Waarom zijn reviews belangrijk?

Waarom zijn reviews belangrijk?

Wij winkelen massaal op het Internet en het is dan ook niet zo vreemd dat er inmiddels duizenden webshops zijn waar je jouw bestellingen kan plaatsen. Maar hoe maak je uiteindelijk de keuze waar je iets bestelt en hoe ben je er zeker van dat je met een betrouwbare partij zaken doet? En misschien ben je wel benieuwd naar de bedrijfsvoering van een organisatie en ben je nieuwsgierig naar hoe zij omgaan met klachten en hoe zij problemen oplossen. Reviews spelen hier een belangrijke rol in en daarom leggen wij in deze blogpost uit waarom recensies belangrijk zijn.

Doorslaggevende factor

Het zal je niet verbazen dat reviews een doorslaggevende factor kunnen zijn bij een shopper om iets bij een bepaalde webshop te bestellen. Het is bewezen dat circa 90% van de Internetgebruikers reviews raadplegen om een keuze te maken. Zo krijgen de potentiële klanten meer inzicht in hoe de webshop opereert en of ze al een groot aantal tevreden klanten hebben bediend. Op Ervaringensite.nl lees je eveneens betrouwbare en onafhankelijke reviews van klanten en gebruikers die met een bepaalde webshop of organisatie in zee zijn gegaan.

Shop- en productreviews

Er is wel een duidelijk onderscheid dat we in reviews kunnen maken. Veel reviews hebben betrekking op de shop en veel reviews hebben betrekking op het product dat is besteld. Beiden varianten zijn net zo populair, maar er zit wel een groot verschil in de informatie die je krijgt. Bij een winkelreview krijg je meer info over de winkel en het bedrijf dat daarachter zit. Je leert meer over hoe zij zaken doen en hoe zij klanten helpen bij klachten en problemen. Een goede winkelreview zegt eigenlijk dat het bedrijf waar je zaken mee wilt doen veilig en betrouwbaar is, maar het wil nog niet zeggen dat het product dat je wilt aanschaffen goed is.

Een productreview helpt dan, want in deze reviews wordt het product onafhankelijk beoordeeld door een gebruiker die het product al heeft gekocht. Je leest meer over de ervaringen van de gebruiker en of het product wel aan de verwachtingen en het prijskaartje die eraan hangt voldoet. Een goede productreview zegt dus veel over het product zelf, maar feitelijk niets over de winkel waar je het artikel wilt bestellen. Dan moet je toch echt de winkelreview lezen. Op Ervaringensite.nl concentreren wij ons op het verzamelen en weergeven van deze bedrijfsreviews.

Kweken van vertrouwen

Wanneer je weinig informatie kan vinden over een bedrijf of een webshop, is dat een rode vlag. Want een vraag die je zou kunnen stellen is of het bedrijf iets te verbergen heeft. Waarom kan je geen of weinig reviews vinden? Dat zorgt voor een beetje argwaan. Ook louter positieve recensies is vaak een teken dat een webshop iets verbergt. Natuurlijk kan het bedrijf enorm goed zijn werk doen, maar negatieve reviews zijn er altijd. Als deze niet worden weergegeven, moet je jezelf toch afvragen waarom het bedrijf deze verbergt. Een bedrijf dat negatieve reviews laat zien en ook laat zien hoe ze deze klachten hebben opgelost, zijn verreweg het sterkst. Het straalt vertrouwen uit, omdat ze laten zien dat er altijd iets mis kan gaan en dat zij voor je klaarstaan om het op te lossen.

Weinig reviews is geen zwaktebod

Een bedrijf of webshop met weinig reviews hoeft geen zwaktebod te zijn hoewel, het oordeel van 1000 mensen natuurlijk zwaarder weegt dan dat van 10 mensen. Echter is het goed om te controleren hoe lang het bedrijf al bestaat. Je weet dat het een haast onmogelijk opgave voor hun is om duizenden reviews te verzamelen als ze slechts een paar maanden bezig zijn. Als een bedrijf al een langere periode bestaat en weinig reviews heeft, is het een logische vraag of het bedrijf wel genoeg business heeft en wel hun vak verstaan. Soms zegt een review dus ook niet alles en is verder onderzoek nodig.

Meer omzet en marge

Reviews zorgen ook voor meer omzet en marge en dat is natuurlijk interessant voor de winkelier en de eigenaar van de webshop. Door de positieve recensies van klanten zijn potentiële klanten sneller geneigd om een aankoop te doen. Ze plaatsen vertrouwen in het oordeel van andere klanten en ze twijfelen niet meer aan de kwaliteiten van jouw bedrijf. Een ander groot pluspunt is dat Google reviews ontzettend interessant vindt en dit ook ziet als unieke content. Recensies helpen jouw bedrijf dus ook om hoger in de ranking van de zoekmachine te staan. Daarom is het ook geen verrassing dat steeds meer bedrijven tijd en energie stoppen in het bouwen en het aanbieden van een systeem waar klanten reviews mee kunnen plaatsen. 

Reviews lezen en schrijven

Als je twijfelde over het feit of reviews belangrijk zijn, dan heb je nu het antwoord. Reviews zijn belangrijk. Zowel recensies van bedrijven en (web)shops als van producten. Het is dus ook belangrijk dat je niet alleen reviews leest, maar ook schrijft! Het advies is dan ook om even de tijd te nemen als je een uitnodiging krijgt om een recensie te schrijven en uiteraard kan je ook op Ervaringensite.nl altijd jouw ervaringen met een organisatie waar je zaken mee hebt gedaan delen. Zowel wij als onze bezoekers zijn enorm nieuwsgierig naar jouw mening!

Categorieën

Webshops logo Webshops

Recente blogs

Welke betrouwbare en veilige betalingsmethoden zijn er?
Welke betrouwbare en veilige betalingsmethoden zijn er?
06-01-2022
Hoe schrijf je een goede winkel review?
Hoe schrijf je een goede winkel review?
06-01-2022
Lees meer blogs