Waarom je niet te vroeg kunt beginnen met voorlezen

Waarom je niet te vroeg kunt beginnen met voorlezen

Het is hartstikke leuk om kinderboeken voor te lezen aan jouw kindje, want op die manier creëer je even een moment voor jou en je kindje samen. Je kunt bijvoorbeeld op vaste momenten voorlezen, zoals vlak voor het slapen gaan. Of tussen de middag. Weet je ook dat het goed is om zo vroeg mogelijk met voorlezen te beginnen? In onze blog vertellen we waarom je niet te vroeg kunt beginnen en wat hier de voordelen van zijn.

Laat je kindje al op jonge leeftijd kennismaken met een boek

Een groot voordeel van voorlezen of samen een boekje lezen is dat je jouw kindje kennis kan laten maken met hoe een boek eruit ziet en hoe het aanvoelt. Speciaal voor baby’s, peuters en kleuters zijn er voelboeken en prentenboeken waarmee ze kunnen leren om een boek vast te houden en door de vrolijke tekeningen in het kinderboek leren ze meer over hoe dieren eruitzien en hoe ze aanvoelen. 

De woordenschat uitbreiden

Baby’s en peuters kunnen in de regel niet lezen, maar ze leren wel hoe letters en cijfers eruit zien en door uit boekjes voor te lezen leren ze ook de vormen aan klanken te koppelen. Het is niet zo dat je kindje al een hele zin kan lezen als hij voor het eerst naar de derde groep gaat, maar het is bewezen dat het voorlezen het kindje wel helpt om op latere leeftijd de woordenschat eenvoudig uit te breiden. Kinderen die al vroeg worden voorgelezen of zelf lezen ontwikkelen zich op dat vlak veel sneller.

Stimuleren van de emotionele ontwikkeling

Het voorlezen van een boek helpt ook bij de emotionele ontwikkeling van jouw kindje. Ze begrijpen sneller hoe emoties werken en welke emoties er zijn. Daar hebben ze op latere leeftijd zeker profijt van. Voor deze kinderen is het ook makkelijker dat ze op jonge leeftijd zich al veel beter kunnen verplaatsen in anderen. Terwijl ze ook veel sneller hun eigen emoties leren herkennen en hoe hiermee om te gaan.  Kijk anders eens naar deze voorleesboeken.

Een boek voorlezen is een soort hersentraining

Het klinkt een beetje raar, maar een boek voorlezen is ook een soort hersentraining. Het brein van een kind is een spons en de hersenen proberen zoveel mogelijk informatie op te slaan en te verwerken. Door aandachtig naar een verhaaltje te luisteren kunnen kinderen zich veel beter concentreren. Daar hebben ze op latere leeftijd zeker baat bij. Bijvoorbeeld wanneer ze lesstof toch zich moeten nemen in het klaslokaal. 

Hoe kies je het juiste kinderboek voor jouw kind?

Een kinderboek wordt in de regel geclassificeerd en is dus geschikt voor een bepaalde leeftijdscategorie. Maar dat is zeker niet het enige waar je op moet letten. Door de momenten samen leer je jouw kindje beter kennen en weet je ook waar zijn of haar interesses liggen. Met die wetenschap kun je veel beter kinderboeken aanschaffen. Wil je de boekenkast rap uitbreiden, maar niet enorm veel geld besteden? Dan zou een abonnement op kinderboeken ook een goede optie kunnen zijn. Dergelijke abonnementen kun je bijvoorbeeld afsluiten bij Boekskes.

Gerelateerde bedrijven
Boekskes logo
Boekskes
1 beoordeling
10
Recente blogartikelen
Welke E reader past bij jou?
Welke E reader past bij jou? 22-03-2024
Wat is het verschil tussen een smartwatch en een sporthorloge?
Wat is het verschil tussen een smartwatch en een sporthorloge? 21-03-2024
Lees meer blogs