Waar beleggen voor mijn kind?

Waar beleggen voor mijn kind?

Als ouder wil je dat je kinderen het goed hebben en je moet natuurlijk ook nadenken over later. Bijvoorbeeld aan een rijbewijs en een auto wanneer je kind 18 jaar wordt of je wilt de educatie van je kind op latere leeftijd kunnen bekostigen. Dus wat doe je? Je zet alvast wat geld opzij. Bijvoorbeeld op een speciale rekening of een spaarrekening. Met wel de kans dat door de hoge inflatie je geld steeds meer waard wordt. Gelukkig zijn er nog andere oplossingen, zoals beleggen. Maar waar kun je beleggen voor je kind? In onze blog vertellen we hier meer over.

Sparen, beleggen of allebei?

Laten we eerst eens kijken naar de beste keuze die je kunt maken. Blijf je geld sparen met een tegen een zekerheid grenzende waarschijnlijk dat het geld steeds minder waard wordt of ga je beleggen met een kans op een mooie winst en met het risico dat je jouw inleg (gedeeltelijk) verliest? Het beste wat je kunt doen is om te sparen en te beleggen. Spaargeld heb je altijd nodig voor onvoorziene uitgaven en je leeft immers nu. Wanneer je al je extra vermogen gaat beleggen, kun je er lastig bij of je besluit op een verkeerd moment om te stoppen. Met het risico dat je dus een deel van je vermogen verliest.

Hoeveel vermogen is er nodig?

Nu denk je misschien dat je met het spaargeld dat je hebt wel kunt sparen, maar dat er niets overblijft om te beleggen. Gelukkig kun je tegenwoordig al met kleine bedragen beleggen en hoef je helemaal niet veel vermogen te hebben. Een voordeel is dat je ook nooit meer dan je inleg kunt verliezen! De kanttekening van het verhaal is dat je ook meer geld kunt verliezen als je meer inlegt. Dat is nu eenmaal het risico van beleggen. Waar je ook rekening mee moet houden is dat beleggen geld kost. Denk bijvoorbeeld aan transactiekosten bij het handelen in aandelen en aan kosten voor een vermogensbeheerder wanneer je het beleggen hebt uitbesteed.

Geen kennis is geen obstakel

Nog een reden om niet na te denken over beleggen, want je hebt misschien helemaal geen kaas gegeten van beleggen en van de markt en sectoren waar bedrijven in opereren. Gelukkig hoef je ook geen kennis te hebben om te kunnen beleggen, want dan besteed je het gewoon uit aan een vermogensbeheerder. De vermogensbeheerder is iemand die voor jou handelt en het geld zo goed mogelijk investeert. Dat doet hij op basis van een beleggingsplan dat gezamenlijk wordt opgesteld. Hierin staat vermeld hoeveel en hoe lang je wilt beleggen en wat je financiële doelstellingen zijn.

Kant-en-klaar beleggen

Daarnaast kun je bij veel banken aankloppen als je jouw vermogen of een deel ervan wilt beleggen. Met deze pakketten kies je goede opties en wordt jouw geld zo goed mogelijk ingezet met als doel om op termijn een fors geldbedrag te ontvangen. Het geeft meer rust en zekerheid en dat is wel zo prettig als de doelstelling bijvoorbeeld een educatie voor je kinderen is. Desalniettemin moet je jezelf er altijd van bewust zijn dat beleggen risico’s en kosten met zich meebrengen. Wil je meer weten over beleggen? Lees dan ook ons artikel “Beleggen; wat moet je weten?”.

Recente blogartikelen
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv?
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv? 11-04-2024
Hoe gebruik je een Storytel E reader?
Hoe gebruik je een Storytel E reader? 10-04-2024
Lees meer blogs