Voordelen van een elektrische auto

Voordelen van een elektrische auto

De elektrische auto wordt alsmaar populairder en dat is niet zo vreemd. Want er kleven heel veel voordelen aan het kopen of het leasen van een EV. Toch is er ook nog weerstand, want in het verleden waren er weinig faciliteiten om een elektrische wagen op te laden terwijl de actieradius niet voldoende was om lange ritten te kunnen rijden. Maar de techniek heeft niet stilgestaan en tegenwoordig kun je goede en betaalbare elektrische auto’s rijden die ook nog eens enorm veel kilometers kunnen maken. In onze blog zetten we de belangrijkste voordelen van de elektrische auto op een rij.

Elektrische auto is milieuvriendelijker

De CO² uitstoot van een elektrische auto is veel minder dan dat bij een auto op benzine of diesel en een EV is daarmee dus ook milieuvriendelijker! Het is een belangrijke reden - en voor een aantal automobilisten zelfs de belangrijkste reden - om afscheid te nemen van de auto met een brandstofmotor en om elektrisch te gaan rijden.

Minder onderhoud nodig

Een elektrische auto heeft veel minder onderhoud nodig dan een auto met een brandstofmotor. De auto bevat veel minder bewegende onderdelen en een ritje naar de garage komt nagenoeg niet voor. Bij een auto met een benzinemotor moet je ongeveer iedere 15.000 kilometer een check laten uitvoeren. Bij een EV ligt dit gemiddelde op 80.000 kilometer.

Geluidloos rijden

De één vindt het een voordeel en de ander mist het gebrul van een motor. Maar een EV is muisstil. Je hoort alleen de banden die over de weg rijden. Een lekker rustig ritje is dus gegarandeerd wanneer je in een elektrische auto rijdt. Mis je het motorgeluid? Er is geen man overboord, want veel EV’s - en zeker de luxueuze varianten - hebben een gadget aan boord waarmee een motorgeluid gesimuleerd kan worden.

Fiscaal voordeel

Met de aanschaf of het leasen van een elektrische wagen kun je fiscaal voordeel behalen. Je betaalt over EV’s geen BPM en in het geval van lease heb je slechts een bijtelling van 16% of minder! Terwijl dat bij auto’s op een brandstofmotor 22% is. Overigens geldt dat alleen als je een zakelijke leasecontract afsluit of als je een auto van de zaak rijdt. Bij private lease geldt namelijk de bijtelling niet.

Elektrische auto is zuiniger

Een elektrische auto is veel zuiniger dan een benzine- of dieselmotor. Je kunt dus enorm besparen op de brandstofkosten. Op 1 kWh aan elektriciteit kun je ook 1 kilometer rijden. En elektriciteit is goedkoper dan benzine of diesel. Je kunt het helemaal maximaliseren door een EV op jouw eigen terrein op te laden en om bijvoorbeeld zonnepanelen te installeren. Dan kost het laden van een auto feitelijk (bijna) niets! Maar ook laden aan de openbare weg is nog altijd een stuk voordeliger dan wanneer je een volle tank bij de benzinepomp moet halen. De kostenbesparing op de brandstof is voor veel mensen de belangrijkste reden om het oude koekblik of de dure benzineslurper langs de kant te zetten en te vervangen voor een gloednieuw elektrisch exemplaar.Wil je meer handige tips over het kopen van een (elektrische) auto? Lees dan ook ons artikel "Waar moet je op letten bij het kopen van een auto?".

Categorieën
Autos Autos
Recente blogartikelen
Welke E reader past bij jou?
Welke E reader past bij jou? 22-03-2024
Wat is het verschil tussen een smartwatch en een sporthorloge?
Wat is het verschil tussen een smartwatch en een sporthorloge? 21-03-2024
Lees meer blogs