Neusspray: zo gebruik je het!

Neusspray: zo gebruik je het!

Een verstopte neus is heel vervelend, zeker als het je ademhaling en slaap in de weg staat. Neussprays kunnen een handige uitkomst bieden bij verkoudheid, allergieën of een verstopte neus, maar je moet er wel op de juiste manier gebruik van maken. Als je dat niet doet, kunnen er bijwerkingen optreden en werkt de spray minder goed. In dit artikel vertelt XLS Medical je alles wat je moet weten over neusspray: welke soorten er zijn en hoe je het stap voor stap gebruikt.

Verschillende soorten neussprays

Er bestaan verschillende neussprays met elk hun eigen doel. De meeste sprays tegen verkoudheid bevatten werkzame stoffen zoals xylometazoline of oximetazoline. Deze behoren beide tot de groep van sympaticomimetica. Deze stoffen zorgen ervoor dat het neusslijmvlies minder opzwelt en hierdoor wordt het ademen een stuk gemakkelijker gemaakt.

Hoe werken sympaticomimetica in neussprays?

Sympaticomimetica in neussprays werken op een specifieke manier. Ze richten zich voornamelijk op het sympathisch zenuwstelsel, dat het lichaam voorbereidt op actie. Met deze stoffen zullen de bloedvaten in het neusslijmvlies samentrekken. Hierdoor wordt de bloedtoevoer verminderd en zwelt het neusslijmvlies minder op. Meestal merk je al na enkele minuten verschil en de effecten kunnen tot ongeveer twaalf uur aanhouden.

Let hier op

Het is altijd een goed idee om enkele belangrijke richtlijnen te volgen. Beperk het gebruik tot hoogstens drie keer per dag en niet langer dan een week om te voorkomen dat je eraan went en je neusslijmvlies chronisch irriteert. Langdurig gebruik moet je echt zien te vermijden. Wist je dat dit verslaving kan veroorzaken? Gebruik deze neussprays niet bij kleine kinderen, aangezien hun neusslijmvlies bijzonder gevoelig is. Als je last hebt van een verstopte neus die langer dan een week aanhoudt, is het raadzaam om een arts te raadplegen voor een passende behandeling. Je kunt ook beter Physiomer kopen dan de gewone neusspray.

Neusspray met natriumchloride

Naast de neussprays met sympaticomimetica, zijn er ook neussprays beschikbaar met natriumchloride (ook wel bekend als keukenzout).  Dit zout wordt opgelost in water in een specifieke verhouding. Dit type neusspray maakt het slijm in de neus dunner en vergemakkelijkt het verwijderen van korstjes. Het grote voordeel is dat deze natriumchloride neusspray de slijmvliezen niet irriteert en daarom veilig langer kan worden gebruikt, vooral bij kinderen.

Stapsgewijze instructies voor het gebruik van neusspray

Volg deze simpele stappen om de neusspray goed te gebruiken: houd je hoofd rechtop, plaats de spraytuit in één neusgat terwijl je het andere dichtknijpt, druk één keer op het pompje (bij het eerste gebruik meerdere keren zonder in je neus te spuiten om het reservoir te vullen), adem de vloeistof goed in, herhaal in het andere neusgat, maak het tuitje grondig schoon en sluit het af. Belangrijk is dat je nooit de neusspray van iemand anders moet gebruiken. Als je vragen hebt over het gebruik ervan, kun je altijd je apotheker raadplegen voor advies over welke neusspray het meest geschikt is voor jou.

Recente blogartikelen
Lees onze tips over de lengte van de hogedrukslang
Lees onze tips over de lengte van de hogedrukslang 01-05-2024
Wat zijn de beste soundbars?
Wat zijn de beste soundbars? 24-04-2024
Lees meer blogs