Wanneer beleggen in de bv of in privé?

Wanneer beleggen in de bv of in privé?

Je hebt een onderneming. Een bv welteverstaan en nu rijst de vraag of je gaat beleggen in de bv of privé. In beide situaties zijn er voor- en nadelen te benoemen terwijl het in sommige situaties juist slimmer is om in de bv te beleggen of om juist in privé te beleggen. Wat zijn dan zoal de voor- en nadelen en wanneer is het kantelpunt wanneer je voor het één of het ander kiest? In onze blog vertellen we er meer over. Je kunt ook ons artikel “Beleggen; wat moet je weten?” lezen als je meer over beleggen wilt weten.

De belastingdruk

De belastingdruk bepaalt mede welke vorm je kiest, want in sommige situaties kan het voordeliger zijn om te beleggen in de bv of te beleggen in privé. Maar dat is niet alleen afhankelijk van de belastingdruk. Het heeft ook te maken met de verwachtingen van het rendement en hoe hoog deze is en het heeft ook te maken met de vennootschapsbelasting die je over het vermogen moet betalen. Wanneer je er bijvoorbeeld voor kiest om vanuit de bv dividend uit te keren, moet je rekening houden met een extra belasting van 26,9% in box 2. In de regel is dit niet het meest gunstige plaatje en veel ondernemers kiezen er dan ook voor om in de bv te beleggen. Ondanks het feit dat je ooit die belasting zal moeten voldoen.

Toch privé beleggen

En toch is het soms gunstiger om in privé te beleggen, maar dan is het een kwestie van het maken van een goede rekensom. De genoemde factoren spelen dan mee. Hoeveel vennootschapsbelasting je betaalt, hoe hoog het vermogen is, wat het rendement is en wat is het tarief van box 3 is. Alleen door de rekensom te maken kun je bepalen of het juist slim is om in de bv of in privé te beleggen. De zogenaamde zoektocht naar het kantelpunt. Wees je er wel van bewust dat de rekensom niet makkelijk is en dat vaak een boekhouder of een financieel adviseur dit veel beter kan uitrekenen. Zo weet je uiteindelijk ook zeker dat je de beste keuze maakt.

Toch beleggen in de bv

In de bv beleggen nemen ook een hoop voordelen met zich mee, want je houdt het vermogen in de bv en zowel de winst als het verlies kun je bij het bedrijfsresultaat optrekken of aftrekken. Dat levert natuurlijk fiscale voordelen op terwijl je de bankrekening van de bv ook nog eens goed gevuld houdt. En dat is handig als je bijvoorbeeld nog flink moet investeren in jouw bedrijf. Een ander groot pluspunt is dat de belastingen in de bv vaste percentages zijn en in privé is dat niet. Het percentage aan belasting dat je over privévermogen moet betalen is namelijk variabel en dan kun je dus meer geld verliezen dan wanneer je het vermogen in de bv houdt. Het is hoe dan ook verstandig om het met je boekhouder of een financieel adviseur te bespreken. Zodat je een weloverwogen beslissing neemt over hoe en waar je gaat beleggen.

Recente blogartikelen
Welke E reader past bij jou?
Welke E reader past bij jou? 22-03-2024
Wat is het verschil tussen een smartwatch en een sporthorloge?
Wat is het verschil tussen een smartwatch en een sporthorloge? 21-03-2024
Lees meer blogs