Is een auto kopen in het buitenland goedkoper?

Is een auto kopen in het buitenland goedkoper?

De prijzen van auto’s liggen in Nederland relatief hoog. Zeker als je een jongere auto of zelfs een gloednieuwe auto wilt aanschaffen. Veel mensen kijken dan ook over de grens naar mooie wagens. Vooral in de buurlanden, zoals Duitsland en België zijn dezelfde auto’s een stuk goedkoper. Het is ook heel goed mogelijk om een auto in het buitenland aan te schaffen en te importeren, maar dan moet je wel met een aantal zaken rekening houden. In onze blog vertellen we meer over hoe je dit doet en of een auto in het buitenland kopen echt wel goedkoper is.

Auto kopen in Duitsland

In Duitsland zijn auto’s in de basis veel beter onderhouden en luxueuzer uitgerust dan de auto’s in Nederland. Vooral de auto’s van Duitse automerken zoals Mercedes-Benz, Audi en Volkswagen zijn daarom zeer aantrekkelijk. Niet alleen vanwege de luxueuze uitvoeringen, maar ook gezien de aanschafprijzen. Die in Duitsland simpelweg een stuk lager liggen. Het loont dus wel om een auto in Duitsland aan te schaffen, maar er zijn wel een aantal spelregels waar je rekening mee moet houden.

Jonge auto en minimale kilometerstand

De leeftijd en de kilometerstand van een wagen bepalen uiteindelijk hoeveel BPM en BTW je in Nederland moet afdragen. Je moet namelijk een auto importeren en dan weet de overheid je altijd wel te vinden. Jonge auto’s met minimale kilometerstand van 2.000 zijn dan ook het interessantst tenzij deze al eerder geïmporteerd zijn. Het is dus van belang dat je controleert of het een eerste Europese toelating betreft, want anders moet je de volledige BPM en/of BTW afdragen. Als de koop eenmaal gedaan is moet de auto nog naar Nederland. Dat is geen kwestie van instappen en naar Nederland rijden. Je hebt een tijdelijk kenteken nodig en het is vaak voordeliger om de auto met een aanhanger te vervoeren.

Technische specificaties

Andere punten waar je goed op moet letten wanneer je een auto importeert zijn de technische specificaties. In andere landen gelden andere spelregels waar een auto aan moet voldoen en het is heel goed mogelijk dat de auto aangepast moet worden als je er in Nederland mee wilt rijden. Voor auto’s uit Duitsland en België is dit veel minder van toepassing, omdat de spelregels en eisen nagenoeg gelijk zijn, maar een auto uit de Verenigde Staten moet hoogstwaarschijnlijk wel aangepast worden. Deze kosten moet je dus ook meenemen in de berekening die je maakt.

Ook belangrijk om te weten als je een auto in Duitsland of België koopt

Wanneer je een auto in België koopt ben je altijd verplicht om een BPM aangifte te doen en om een Nederlands kenteken bij de RDW te bestellen. Dit kun je vaak het beste doen voordat je de auto gaat ophalen of laat bezorgen. Daarnaast is het van belang om altijd in het bezit te zijn van de juiste documentatie. Dat houdt in dat de auto moet zijn voorzien van een onderhoudsboekje, de car-pass met de kilometerstand, kentekenbewijzen deel I en II, het keuringsbewijs en een Certificaat van Overeenstemming (CVO). Wil je meer handige tips en trucs over het kopen van een auto? Lees dan ook ons artikel "Waar moet je op letten bij het kopen van een auto?".

Categorieën
Autos Autos
Recente blogartikelen
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv?
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv? 11-04-2024
Hoe gebruik je een Storytel E reader?
Hoe gebruik je een Storytel E reader? 10-04-2024
Lees meer blogs