Je bent van plan om je geld te beleggen en dat is natuurlijk een slimme keuze als je jouw vermogen voor je wilt laten werken. Met beleggen kun je namelijk geld verdienen terwijl je daar relatief weinig voor hoeft te doen. Tenzij je ervoor kiest om actief te gaan handelen in aandelen. In ons artikel “Beleggen; Wat moet je weten?” kom je meer te weten over beleggen en wat zowel de voor- als nadelen. In onze blog duiken we dieper in op waar je moet beginnen als je wilt beleggen.
Beleggingsplan is de basis
Het is meer uitzondering dan regel dat beleggers een beleggingsplan hebben. Terwijl het een cruciaal onderdeel is. Met een beleggingsplan maak je namelijk een plan over hoe, wat en waarom je wilt beleggen. In het beleggingsplan staat bijvoorbeeld hoeveel geld je wilt beleggen en hoe lang je wilt beleggen, maar ook de financiële doelstellingen. Wil je bijvoorbeeld beleggen om op latere leeftijd de educatie van je kinderen te kunnen bekostigen of wil je een mooi vermogen wanneer je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt?
Daarnaast moet je ook bedenken waarin je wilt beleggen. Wil je bijvoorbeeld beleggen in aandelen, fondsen of indexen. Ben je er niet zeker van welke keuze het beste bij je past? Laat je dan voorlichten door erkende specialisten of een beleggingsadviseur. Veel banken hebben tegenwoordig experts in huis die je verder kunnen helpen. In de regel hoef je dus niet ver te zoeken als je meer informatie over beleggen wilt hebben.
Zelf beleggen of laten beleggen?
Dan sta je nog voor de keuze om zelf te gaan beleggen of te laten beleggen. Hier zit een groot verschil in. Wanneer je zelf gaat beleggen heb je ten eerste een broker en een platform nodig waarmee en waarop je kunt handelen. Als je zelf wilt beleggen heb je wel kennis nodig van hoe beleggen werkt en uiteraard moet je ook weten wat er zich in de verschillende sectoren en markten afspelen. Alleen dan kun je vaak weloverwogen beslissingen nemen als het aankomt op het verkopen of kopen van aandelen. Feitelijk ontkom je er niet aan dat je als beginner hulp inschakelt van een specialist.
Beginners kiezen dan ook vaak om het geld te laten beleggen en dat gaat doorgaans via een vermogensbeheerder of een bank. Op basis van je beleggingsplan wordt er een concreet plan opgesteld en dat geeft meer rust en zekerheid. Bovenal hoef je niet zelf aan de slag met het volgen van de trends en de koersen. Dat wordt namelijk voor je gedaan! Een vermogensbeheerder heeft ook net iets meer kaas gegeten van hoe de markt beweegt en kan betere beslissingen nemen over waar het geld in geïnvesteerd wordt. Houdt er wel rekening mee dat je extra geld kwijt bent wanneer je gebruik maakt van een vermogensbeheerder.
Wees verstandig
Voor startende beleggers hebben we nog een aantal laatste tips. Ga alleen beleggen als je geld hebt dat je minimaal voor 3 tot 5 jaar kunt missen en ga niet beleggen om op korte termijn geld te verdienen. Zeker voor beginners is dat haast een onmogelijke opgave. Houdt er ook rekening mee dat je jouw inleg kunt verliezen. Gedeeltelijk of zelfs compleet. Investeer dus geen geld dat je echt niet kan missen of gebruik geen geleend geld om te beleggen. Dan kun je namelijk van een koude kermis thuiskomen als je verkeerd belegt of als er verkeerd voor je wordt belegd.