Je hoort en leest tegenwoordig steeds vaker over VPN. Een groeiende groep internetgebruikers ervaart de urgentie van een goede bescherming van hun online privacy. Een VPN is daar een uitstekend middel voor, omdat het een extra beschermingslaag toevoegt aan het internetverkeer. En dat is helaas een bittere noodzaak in deze hoogtijdagen van cybercriminaliteit. In dit artikel lees je welke voordelen een VPN biedt en hoe je de beste VPN kiest.
DDoS-aanvallen, gijzelsoftware, datalekken en phishing: dit zijn allemaal voorbeelden van cybercriminaliteit waar steeds meer mensen en bedrijven slachtoffer van worden. De gevolgen kunnen groot zijn, van persoonlijk financieel verlies tot maatschappelijke ontwrichting. Ook de huidige oorlog in Oekraïne laat weer zien hoe kwetsbaar onze digitale informatiesystemen zijn. Door eenzijdige berichtgeving, censuur en monitoring lopen de spanningen op, terwijl overheidswebsites continu platgelegd worden door hackers. Het is dan ook niet voor niets dat er de afgelopen drie weken een enorme toename in het aantal VPN’s in Rusland en Oekraïne plaatsvond
Voordelen van een VPN
Een VPN of Virtueel privénetwerk is dus een manier om je internetverkeer extra te beveiligen. Je schakelt de VPN in voordat je je internet opstart. Je apparaat verbindt dan met de dichtstbijzijnde of een zelf gekozen VPN-server. Hiermee breng je een versleutelde verbinding tot stand. De VPN-server ontvangt je data en stuurt deze door naar een openbare server of de server van je internetprovider.
Hoewel er sprake is van een kleine omleiding heeft het gebruik van een VPN weinig tot geen invloed op je internetsnelheid. Sterker nog, met een VPN heb je soms sneller internet, bijvoorbeeld wanneer je internetprovider de bandbreedte op piekmomenten wil beperken. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste voordelen van een VPN:
1. Encryptie
Encryptie is een ander woord voor coderen. Encryptie van je dataverkeer zorgt er dus voor dat derden je gegevens niet meer kunnen lezen. Alleen de zender en de rechtmatige ontvanger hebben als het ware de sleutel in handen om de gegevens, bestanden of berichten te lezen. Een VPN zorgt voor online encryptie op basis van algoritmes.
2. Anonimiteit
Iedere computer die wel eens verbinding maakt met het internet, heeft een eigen en uniek IP-adres. Het IP-adres is een identificatienummer, waarmee altijd te achterhalen is vanaf welk apparaat bepaalde informatie is verstuurd. Door een VPN te gebruiken zorg je ervoor dat informatie niet meer terug te herleiden is naar jou of je computer. Je IP-adres wordt namelijk afgeschermd door het IP-adres van de VPN-server. Voorzover derden kunnen zien zijn alle verstuurde data afkomstig van de VPN-server. Bij derden kun je denken aan hackers, maar ook aan overheidsinstanties of je eigen internetprovider. Ook zij kunnen je online activiteiten niet meer monitoren.
3. Regionale blokkades
Regionale blokkades omzeilen om buitenlandse streamingdiensten te gebruiken wordt steeds minder geaccepteerd. Maar het ligt anders als bijvoorbeeld de overheid van je land de toegang tot het internet heeft beperkt. In Rusland is op dit moment de toegang tot belangrijke sociale mediakanalen als Facebook en Twitter geblokkeerd. Voor inwoners is het zo steeds moeilijker om tegengeluiden te horen of te laten horen. Ben jij of ken jij iemand die in een dergelijke situatie zit? Weet dan dat je ook gebruik kunt maken van een gratis VPN voor noodsituaties.
VPN kiezen
Er zijn verschillende VPN-aanbieders en de prijzen voor een abonnement variëren tussen de nul en dertien euro per maand. En net zoals er een verschil is qua prijzen, verschillen ze onderling ook qua kwaliteiten. Waar moet je op letten als je zeker wil weten dat de investering het uiteindelijk ook waard is?
· Gebruik: Download je regelmatig films, shop je vaak online en bezoek je buitenshuis graag diverse websites? Dan is het aan te raden om een betaald abonnement af te sluiten. Maak je maar sporadisch gebruik van het internet, dan kun je ook prima volstaan met een gratis versie.
· Ervaringen: Een eerlijke recensie van huidige klanten kan veel waardevolle informatie opleveren. Lees bijvoorbeeld een NordVPN beoordeling en kijk of deze uitgebreide VPN inderdaad voldoet aan je verwachtingen.
· Privacyvoorwaarden: Kies bij voorkeur voor een VPN met een zero-logbeleid. Zo weet je zeker dat je informatie nergens wordt bewaard.
· Beschikbaarheid: Hoe groter het bereik van de VPN, hoe beter. Let op de internationale beschikbaarheid van VPN-servers, maar ook op de aanwezigheid van specifieke software voor verschillende besturingssystemen.