Hoe sparen met weinig geld?

Hoe sparen met weinig geld?

Sparen is belangrijk en niet altijd mogelijk! Zeker met de stijgende prijzen van huur- en koophuizen, energie en de dagelijkse boodschappen, is het voor veel huishoudens meer een droom dan realiteit om iedere maand wat geld apart te zetten. Je leeft immers ook nu en niet over 5, 10 of 20 jaar. Toch adviseert onder andere het Nibud om elke maand ongeveer 10% van je netto inkomsten apart te zetten. En dat is fors! Natuurlijk is dit advies en geen verplichting. Daarom vertellen we in onze blog hoe je geld kunt sparen als je weinig geld hebt!

Werk met een huishoudboekje

Het eerste dat je kunt doen is het aanmaken van een huishoudboekje. Op het internet vind je talloze tools en apps waarmee je jouw inkomsten en uitgaven kunt monitoren. Als je een beetje handig bent kun je ook zelf een huishoudboekje in Excel maken. Door een huishoudboekje aan te maken en bij te houden weet je precies hoeveel geld er maandelijks binnenkomt en wat er wordt uitgegeven. Zo krijg je niet alleen meer grip over je financiën, maar je kunt ook kansen spotten. Dat koppie koffie bij het tankstation in de ochtend kost slechts € 2,-, maar maandelijks kost je dat kopje koffie gewoon € 40,-! Dat al een heel mooi spaarbedrag is. Dus misschien kun je hier op bezuinigen door bijvoorbeeld koffie van huis mee te nemen.

Besparen op energie

Torenhoge rekeningen zorgen ervoor dat de financiële ruimte die je maandelijks hebt steeds kleiner wordt. En het verduurzamen van een woning is een pittige investering. Dan hebben we het bijvoorbeeld over oplossingen, zoals het aanbrengen van hr++ glas, vloer-, muur- en dakisolatie en het plaatsen van zonnepanelen. Maar je kunt al besparen met kleine en simpele trucs. Haal bijvoorbeeld stekkers van telefoon opladers uit het stopcontact als je ze niet gebruikt en laat verlichting niet onnodig aan staan. Doe ook relatief lage investeringen, zoals spaar- en gloeilampen vervangen voor veel zuinigere slimme Led lampen. Deze oplossingen kunnen je al enkele tientjes op jaarbasis opleveren! Wil je meer weten over sparen? Lees dan ook ons artikel "Geld sparen: tips en trucs.".

Anders boodschappen doen

Boodschappen doen we allemaal en dat is ook nodig, maar ben jij een snelle shopper en pak je wat je pakken kunt of ga je bewust te werk. In dat laatste geval ben je al goed bezig met geld besparen. Door bijvoorbeeld wat vaker voor het huismerk dan voor het A-merk te kiezen en koop zoveel mogelijk producten in de aanbieding. Dat leveren al mooie besparingen op eten en drinken op. Ben je iemand van de snelle boodschap en pak je gewoon wat je wilt of wat je lekker vindt? Dan liggen hier nog wel kansen voor je!

Denk altijd na voordat je iets koopt

Een leuk shirt, een lekker luchtje of een keertje eten bestellen. Het zijn allemaal luxueuze aankopen die wel invloed hebben op je budget. Met het huishoudboekje worden extra uitgaven en impulsaankopen veel beter inzichtelijk en dan kun je dus ook gaan nadenken over of je die aankopen wel echt nodig had. Heb je al niet genoeg shirts in de kast hangen, luchtjes op de toilettafel staan en kun je niet beter zelf een maaltijd koken als je de boodschappen al in huis hebt? Door je iets meer bewust te zijn van deze extra uitgaven kun je al flinke euro’s besparen. Stel gewoon telkens jezelf de simpele vraag “heb ik het echt nodig?”.

Categorieën
Sparen Sparen
Recente blogartikelen
Wat zijn hybride horloges?
Wat zijn hybride horloges? 12-04-2024
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv?
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv? 11-04-2024
Lees meer blogs