Waarom elektrisch rijden goedkoper is

Waarom elektrisch rijden goedkoper is

Veel weggebruikers overwegen om van een auto met benzinemotor over te stappen op een elektrische auto. Met als groot voordeel dat een EV milieuvriendelijker is. Maar een elektrische auto is ook een stuk duurder. Een relatief eenvoudige middenklasse is al snel € 8.000 tot € 10.000 duurder dan de auto met een brandstofmotor. Toch is elektrisch rijden een stuk goedkoper en in onze blog vertellen we waarom dat zo is.

De aanschaf van een elektrische auto is duurder

Het klopt dat de aanschaf van een elektrische auto duurder is en dat is vooral te wijten aan de techniek en het accupakket. Het accupakket is de grootste kostenpost van een elektrische auto en hoe zwaarder de accu is des te duurder de auto wordt. Een duurder accupakket zorgt wel voor een grotere actieradius en minder oplaadmomenten. Een ander bijkomstig voordeel is dat een instapmodel veel luxueuzer is uitgerust dan het instapmodel met een benzinemotor. Dus de EV kun je dan ook het beste vergelijken met een luxueuze variant met een brandstofmotor en dan zul je zien dat de prijzen nagenoeg gelijk zijn. Is de aanschaf van een EV niet mogelijk? Bij de ANWB kun je ook elektrische auto's leasen!

Goedkoper in verbruik

Een EV rijdt een stuk goedkoper dan een auto met een benzine- of dieselmotor. Het verbruik wordt aangeduid in het aantal kilowatt per uur. Omdat een kilowatt elektriciteit een stuk goedkoper is dan een liter benzine, kun je dus flink wat geld besparen op de brandstofkosten. Gemiddeld ben je met een EV €0,04 per kilometer kwijt terwijl dat bij een auto met een dieselmotor oploopt tot wel € 0,08 per kilometer. De benzineauto is het duurst met een gemiddeld verbruik van € 0,12 per kilometer. Uiteraard zijn deze cijfers afhankelijk van de rijstijl, het model en het gewicht van de auto en uiteraard de prijzen voor elektriciteit en brandstof.

Een EV hoef je niet te tanken, maar je moet de auto wel opladen. De goedkoopste methode is om dit te doen op een laadpaal thuis als je een gunstig energiecontract hebt of je eigen energie opwekt door middel van zonnepanelen. De openbare laadpaal is een goed alternatief en relatief goedkoop. Het kan zelfs goedkoper zijn om de auto op een openbare laadpaal op te laden dan wanneer je deze thuis oplaadt. Het opladen bij een snellaadpaal is veruit de duurste methode om de auto weer op te laden.

Subsidies en vrijstellingen

Op de aanschafprijs kun je dus geen geld besparen en ben je duurder uit, maar op het verbruik kun je dus een flinke duit besparen. Dat geldt ook voor het onderhoud. Een elektrische auto heeft namelijk veel minder bewegende onderdelen en dus ook veel minder onderhoud nodig. Dat kan aardig in de papieren schelen. Daarnaast betaal je op een elektrische auto ook geen BPM en wegenbelasting. Als je deze kosten optelt zul je zien dat je op termijn ook goedkoper uit bent als je voor een EV kiest. Qua verzekering hoef je jezelf ook geen zorgen te maken, want een elektrische auto verzekeren is net zo goedkoop (of duur als je geen no claimkorting hebt) als het verzekeren van een wagen met een brandstofmotor. 

Categorieën
Autolease Autolease
Gerelateerde bedrijven
ANWB logo
ANWB
31 beoordelingen
6
Recente blogartikelen
Welke E reader past bij jou?
Welke E reader past bij jou? 22-03-2024
Wat is het verschil tussen een smartwatch en een sporthorloge?
Wat is het verschil tussen een smartwatch en een sporthorloge? 21-03-2024
Lees meer blogs