Wanneer is een auto leasen voordelig en verstandig?

Wanneer is een auto leasen voordelig en verstandig?

Je denkt erover na om een auto te leasen, maar je weet niet zeker of je er slim aan doet. Een auto voor een vast bedrag per maand rijden is een aantrekkelijk aanbod, maar er zitten ook wat haken en ogen aan een leaseovereenkomst. Waar hebben dergelijke contracten invloed op en is het ook echt goedkoper dan een auto kopen? En is het slim om een contract voor een aantal jaren te ondertekenen? In onze blog vertellen we er meer over.

Auto leasen is feitelijk een auto huren

Feitelijk is een auto leasen het huren van een auto. Je kiest een auto uit en je sluit een overeenkomst af voor 3 tot 5 jaren. Je betaalt een vast bedrag per maand en de verzekering, wegenbelasting en het onderhoud zit bij de prijs inbegrepen! Dat klinkt toch ontzettend voordelig terwijl je ook nog eens een nieuwe auto rijdt die ook nog eens een stuk minder brandstof verbruikt. Maar is het ook echt goedkoper dan bijvoorbeeld een auto kopen? Dat is een kwestie van een rekensom maken. Om te bepalen hoeveel de auto per maand kost wanneer je deze koopt kun je een aantal zaken op een rijtje zetten;

Aankoopbedrag / aantal jaren dat je de auto zou leasen / 12 maanden
Afschrijving is het aankoopbedrag / aantal jaren dat je de auto zou willen rijden / 12 maanden
Maandpremie verzekering
Maandpremie wegenbelasting
Onderhoud op jaarbasis / 12 maanden
Maandpremie lidmaatschap pechhulp
Brandstof per maand

Ligt dit bedrag hoger dan de maandpremie van een leaseauto en de brandstof die de auto verbruikt? Dan is het wellicht slimmer om een auto te leasen.

Leasecontract afsluiten

Het afsluiten van een leasecontract is enorm simpel en je kunt via de website van een leasemaatschappij een auto bestellen, de aanvraag indienen en de benodigde documentatie uploaden. De leasemaatschappij toetst je inkomen en beoordeeld de aanvraag. Dat is ook gelijk een nadeel, want na een goedkeuring wordt de overeenkomst wel geregistreerd bij het BKR in Tiel. En dat kan invloed hebben op toekomstige overeenkomsten voor een lening of een hypotheek! Als je op het punt staat om een huis te kopen is het dus niet zo slim om een leasecontract voor enkele jaren af te sluiten.

Echt goedkoper of is het een fabeltje?

We hebben al op een rijtje gezet hoe je de berekening kunt maken en kunt zien of het leasen ook goedkoper is. Het nadeel is natuurlijk dat een leaseauto nooit jouw eigendom wordt en je hebt dus geen auto die een waarde vertegenwoordigt. Je kunt deze niet doorverkopen of inruilen en dat kan wel wanneer je een auto koopt. In dat opzicht is het maandbedrag vrij hoog. Ondanks dat het maandbedrag wellicht lager uitpakt dan wanneer je een auto in je bezit hebt. Waarom zou je dan toch voor lease kiezen? Heel simpel om het feit dat je voor een relatief laag bedrag per maand een splinternieuwe auto kunt rijden, geen stress meer hebt over pech, dure reparaties en andere onvoorziene kosten en dat je na de contractperiode weer een gloednieuwe wagen bij de dealer kunt uitzoeken. Wil je meer weten over een auto leasen? Lees dan ons artikel "Waar moet je op letten bij het leasen van een auto?".

Categorieën
Autolease Autolease
Recente blogartikelen
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv?
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv? 11-04-2024
Hoe gebruik je een Storytel E reader?
Hoe gebruik je een Storytel E reader? 10-04-2024
Lees meer blogs