Waar moet je op letten bij het kopen van een studielaptop?

Waar moet je op letten bij het kopen van een studielaptop?

Als het nieuwe school- of studiejaar begint, heb je van alles nodig. Daaronder een goede laptop waarmee je de lessen kunt volgen en opdrachten kunt uitvoeren. In ons artikel “De beste laptops voor schoolwerk” hebben we meer verteld over waar je op moet letten bij het kopen van een laptop voor schoolwerk, welke opties je hebt en wat op dit moment de beste merken zijn. In onze blog zoomen we dieper in op waar je nieuwe laptop aan moet voldoen.

Een krachtige processor

Je hebt in ieder geval een laptop met een krachtige processor nodig. De processor wordt ook wel het hart van de laptop genoemd en de processor zorgt ervoor dat de verschillende taken die je wilt uitvoeren ook naar behoren worden uitgevoerd. Zwaardere apps en programma’s vragen om meer rekencapaciteit en dan heb je ook een processor nodig die krachtiger is.

Voor standaard taken, zoals internetten, e-mailen en tekstverwerken, heb je aan een laptop met een Intel Core i3 processor voldoende, maar wil je meerdere taken tegelijk uitvoeren, filmpjes kijken en een beetje gamen? Dan heb je veel meer baat bij een systeem met een Intel Core i5 processor. Voor nog zwaarder werk, zoals photoshoppen of in hoge resolutie video’s bewerken, heb je weer meer baat bij een laptop met een Intel Core i7 processor.

Intern werkgeheugen in je studielaptop

Het interne werkgeheugen is net zo belangrijk als het type processor. Met werkgeheugen kun je meerdere taken naadloos uitvoeren, zonder dat je een negatieve gebruikerservaring hebt. Bij standaard taken heb je voldoende aan 4GB of 8GB werkgeheugen, maar voor zwaardere taken heb je meer baat bij 16GB intern werkgeheugen. Vooral als je de taken ook naast elkaar wilt uitvoeren en wel meer dan eens meerdere tabbladen en apps hebt openstaan.

Opslagcapaciteit van de Solid State Drive

De Solid State Drive, beter bekend als de SSD, is de harde schijf waar het besturingssysteem op staat en waarop je bestanden, zoals documenten, foto’s en video’s kunt opslaan. Als je veel bestanden moet opslaan en het liefste niet met een cloud werkt, is het slim om te kiezen voor een laptop met een grotere SSD schijf. Met een opslagcapaciteit van minstens 256GB en het liefste een schijf met 512GB ruimte.

Werk je juist wat meer in de cloud of heb je weinig bestanden op te slaan? Dan heb je doorgaans voldoende aan een studielaptop met een SSD schijf van 128GB. Je kunt ook altijd de opslagcapaciteit uitbreiden door bijvoorbeeld te investeren in een goede externe SSD schijf met een opslagcapaciteit van 512GB, 1TB of zelfs meer.

Het gewicht van je studielaptop

Een belangrijk aandachtspunt is het gewicht van je nieuwe studielaptop. Laptops zijn doorgaans 1,5 tot 2,5 kilogram. Voor studenten is het advies om een model uit te zoeken dat niet zwaarder weegt dan 2,5 kilogram. Je moet de laptop vaker meenemen en op verschillende locaties gebruiken en dan is het wel zo prettig dat je beschikt over een lichtgewicht en handzame laptop.

Categorieën
Computer Computer
Recente blogartikelen
Lees onze tips over de lengte van de hogedrukslang
Lees onze tips over de lengte van de hogedrukslang 01-05-2024
Wat zijn de beste soundbars?
Wat zijn de beste soundbars? 24-04-2024
Lees meer blogs