Hoe sparen voor een huis?

Hoe sparen voor een huis?

Je wilt graag een huis kopen en dat is nog niet zo makkelijk als dat je zou denken. Je kunt tegenwoordig alleen een hypotheek krijgen die niet hoger is dan de taxatiewaarde van de woning. Dat houdt in dat je zaken zoals een inrichting, bijkomende kosten voor de overdracht en bijvoorbeeld een verbouwing zelf moet bekostigen. Je hebt dus flink wat eigen vermogen nodig als je een huis wilt kopen! In onze blog geven we een aantal handige tips en trucs over hoe je kunt sparen voor een huis!

Zet alles een op rijtje

Het avontuur begint met alles op een rijtje te zetten. Dat houdt in dat je bijvoorbeeld met een hypotheekadviseur in gesprek gaat om te kijken hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Dan weet je ook met welke bedragen je te maken hebt en naar welke huizen je zou kunnen kijken. Vervolgens kun je op basis van die gegevens ook bepalen hoeveel eigen vermogen je nodig hebt. Dit is dan ook gelijk je spaardoel! Een spaardoel is niet alleen het bedrag dat je dus nodig hebt, maar houdt er ook rekening mee binnen hoeveel tijd je het benodigde bedrag bij elkaar kunt sparen.

Geld besparen

Als je een spaardoel hebt weet je dus ook hoeveel geld je opzij moet zetten. Nu kun je bijvoorbeeld de tijd dat je erover doet om het benodigde bedrag bij elkaar te sparen versnellen door geld te besparen. Dit kun je doen door je inkomsten en uitgaven inzichtelijk te maken. Door bijvoorbeeld een huishoudboekje te gebruiken. Je kunt dan ook gelijk zien of je ergens op kunt besparen. Die besparing kun je weer sparen en zo heb je dus het doelbedrag sneller bereikt!

Zet extraatjes opzij

Vakantiegeld, een bonus of inkomsten uit werk als zelfstandige of freelancer kun je ook het beste apart zetten. Zo bereik je veel sneller je spaardoel of je kunt zelfs meer sparen dan dat je nodig hebt. Het is overigens helemaal geen gek idee om naast je fulltime baan als freelancer te werken. Veel mensen die van plan zijn om een huis te kopen maken deze stap. Omdat ze zo snel mogelijk het eigen vermogen willen opbouwen.

Stel grote uitgaven uit

Het spreekt ook voor zich dat je grote uitgaven even parkeert. Wil je een nieuwe televisie, wil je eigenlijk de koelkast of het bankstel vervangen of wil je toch nog voor de verhuizing een vakantie boeken? Je kunt het beste het geld gebruiken om de spaarpot te vullen. Wanneer je eenmaal een huis hebt gekocht en bent verhuisd, kun je altijd nog een grote uitgave doen als er geld overblijft.

Op welke manier sparen?

Je kunt natuurlijk het beste een spaarrekening openen, maar let er dan wel op dat je geen rekening met een negatieve rente opent. Dan word je geld namelijk minder waard. Je zou eventueel ook een beleggingsrekening kunnen openen, maar houdt er dan rekening mee dat je over een langere periode pas echt over een leuk winstbedrag kunt beschikken. En je loopt ook nog eens het risico dat je jouw inleg geheel of gedeeltelijk verliest. Wil je meer weten over sparen? Lees dan ook ons artikel “Geld sparen: tips en trucs.”.

Categorieën
Sparen Sparen
Recente blogartikelen
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv?
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv? 11-04-2024
Hoe gebruik je een Storytel E reader?
Hoe gebruik je een Storytel E reader? 10-04-2024
Lees meer blogs