Krijg ik subsidie voor het verduurzamen van mijn huis?

Krijg ik subsidie voor het verduurzamen van mijn huis?

In ons artikel hebben we je tips gegeven over hoe je jouw huis kunt verduurzamen. Het moge duidelijk zijn dat je legio mogelijkheden hebt om duurzamer te wonen, maar dat veel oplossingen ook behoorlijk veel geld kosten. Feitelijk zijn het geen kosten, maar investeringen, omdat je met verduurzamende oplossingen bijvoorbeeld enorm veel geld kunt besparen op zowel je gas- als stroomverbruik. Toch zou het enorm prettig zijn als je de forse investeringen kunt verlagen en dat is mogelijk, omdat je voor bepaalde oplossingen een subsidie vanuit de overheid krijgt. Maar wanneer heb je daar recht op en hoe gaat een subsidieregeling in zijn werk?

ISDE

De overheid heeft een subsidie in het leven geroepen om woningeigenaren en zakelijke gebruikers te stimuleren om energiebesparende oplossingen te plaatsen of te laten plaatsen. ISDE staat dan ook voor Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing. Dus vrijwel iedere energiebesparende maatregel waarmee de CO²-uitstoot en het gebruik van fossiele brandstoffen wordt beperkt, wordt door de overheid gesteund. Maar zo simpel is het eigenlijk niet. Je moet aan een aantal voorwaarden voldoen wil je ook van de ISDE gebruik kunnen maken.

Voor huiseigenaren en zakelijke gebruikers

Alleen huiseigenaren en zakelijke gebruikers kunnen de ISDE aanvragen. Een huurder dus niet. Ook niet als je in de vrije sector een woning huurt en bijvoorbeeld besluit om een energiebesparende maatregel, zoals een warmtepomp, te laten plaatsen. De eigenaar van de woning of het pand kan die aanvraag wel doen en dus ook profiteren van een subsidie voor het laten plaatsen van bijvoorbeeld die warmtepomp.

Daarnaast zijn er nog meer spelregels waar je rekening mee moet houden. Voor nieuwbouwwoningen die na 30 juni 2018 zijn gebouwd geldt doorgaans dat er geen subsidie wordt gegeven voor verduurzamende oplossingen, omdat deze woningen al aan de strikte wet- en regelgeving omtrent energiebesparing moeten voldoen. Vaak is het ook niet nodig om verduurzamende oplossingen te laten plaatsen, omdat ze niet nodig of al aanwezig zijn. Houd er ook rekening mee dat je alleen een subsidie kan en mag aanvragen voor de bestaande thermische schil van je pand. Je mag bijvoorbeeld geen uitbouw of bijvoorbeeld een dakkapel optellen bij het oppervlak waarvoor je de subsidie aanvraagt.

Hoeveel subsidie krijg je?

Hoe hoog de subsidie wordt, is afhankelijk van welke verduurzamende oplossingen je kiest en of die ook door de overheid worden gesteund. Alleen bepaalde isolatiematerialen en oplossingen, zoals een zonneboiler en een warmtepomp, zijn initiatieven die nog steeds worden gesteund en dus ook in aanmerking komen voor een subsidie. Voor zonnepanelen, wat feitelijk ook een verduurzamende oplossing is, is het al niet meer mogelijk om de ISDE aan te vragen. De hoogte van de subsidie die je ontvangt is ook afhankelijk van waar je woont, hoe groot je woning of het pand is en welke verduurzamende oplossingen je laat plaatsen. Hierbij geldt ook dat meerdere oplossingen die binnen het jaar worden geplaatst ervoor zorgen dat je meer subsidie krijgt.

Hoe moet je de ISDE aanvragen?

Je vraagt de ISDE aan, nadat je de verduurzamende oplossingen hebt laten plaatsen en bewijsstukken kunt overhandigen over welke maatregelen er zijn geplaatst en welke kosten je hiervoor hebt gemaakt. De aanvraag doe je bij de Rijksdienst voor Ondernemende Nederland via de website rvo.nl.

Recente blogartikelen
Wat is E ink?
Wat is E ink? 15-04-2024
Wat zijn hybride horloges?
Wat zijn hybride horloges? 12-04-2024
Lees meer blogs