Is het kopen van medicijnen online veilig?

Is het kopen van medicijnen online veilig?

Soms heb je medicijnen nodig en tegenwoordig hoef je niet meer de deur uit voor een doosje paracetamol of ibuprofen. Of andere medicijnen die je bijvoorbeeld nodig hebt tegen hooikoorts, huiduitslag of andere milde aandoeningen. Je kunt deze vrijwel altijd bij de drogist of de supermarkt aanschaffen, maar ook online. Er zijn immers genoeg webwinkels waar je medicijnen kunt bestellen. Maar is dat ook veilig? In onze blog vertellen we hier meer over.

Verschillende soorten medicijnen

Paracetamol, Ibuprofen en Xylometazoline kun je overal aanschaffen. Deze pijnstillers en middelen die helpen tegen de pijn of tegen een verkoudheid zijn in de regel relatief onschuldige medicijnen die een dokter niet hoeft voor te schrijven. Dit worden ook wel zelfzorgmedicijnen genoemd. Uiteraard moet je te allen tijde de bijsluiter lezen en conformeren aan de regels die gelden. Zoals een maximale dosering. Bij receptmedicijnen is er altijd een dokter nodig die de medicatie voorschrijft. Deze medicijnen zijn doorgaans niet bij een drogist of supermarkt verkrijgbaar, maar wel bij uiteenlopende webshops.

Nooit receptmedicijnen online kopen

Wanneer het om receptmedicijnen gaat is het belangrijkste advies om deze nooit op eigen initiatief online aan te schaffen. Ondanks dat de aanbieder er betrouwbaar uitziet en beloftes doet dat de medicatie helpt. Deze medicijnen zijn ten eerste niet vergelijkbaar met de medicijnen die je van de apotheker krijgt en alleen een arts kan bepalen of de medicijnen helpen en bijvoorbeeld ook in combinatie met andere medicijnen gebruikt kunnen worden. Dus heb je een bepaalde klacht en heb je daar specifieke medicijnen voor nodig? Vraag dan altijd om advies van een huisarts of specialist.

Wat zijn de risico’s van online medicijnen aanschaffen?

Er kleven een hoop risico’s aan het online aanschaffen van receptmedicijnen. Ten eerste weet je niet waar de medicijnen zijn gemaakt, welke gevaarlijke stoffen ze bevatten en hoe ze zijn bewaard. Ook de samenstelling van deze medicijnen kan heel anders zijn dan van een gelijknamig product dat je bij de apotheek haalt. Met als gevolg dat ze niet werken of dat je zelfs andere klachten kunt ontwikkelen. In dat opzicht kan het zelfs levensgevaarlijk zijn! En een arts weet ook als geen ander of je de medicijnen die je nodig hebt kunt combineren met medicijnen die je wellicht al gebruikt.

Koop alleen bij erkende aanbieders

Wanneer je zelfzorgmedicijnen online bestelt, doe je er slim aan om te controleren over de partij wel een erkende aanbieder is. Dit kun je heel eenvoudig controleren op de website van de Rijksoverheid aanbiedersmedicijnen.nl. Deze aanbieders voldoen aan de strikte wet- en regelgeving en zijn dus ook betrouwbaar. Deze websites worden ook verplicht om het logo te vermelden. Of liever gezegd het keurmerk dat zij behoren tot de lijst van betrouwbare aanbieders van medicijnen. Staat een webshop niet in de lijst vermeld of ontbreekt het keurmerk? Dan is het advies om hier geen medicijnen te bestellen. Deze medicijnen kunnen wellicht niet Europees zijn gekeurd en een andere samenstelling hebben waardoor de werking niet goed is of in extremis dat ze gevaarlijke stoffen bevatten.

Wil je meer weten over een gezonde levensstijl? Lees dan ook ons artikel.

Recente blogartikelen
Wat zijn hybride horloges?
Wat zijn hybride horloges? 12-04-2024
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv?
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv? 11-04-2024
Lees meer blogs