Hoe werkt een auto leasen als Zzp’er?

Hoe werkt een auto leasen als Zzp’er?

Je hebt besloten om als Zzp’er aan de slag te gaan en je gaat een mooie nieuwe periode tegemoet. Maar je hebt wel een auto nodig! Natuurlijk is dat afhankelijk van jouw beroep, maar in vrijwel alle gevallen heb je vervoer nodig om klanten te bezoeken en om eventueel materialen te vervoeren. Bijvoorbeeld als je aan de slag gaat als timmerman of loodgieter. Als startende ondernemer heb je eigenlijk geen budget voor een auto en je wilt ook niet in een al te oude en lelijke auto aanrijden bij je klanten. Leasen is dan een goede optie, maar hoe werkt dat? In onze blog vertellen we er meer over.

Auto leasen als Zzp’er

Zzp’ers kunnen ondanks dat ze net starten een auto leasen. Een leasemaatschappij kijkt naar andere zaken dan jouw privé financiën om te kunnen bepalen of jij voor een leasecontract in aanmerking komt. Afhankelijk van de auto die je kiest kan de leasemaatschappij wel vragen om een deel van het aankoopbedrag aan te betalen. Dat is een extra zekerheid voor de aanbieder. Zie het als een soort borg met de kanttekening dat je het bedrag niet terugkrijgt. Het wordt verrekend met je maandtarief.

Fiscale voor- en nadelen

Een auto leasen is geen gek idee, want je kunt een mooi en goede auto rijden terwijl je niet in één keer een smak geld kwijt bent. Je hebt ook nog eens fiscaal voordeel, omdat je bijvoorbeeld de btw van het maandbedrag als ondernemer mag terugvorderen. Er kleeft ook een fiscaal nadeel aan vast, want bij een zakelijke leaseovereenkomst heb je te maken met de bijtelling. In de regel is dat 22% en dat betaal je wanneer je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt. Je moet dus ook een sluitende rittenregistratie bijhouden en rekening houden met extra onkosten. Die je bovenop het maandtarief moet betalen.

Verschillende leaseconstructies

Een voordeel van zakelijk leasen is dat je wel kunt kiezen uit financial en operational lease. Bij operational lease wordt de wagen nooit jouw eigendom, maar zit alles wel bij het maandbedrag inbegrepen. Inclusief verzekeringen, belastingen en onderhoud. Je hebt verder geen fiscale voordelen, omdat de auto niet op jouw bedrijfsnaam komt te staan. Je kunt wel de btw terugvorderen en je krijgt ook te maken met de bijtelling als je meer dan 500 kilometer op jaarbasis privé rijdt. Bij financial lease financier je feitelijk de auto die aan het einde van de rit jouw eigendom wordt. De auto komt direct op jouw naam te staan en je kunt dus fiscaal voordeel behalen. Maar ook bij deze constructie krijg je te maken met de bijtelling.

Private leasen?

Als Zzp’er is het vaak slimmer om voor private lease te kiezen. Je kiest ervoor om de auto als persoon te leasen en je kunt jezelf voor de zakelijke kilometers vergoeden voor € 0,19 de kilometer. Die je bij de belastingaangifte kunt opgeven. Je kunt niet genieten van fiscaal voordeel, maar je hebt ook niet meer te maken met de bijtelling! Een ander nadeel is dat een private leasecontract wel geregistreerd staat bij het BKR in Tiel en dat dergelijke contracten invloed kunnen hebben op andere aanvragen en leenovereenkomsten, zoals een hypotheek. Wil je meer weten over leasen? Lees dan ons artikel "Waar moet je op letten bij het leasen van een auto?".

Categorieën
Autos Autos
Recente blogartikelen
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv?
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv? 11-04-2024
Hoe gebruik je een Storytel E reader?
Hoe gebruik je een Storytel E reader? 10-04-2024
Lees meer blogs