoende capaciteit heeft om een huis te verwarmen en een hybride warmtepomp samenwerkt met de CV-ketel. Zodat het huis alsnog verwarmd kan worden als de warmtepomp niet voldoende capaciteit heeft.

Wat levert een warmtepomp op?

Je laat geen warmtepomp installeren om er geen voordeel mee te doen. Natuurlijk is het al fijn dat je dus voor een deel afscheid kunt nemen van het gas, omdat gas een gevaarlijke brandstof is. Vooral bij slecht onderhouden CV-ketels kan het gebeuren dat er koolstofmonoxide ontsnapt en bij een te hoge concentratie koolstofmonoxide kun je een koolstofmonoxidevergiftiging oplopen. Dat kan de gezondheid ernstige schade toebrengen en het kan zelfs dodelijk zijn.

Natuurlijk is het ook beter voor het milieu als je minder gas verbruikt, maar de voornaamste reden om voor een warmtepomp te kiezen heeft toch te maken met de besparing op de energierekening. Door een hybride warmtepomp te gebruiken kun je tot wel 75% minder gas verbruiken en dat is fors. Een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt op jaarbasis ongeveer 1200 kubieke meter gas en dat kan dus worden teruggebracht naar ongeveer 300 kubieke meter gas.

Voordeel in euro’s

Het gemiddelde gastarief is € 1,39 per kubieke meter gas, maar dat verschilt natuurlijk per huishouden. Je zult dus even naar het contract moeten kijken om te zien hoeveel je op dit moment voor een kubieke meter gas betaalt. Als we uitgaan van de gemiddelde prijs is de gasrekening op basis van het gemiddelde verbruik € 1.668,-. Als we in het voorbeeld uitgaan van een besparing van 75% betekent het dat je uiteindelijk nog maar € 417,- voor het gas betaalt. Dat is een besparing van € 1.251,- op jaarbasis.

Terugverdientijd warmtepomp

Je moet er wel rekening mee houden dat een hybride warmtepomp ongeveer € 7.000,- kost. Als we dan kijken naar de besparing die je realiseert, betekent het ook dat je dus ongeveer 7 jaar nodig hebt om je warmtepomp weer terug te verdienen. De terugverdientijd kan korter zijn als je ook je investering verlaagd. Dit kun je doen door bij de overheid de ISDE aan te vragen. Deze subsidie is in het leven geroepen om huiseigenaren te motiveren om hun huis te verduurzamen.

Categorieën
Huis en bouwen Huis en bouwen
Recente blogartikelen
Wat zijn hybride horloges?
Wat zijn hybride horloges? 12-04-2024
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv?
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv? 11-04-2024
Lees meer blogs