Hoe sparen voor je kind?

Hoe sparen voor je kind?

Sparen is ontzettend belangrijk en je kunt voor verschillende doelen geld gaan sparen. Denk aan de aanschaf van een huis, een nieuwe auto of je wilt geld apart zetten voor je kinderen. Je wilt misschien je kinderen op een latere leeftijd iets cadeau doen, zoals een rijbewijs als ze 18 jaar oud zijn of je wilt juist hun studie kunnen betalen. Daar moet je alvast geld voor apart zetten. Maar hoeveel moet je dan sparen en hoe pak je het aan? In onze blog geven we een aantal handige tips en trucs over hoe je kunt sparen voor je kind.

Je kunt niet te vroeg beginnen

Een spaarrekening voor je kind openen is misschein wel het eerste dat je moet doen als je een kinderwens hebt. Je kunt namelijk niet vroeg genoeg beginnen met sparen voor je kind. Natuurlijk is dat ook wel een beetje afhankelijk van het spaardoel en van het bedrag dat je per maand aan de kant kunt zetten. Je hebt immers meer geld nodig als je een kind zijn of haar studie wilt betalen dan dat je een rijbewijs geeft. Maar misschien wil je jouw kind wel verrassen met een nieuwe auto voor zijn of haar achttiende verjaardag. Dan heb je een flink geldbedrag nodig!

Hoeveel geld zet je opzij?

Het bedrag dat je aan de kant zet is afhankelijk van wat je aan de kant kunt zetten en wat je spaardoel is. Een spaardoel bevat niet alleen het streefbedrag, maar omschrijft ook de periode waarin je het spaardoel wilt halen. Wil je bijvoorbeeld € 20.000 euro in 20 jaar tijd bij elkaar sparen? Dan zou je maandelijks € 83,33 apart moeten zetten. De rekensom is dus vrij simpel te maken en je vult dan natuurlijk de bedragen en de periode in die je ook voor ogen hebt. Je kunt ook andersom rekenen door bijvoorbeeld het bedrag dat je kunt sparen te vermenigvuldigen met de maanden die je tot het beoogde doel kunt sparen. Stel dat je € 35 per maand kunt sparen en je wilt over 10 jaar jouw kind een geldbedrag schenken? Dan weet je dus dat je op dat moment een bedrag van € € 4.200 bij elkaar hebt gespaard.

Wat is gemiddeld?

Nu is het misschien nog steeds een raadsel hoeveel geld je voor een kind moet sparen. Wat is nu reëel en hoe kun je ervoor zorgen dat je kind op latere leeftijd bijvoorbeeld een goede start heeft? Volgens de statistieken sparen ouders gemiddeld € 500,- per jaar voor hun kinderen. Dit is dan wel een bedrag per kind. Heb je twee of drie kinderen? Dan zou je dus gemiddeld € 1.000,- of € 1.500,- moeten sparen. Een leuke bijkomstigheid is dat je kinderen op jongere leeftijd kunt betrekken bij het sparen. Zo leren ze veel beter de waarde van geld kennen en ze raken geinspireerd om zelf ook te gaan sparen. Wil je meer weten over sparen? Lees dan ook ons artikel “Geld sparen: tips en trucs.”.

Categorieën
Sparen Sparen
Recente blogartikelen
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv?
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv? 11-04-2024
Hoe gebruik je een Storytel E reader?
Hoe gebruik je een Storytel E reader? 10-04-2024
Lees meer blogs