Je hebt een elektrische auto aangeschaft en dan moet je de auto logischerwijs opladen. Door deze aan te sluiten op een laadpaal die op de openbare weg staat of die je bij het benzinestation aantreft. Op steeds meer locaties kun je de EV opladen, maar je loopt het risico dat de speciale parkeerplaatsen met laadpalen in de wijk bezet zijn terwijl je langs de snelweg het liefste geen gebruikmaakt van de dure snellaadpalen. Je kunt er ook voor kiezen om thuis een laadpaal te installeren, want dat geeft een hoop voordelen. Maar is dat ook mogelijk en waar moet je dan op letten? In onze blog vertellen wij er meer over.
Laadpalen langs de openbare weg
Zoals beschreven kun je op steeds locaties de elektrische auto opladen. Gemeenten toveren conventionele parkeerplaatsen steeds vaker om in parkeerplaatsen voor elektrische auto’s en zo heb je altijd wel een mogelijkheid om in je eigen wijk de EV op te laden. Toch is er door een toename in de aanschaf van elektrische auto’s een tekort aan openbare laadpalen en dan krijg je dus te maken met het feit dat de parkeerplaatsen bij jou in de straat of in de wijk bezet zijn. Daarnaast is er ook een duidelijke regel dat deze plaatsen geen permanente parkeerplaatsen zijn. Na het laden moet je de auto weer weghalen en elders parkeren. Lang niet iedereen houdt zich ook aan die regel.
Daarnaast betaal je bij een openbare laadpaal in de regel meer voor het stroomverbruik. Het tarief is gebaseerd op het daadwerkelijke verbruik, maar je betaalt ook een deel voor de faciliteit en het onderhoud van de laadpaal. De prijzen bij snellaadpalen zijn echt torenhoog en worden bij hoge uitzondering gebruikt. Het is ook veruit de duurste methode om een EV op te laden.
Je hebt verschillende mogelijkheden voor een laadpaal thuis
Het is ook mogelijk om een laadpaal bij je eigen huis te laten installeren en het grote voordeel is dat het verbruik wordt meegerekend in het totaalverbruik van de woning. Bij aanbiedens, zoals Laadpaal Outlet kun je laadpalen met installatie kopen. Dat kan een stuk voordeliger zijn als je bijvoorbeeld een vast contract met een laag energietarief hebt of je eigen energie opwekt door middel van zonnepanelen op het dak. Je moet er wel rekening mee houden dat je een eigen terrein moet hebben voor een persoonlijke laadpaal, want je moet de auto hier kunnen parkeren om deze aan de laadpaal aan te sluiten. Je zou wel bij de gemeente een verzoek kunnen indienen om een parkeerplek voor de deur om te laten zetten naar een parkeerplaats voor EV’s, maar dan is de plaats niet specifiek voor jou. Deze zou je dan nog steeds met je buren moeten delen.
Welke opties zijn er?
Een eigen terrein met een oprit of een garage is perfect als je een laadpaal wilt laten installeren. Je kunt kiezen uit conventionele laadpalen en de zogenaamde wallbox. Een wallbox is minder nadrukkelijk aanwezig en is ook ruimtebesparend. Deze zou je dus prima in een garage kunnen plaatsen. Waar je ook op moet letten is of je woning over een driefasige aansluiting beschikt. Veel laadpalen moeten op een driefasige aansluiting aangesloten worden terwijl de meeste woning over een eenfasige aansluiting beschikken. Als je een driefasige aansluiting nodig hebt kun je deze aanvragen bij de netbeheerder. Houdt wel rekening met bijkomende kosten van gemiddeld € 300,- en langere wachttijden.