Is sparen nog zinvol?

Is sparen nog zinvol?

Sparen is belangrijk en dat doen we dan ook massaal. Zelfs als het financieel even minder gaat willen we graag geld apart zetten. Voor onvoorziene uitgaven of om bepaalde financiële kosten in de toekomst te kunnen dragen. Denk bijvoorbeeld aan studiegeld voor je kinderen of een vermogen waar je gebruik van kunt maken als je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt. Maar de grote vraag is of sparen nog wel zinvol is. In onze blog geven wij hier antwoord op.

Traditioneel sparen is niet meer interessant

We vallen meteen met de deur in huis. Sparen zoals we dat kennen is niet meer interessant. Voorheen opende je een spaarrekening en je stortte maandelijks of over een andere periode geld. Door de rente van een aantal procenten werd je geld automatisch ook meer waard. Maar die zon gaat allang niet meer op. Niet alleen zijn de rentes zeer laag of zelfs compleet verdwenen, maar er zijn zelfs instanties en banken die een negatieve rente berekenen. Met andere woorden, je verliest dus geld als je het op een spaarrekening zet!

Op een andere manier met je vermogen omgaan

Nu heb je een flink vermogen, omdat je al jaren flink hebt gespaard. Dat is natuurlijk enorm slim, want iedereen heeft op een later moment een keer geld nodig. Als je het huis wilt verbouwen, een nieuwe auto wilt kopen of als je op je oude dag er lekker warmpjes bij wilt zitten. Maar met een normale spaarrekening behaal je simpelweg je financiële doelstellingen niet meer. Dus je moet op een andere manier met je vermogen omgaan. Gelukkig zijn er nog legio mogelijkheden om te blijven sparen en zelfs om je vermogen te laten groeien!

Beleggingsrekening

Denk bijvoorbeeld aan het openen van een beleggingsrekening. Veel mensen hebben hier geen interesse in, omdat ze simpelweg geen kaas hebben gegeten van beleggen. Maar dat hoeft ook helemaal niet! Je kunt altijd een financieel adviseur om advies vragen en je kunt een vermogensbeheerder met jouw geld laten handelen. Zij gaan op basis van jouw beleggingsplan handelen met jouw geld. Met als doelstelling dat de financiële doelstelling zoals dat in je plan staat omschreven gehaald wordt.

Investeren in vastgoed of goud

Heb je het spaargeld voor een lange tijd niet nodig? Dan kun je ook prima investeren in vastgoed of goud. De prijzen van huizen en panden blijven redelijk stabiel en je hebt nimmer de kans dat je de volledige investering verliest. Dat wel weer kan als je gaat beleggen. Anderzijds zou je ook in goud kunnen investeren. Goud is namelijk een edelmetaal dat redelijk waardevast is en in de regel alleen maar meer geld waard wordt. Een nadeel is dat je bij een investering in fysiek goud, zoals goud plakkaten, -staven en munten ook een goede en beveiligde opbergplaats moet hebben. Een andere methode is bijvoorbeeld om te beleggen in aandelen van goudmijnen die ook op langere termijn een flinke euro kunnen opleveren. Houdt er wel rekening mee dat zowel het investeren in vastgoed als in goud iets voor de lange termijn is en dat het geld dat je hebt geïnvesteerd vastzit in bakstenen of edelmetalen. Wil je meer weten over sparen? Lees dan ook ons artikel “Geld sparen; tips en trucs.”.

Categorieën
Sparen Sparen
Recente blogartikelen
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv?
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv? 11-04-2024
Hoe gebruik je een Storytel E reader?
Hoe gebruik je een Storytel E reader? 10-04-2024
Lees meer blogs