Waarom een warmtepomp installeren een goed idee is

Waarom een warmtepomp installeren een goed idee is

In ons artikel “Hoe je jouw huis kunt verduurzamen” hebben we iets verteld over de warmtepomp. De warmtepomp is een goede oplossing als je gedeeltelijk of compleet van het gas af wilt. Veel mensen willen van het gas af, omdat het een fossiele brandstof is die niet goed is voor het milieu, de gasprijzen blijven stijgen waardoor ook de energierekening alsmaar hoger wordt en gas is ook nog eens gevaarlijk, omdat apparaten die op gas werken voor een te hoge concentratie aan koolmonoxide in huis kunnen zorgen. Met een warmtepomp ben je van die problemen af.

Wat doet een warmtepomp?

Er zijn verschillende soorten warmtepompen verkrijgbaar, maar in de basis doen ze hetzelfde. Ze gebruiken natuurlijke grondstoffen, zoals de buitenlucht en het grondwater, om het verwarmingswater te verwarmen. Normaliter zorgt de cv-ketel op gas ervoor dat je de verwarming kunt aanzetten en dat je heet water uit de kraan krijgt, maar de warmtepomp kan een deel hiervan overnemen. We zeggen expliciet een deel, omdat de meeste warmtepompen nog niet de capaciteit hebben om een complete woning en het tapwater te verwarmen. Daarom is de hybride warmtepomp ook de meest voor de hand liggende keuze, omdat deze warmtepomp samenwerkt met de hr-ketel. Wanneer de warmtepomp onvoldoende capaciteit heeft om het huis te verwarmen, kan de hr-ketel bijspringen. Met als nadeel dat je nog steeds gas verbruikt, maar wel met als voordeel dat je gasverbruik veel lager wordt.

Verschillende soorten warmtepompen

Er zijn verschillende soorten warmtepompen te koop. De traditionele warmtepomp bestaat uit een buiten- en een binnenunit. De buitenunit verzamelt de natuurlijke grondstoffen en de binnenunit verwerkt het om het verwarmingswater te verwarmen. Daar is ook elektriciteit voor nodig, maar in een mate dat het verbruik veel goedkoper is dan wanneer je volledig op gas stookt. Er zijn ook warmtepompen die alleen uit een binnenunit bestaan en dan spreken we feitelijk over de lucht/lucht warmtepomp. Ook wel een monoblock warmtepomp of een airco genoemd. De laatste optie hebben we reeds toegelicht. De hybride warmtepomp die samenwerkt met je hr-ketel om zowel het verwarmingswater als het tapwater te verwarmen.

Hoeveel bespaar je met een warmtepomp?

Hoeveel je precies bespaart met een warmtepomp is per situatie verschillend en het is ook afhankelijk van verschillende factoren. Maar in de basis kunnen we uitgaan van een gemiddelde besparing van 720 kubieke meter gas op jaarbasis, wat in geld ongeveer € 1.700,- als we uitgaan van een gastarief van € 2,37 per kubieke meter. Een warmtepomp verbruikt ongeveer 3000 kWh elektriciteit op jaarbasis en dat is € 90,- als we uitgaan van een gunstig energietarief van € 0,30 per kWh. Dus je hebt nog steeds een fors voordeel te pakken als je voor deze oplossing kiest.

Daarnaast is het ook een goede investering, omdat je een warmtepomp terugverdiend met de besparing die je doet. En je krijgt vanuit de overheid een subsidie als je een warmtepomp laat plaatsen en je huis wordt ook meer geld waard. Kortom, er zijn genoeg voordelen te benoemen over waarom een warmtepomp installeren een goed idee is.

Categorieën
Huis en bouwen Huis en bouwen
Recente blogartikelen
Wat is E ink?
Wat is E ink? 15-04-2024
Wat zijn hybride horloges?
Wat zijn hybride horloges? 12-04-2024
Lees meer blogs