Veel last van eczeem: wat nu?!

Veel last van eczeem: wat nu?!

Steeds meer mensen kampen met chronische huidziektes. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Hierbij scoort eczeem verreweg het hoogst. Maar liefst 1,2 miljoen Nederlanders hebben last van chronisch eczeem. Eczeem is een vervelende huidaandoening waar geen oplossing voor is. Geen kant-en-klaar medicijn. Wel kan met een verandering van de eigen levensstijl en het gebruik van zalfjes de symptomen verminderd worden. Er zijn echter nog genoeg mensen die hier op dagelijkse basis zo enorm last van hebben dat dit zelfs hun algehele functioneren verstoord. In dat geval is het zaak dat hier zo spoedig mogelijk iets tegen wordt gedaan. Maar wat kan er worden gedaan als je niet genezen kunt worden?

Adviezen per leeftijd

Opvallend genoeg heeft eczeem ook vaak met de leeftijd te maken. Zo kampen veel jongere kinderen met eczeem, maar groeit ook het merendeel van de kinderen hier uiteindelijk overheen. Het kan dus heel goed zo zijn dat je kind nu veel ongemak ervaart van eczeem, maar hier in de tienerleeftijd nog maar nauwelijks last van heeft.

Bij kinderen heeft eczeem doorgaans veel te maken met allergieën waar zij op latere leeftijd overheen groeien. De huid is nog extra gevoelig en kwetsbaar en reageert snel. Zorg er in elk geval voor dat je de huid van je kind zo vet mogelijk houdt. Zorg er voor dat hij of zij niet te vaak baddert. Niet vaker dan echt noodzakelijk. Ook bij zwemles is het beter om niet vaker dan één keer per week te gaan, zodat de huid tot rust kan komen. Verkoel de plekjes door het gebruik van het liefst natuurlijke middelen tegen eczeem. Zo heeft La Roche-Posay een hele fijne lijn die voor zowel jong als oud gebruikt kan worden.

Artsen schrijven soms hormoonzalfjes voor. Hoewel dit meestal erg effectief is voor de korte termijn, is het beter om deze niet langdurig te smeren. De huid wordt er echt dun van en dit kan zelfs risico’s opleveren op de lange termijn.

Heb je ook nog op latere leeftijd last van eczeem? Dan is de kans groot dat dit je hele leven zo zal blijven. Ook dan gelden de bovenstaande tips, maar bij enorme problemen is het dan beter om de huisarts of een dermatoloog in te schakelen.

Sluit allergieën uit

Op een allergie kunnen mensen zeer wisselend reageren. Soms gebeurt dit met eczeem. Er zijn mensen die al vanaf de babyleeftijd kampen met chronische eczeem, maar waarbij nooit is nagedacht over allergieën. Soms kan de eczeem direct verdwijnen als de allergie aangepakt wordt. Maar dit weet je niet als je dit niet eerst getest hebt. Daarom is het beter eerst allergieën uit te sluiten. Je kunt een test aanvragen bij de huisarts. Zo weet je zeker dat jouw eczeem in elk geval niet getriggerd wordt door een allergie. Is dit wel het geval? Dan kun je kijken of je hetgeen waar jij gevoelig voor bent kunt vermijden of eventueel medicatie kunt slikken. Op die manier bespaar je je zelf veel leed. 

Recente blogartikelen
Wat zijn hybride horloges?
Wat zijn hybride horloges? 12-04-2024
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv?
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv? 11-04-2024
Lees meer blogs