Is het slim om in zonnepanelen te investeren?

Is het slim om in zonnepanelen te investeren?

Met zonnepanelen kun je zelf energie opwekken en dus ook flink wat kosten besparen op je energierekening. Een gemiddeld huishouden verbruikt jaarlijks ongeveer 3500 kWh aan stroom en zelfs meer als je bijvoorbeeld gebruikmaakt van een elektrische boiler of als je een elektrische auto of een ander elektrisch voertuig bij het huis oplaadt. Als we uitgaan van een gemiddeld energietarief van € 0,70, betekent het dat je jaarlijks een elektriciteitsrekening van € 2.450,-. Met zonnepanelen wordt dat een stuk lager, maar is het nog steeds slim om in zonnepanelen te investeren?

Salderingsregeling stopt

Uiteindelijk zal de salderingsregeling die nu nog geldt stoppen en dat houdt in dat je als eigenaar van zonnepanelen minder voordeel hebt. Op dit moment wordt de energie die je niet verbruikt en teruglevert aan de energiemaatschappij verrekend met de energie die je hebt afgenomen. De bedoeling is dat je na 2027 nog slechts een deel kunt laten salderen. Voor de rest van de energie die je teruglevert krijg je een schappelijk vergoeding, maar we weten dat deze vergoeding in de praktijk niet eens 50% is van het tarief wat je voor stroom betaalt. Dat de salderingsregeling verdwijnt is voor veel eigenaars van zonnepanelen een aderlating, maar dat wil niet zeggen dat een investering in zonnepanelen weggegooid geld is. Je kunt immers nog steeds energie opwekken en gebruiken en dus je energierekening verlagen.

Zonnepanelen zijn tegenwoordig btw-vrij

In het verleden kon je de btw van de zonnepanelen die je had aangeschaft terugvorderen als je jezelf als ondernemer had geregistreerd bij de Kamer van Koophandel. Wat overigens nog steeds noodzakelijk is als je energie wilt terugleveren aan de energiemaatschappij, want je handelt immers in stroom. Vanaf 2023 worden zonnepanelen btw-vrij geleverd en is er simpelweg geen btw meer om terug te vorderen. De complete installatie is dus feitelijk duurder dan wat het was. Je zou denken dat de prijzen van zonnepanelen dalen, omdat er 21% btw vanaf gaat, maar in de praktijk zien we dat de gemiddelde prijzen nog nauwelijks zijn gedaald.

Zonnepanelen worden kwalitatief beter

Waarom het investeren in zonnepanelen nog steeds een goed idee is, heeft vooral te maken met het feit dat de kwaliteit van de zonnepanelen steeds beter wordt. Dus ze leveren meer rendement op en je kunt met minder zonnepanelen meer stroom opwekken. Als je met bijvoorbeeld 10 zonnepanelen een besparing van 2400 kWh kunt realiseren, scheelt dat in geld € 1.680,- op jaarbasis. Voor de totale installatie ben je gemiddeld € 6.000,- kwijt en dat houdt dus in dat je de investering binnen 6 tot 8 jaar hebt terugverdiend. Terwijl de levensduur van zonnepanelen minimaal 12 jaar is.

Ondanks dat je geen btw meer kunt terugvorderen, de salderingsregeling verdwijnt en je geen landelijke subsidies krijgt voor het laten installeren van zonnepanelen, is het nog steeds een goede investering waarmee je niet alleen flink wat geld kunt besparen op de energierekening, maar waarmee je groene stroom opwekt en dus ook bijdraagt aan een beter milieu.

Wil je meer weten over hoe je jouw huis kunt verduurzamen? Lees dan ook ons artikel.

Categorieën
Huis en bouwen Huis en bouwen
Recente blogartikelen
Lees onze tips over de lengte van de hogedrukslang
Lees onze tips over de lengte van de hogedrukslang 01-05-2024
Wat zijn de beste soundbars?
Wat zijn de beste soundbars? 24-04-2024
Lees meer blogs