Waar moet je op letten bij het kopen van een koelkast?

Waar moet je op letten bij het kopen van een koelkast?

Een koelkast is een handig apparaat dat ieder huishouden nodig heeft. Je kunt namelijk je eten en drinken koel bewaren en dat is ook nodig als je etenswaren en drinken lang goed wilt houden. Vlees moet je bijvoorbeeld koel bewaren. Net zo als melk, eieren, verse groenten en andere producten die koel bewaard moeten worden. De koelkast is dus onmisbaar, maar waar moet je op letten als je een koelkast koopt? In onze blog geven we een paar handige tips en trucs.

Energiezuinige koelkast

Feitelijk staat je koelkast 24 uur per dag aan en het is dus een van de grootste energieslurpers in huis. Maar dat hoeft niet als je kiest voor een energiezuinige koelkast met een energielabel A of hoger. Dan verbruikt de koelkast minimaal stroom. Je kunt overigens ook op een andere manier op de kosten besparen door de temperatuur van de koelkast iets hoger te zetten. Je hoeft niet op de maximale temperatuur te koelen om je eten en drinken goed te kunnen bewaren. De temperatuur mag best iets hoger zijn.

Geluidsniveau

Het geluidsniveau speelt een belangrijke rol in de keuze die je maakt, want een lawaaiige koelkast zal voor irritaties zorgen. Helemaal als je ‘m plaatst in een open keuken. Dan kan het gezoem van het apparaat al snel de irritatiegrens bereiken. Een geluidsniveau van tussen de 40 en 50 dB is acceptabel, maar hoe lager het getal, des te stiller is de koelkast. Het is een feit dat stillere koelkasten ook duurder zijn, maar het is de investering meer dan waard. Helemaal als je gevoelig bent voor zoemende en irritante geluiden.

Inhoud van de koelkast

De inhoud van de koelkast is ook belangrijk en die wordt vaak uitgedrukt in een aantal liter. De gemiddelde koelkast heeft een inhoud van tussen de 120 en 250 liter. Een gemiddeld huishouden heeft hier dus voldoende aan, maar hoe groter het gezin, des te meer capaciteit heb je nodig. Wat betreft de inhoud is het ook fijn dat de koelkast meerdere verdiepingen heeft, een oplossing biedt voor het koelen van bijvoorbeeld flessen frisdrank en een aparte groentelade heeft. Een zogenaamde ‘cool zone’ zorgt er weer voor dat bijvoorbeeld verse producten veel beter bewaard blijven. Het is ook handig als je de verdiepingen naar eigen inzicht kunt aanpassen door de glasplaten te verstellen. Niet iedere koelkast heeft die mogelijkheid.

No-Frost functie

Wil je een koel- en vriescombinatie kopen? Dan is het slim om te kijken naar de No-Frost functionaliteit. No-Frost betekent dat het vriesgedeelte de condensvorming niet bevriest en dat zorgt uiteindelijk voor veel minder onderhoud. Je hoeft het vriesgedeelte namelijk veel minder vaak schoon te maken en je krijgt ook geen problemen met het sluiten van de deur. De deur van een vriezer zonder No-Frost kan op den duur minder goed sluiten en dat betekent niet alleen dat je producten niet meer goed zijn in te vriezen, maar dat het apparaat meer energie verbruikt en sneller slijt. Uiteraard te wijten aan het feit dat de vriezer continu bezig is om het vriesgedeelte op temperatuur te houden.

Wil je weten welke apparaten het huishouden makkelijker kunnen maken? Lees dan ook ons artikel.

Recente blogartikelen
Welke E reader past bij jou?
Welke E reader past bij jou? 22-03-2024
Wat is het verschil tussen een smartwatch en een sporthorloge?
Wat is het verschil tussen een smartwatch en een sporthorloge? 21-03-2024
Lees meer blogs