Eenvoudig je iPhone en iPad ontgrendelen met een mondkapje op

Eenvoudig je iPhone en iPad ontgrendelen met een mondkapje op

Het mondkapje is niet meer uit het straatbeeld weg te denken en ondanks dat de mondkapjes plicht verdwijnt zullen een hoop mensen het gezichtsmasker blijven dragen. Het grote voordeel is dat je dan nog steeds beschermd bent tegen de bacteriën en virussen die door de lucht zweven, maar er zijn ook nadelen. Naast het eventuele ongemak dat je kunt ervaren is het ook veel lastiger om een telefoon met gezichtsherkenning te ontgrendelen. Maar daar heeft Apple nu een oplossing voor!

Foutmeldingen

Je hebt het vast wel eens meegemaakt. Je wilt terwijl je in de supermarkt loopt even de telefoon ontgrendelen om een bericht af te lezen om misschien een boodschappenlijstje te raadplegen. Maar door het mondkapje word je niet herkend en is het ontgrendelen met Face ID niet mogelijk. Je krijgt eerst een aantal foutmeldingen voordat je de telefoon uiteindelijk met je pincode kunt ontgrendelen en gebruiken. Dat is vreselijk irritant natuurlijk en totaal niet praktisch. Gebruikers van telefoons gingen dan ook spontaan op zoek naar oplossingen om dit ongemak op te lossen.

Gezichtsherkenning uitschakelen

De meest gekozen optie was om de gezichtsherkenning compleet uit te schakelen. Door het uitschakelen van de gezichtsherkenning is het alleen nog mogelijk om met de door jezelf gekozen pincode de telefoon te ontgrendelen. Handig als je veel onderweg bent en een mondkapje draagt, maar deze optie is weer minder handig voor thuis. Waar je vrijwel geen mondkapje draagt en vrijwel iedere 10 minuten de telefoon wel pakt om iets op te zoeken, het nieuws of een bericht te lezen. Dan moet je dus telkens je pincode invoeren. Gezien het feit dat je de telefoon thuis vaker gebruikt dan op een locatie waar je een mondkapje draagt, werd deze optie al snel en door veel gebruikers in de ban gedaan.

Face ID opnieuw instellen

Een grote groep mensen dachten slim te zijn en de Face ID opnieuw in te stellen. Maar deze keer met een mondkapje op. Ja, dan herkent de telefoon de gebruiker wel, maar zonder mondkapje op dus weer niet. Ook deze methode is dus alleen handig voor op locaties waar je mondkapjes draagt, maar voor thuis is het weer niet handig. Nu hebben slimme gebruikers wel een trucje gevonden waarmee je zowel met en zonder mondmasker op de telefoon kunt ontgrendelen. Door Face ID opnieuw in te stellen terwijl je slechts de helft van het gezicht met een mondkapje bedekt. Deze methode schijnt alleen niet altijd te werken en de scans die je moet uitvoeren kunnen mislukken. Dus dit vergt wel wat geduld om het uiteindelijk aan de praat te krijgen.

“Dat kan beter!”

De medewerkers bij Apple moeten vast en zeker gedacht hebben dan het beter kan. Het is immers ook niet de bedoeling dat de technologie waar zoveel in geïnvesteerd is aan de kant te schuiven, omdat het merendeel van de wereldbevolking verplicht wordt om een mondmasker te dragen. Met een update van het iOS besturingssysteem is het daarom ook een stuk eenvoudiger gemaakt om met een mondmasker op de iPhone of de iPad te ontgrendelen. Daaronder een nieuwe functionaliteit die ervoor zorgt dat er na één mislukte poging om het apparaat met Face ID te ontgrendelen al de optie wordt gegeven om de telefoon met een pincode te ontgrendelen. Dat scheelt al een hoop irritaties!

Betere techniek

Een ander punt dat de ontwikkelaars hebben aangepakt is het gebied waar Face ID zich op concentreert. Met de iOS 15.4 update is het namelijk mogelijk gemaakt om zowel met als zonder mondkapje de iPhone te unlocken. Dit komt, omdat de camera’s nu zich meer concentreren op het gedeelte rondom de ogen. Je neus, mond en kaaklijn zijn dus minder van belang geworden. Een nadeel is dat deze nieuwe methode iets minder veilig is dan de oudere Face ID techniek, maar Apple kennende zullen er met toekomstige updates weer aanpassingen worden gedaan waardoor de techniek achter Face ID een stuk beter en veiliger wordt. Dus er is geen reden tot paniek!

Hoe zit dat op toestellen met Android?

Nu Apple de eerste stappen heeft gezet om Face ID met of zonder mondkapje beter te kunnen gebruiken is het niet meer dan logisch dat Android met een soortgelijke techniek gaat komen. Wanneer dat is en hoe deze techniek werkt is nog onduidelijk, maar het zal niet meer zo lang op zich laten wachten. Daarnaast is het een feit dat de mondkapjes plicht verdwijnt en het probleem minder relevant wordt. Tenzij je toch besluit om voor je eigen veiligheid en die van anderen een mondkapje te dragen wanneer je een boodschap doet of gaat winkelen.

Categorieën
Telefonie Telefonie
Recente blogartikelen
Warmtepomp in combinatie met zonnepanelen
Warmtepomp in combinatie met zonnepanelen 21-11-2023
De leukste kerstmarkten om te bezoeken
De leukste kerstmarkten om te bezoeken 20-11-2023
Lees meer blogs