Wanneer spaarrekening baby openen?

Wanneer spaarrekening baby openen?

Wanneer er een kleintje op komst is moet je met een hoop dingen rekening houden, maar je vergeet wellicht dat het kind tot zijn twaalfde circa € 50.000,- kost. Dat is een hoop geld en dan nog maar te zwijgen over de kosten op latere leeftijd. Bijvoorbeeld studiekosten of het bekostigen van een rijbewijs en een auto. Als ouder heb je natuurlijk het beste met je kindje voor. Al voordat het kleine wonder überhaupt geboren is. Dus het antwoord op de vraag wanneer je een spaarrekening voor een baby moet openen is simpel. Namelijk nu! In onze blog vertellen we er meer over.

Spaarrekening voor je kind of voor je kind?

De grote vraag is natuurlijk of je een spaarrekening opent voor je kind en dan in de zin van dat je de kosten voor de komende jaren kunt dragen. Of open je juist een spaarrekening waar je kind op latere leeftijd profijt van heeft. Hier zit natuurlijk wel verschil in. Een spaarrekening om de kosten of onvoorziene kosten te kunnen dragen is feitelijk een spaarrekening voor jezelf. Een spaarrekening voor je kind is een ander soort spaarrekening en banken hebben vaak speciale rekeningen die je hiervoor kunt afsluiten.

Waar moet je op letten als je een spaarrekening baby opent?

Waar je op moet letten is dat je een spaarrekening kiest met een interessante rente. Nu liggen de rentes over het algemeen vrij laag en soms is er zelfs sprake van een negatieve rente. Een spaarrekening met een negatieve rente is natuurlijk niet interessant, omdat je dan alleen maar geld verliest. Een spaarrekening met een lage rente kan interessant zijn en zeker wanneer je het geld voor een bepaalde periode vastzet. Dan liggen de rentes ook een stuk hoger!

Let er dan wel op of houdt er op zijn minst rekening mee dat de spaarrekening niet tussentijds kan worden aangebroken. Dus houdt er rekening mee dat je ook alleen geld stort dat je echt kunt missen. Als je even krap bij kas zit kun je niet even het extra potje aanbreken. Als dat wel mogelijk is betaal je vaak ook een behoorlijk bedrag om tussentijds geld op te nemen. Als je wel de vrijheid wilt om tussentijds op te nemen en om variabel te sparen, zijn andere spaarrekeningen dan een speciale spaarrekening voor je kind wellicht betere opties.

Goed om te weten

Een spaarrekening voor je kind komt in de regel op naam van je kindje te staan. Als je kindje nog niet geboren is en nog geen naam heeft, kun je de spaarrekening op jouw eigen naam zetten. Deze kun je eventueel later overzetten op naam van je kind. Je kunt ook een leeftijdsgrens laten toepassen. Dat houdt in dat het kind bijvoorbeeld pas op achttienjarige leeftijd zeggenschap krijgt over de spaarrekening. Wil je de grens verlagen of verhogen, moet je dit doorgaans speciaal aanvragen bij de bank waar je de rekening wilt afsluiten. Wil je trouwens meer weten over sparen en welke opties er nog meer zijn? Lees dan ook ons artikel “Geld sparen: tips en trucs.”.

Categorieën
Sparen Sparen
Recente blogartikelen
Welke E reader past bij jou?
Welke E reader past bij jou? 22-03-2024
Wat is het verschil tussen een smartwatch en een sporthorloge?
Wat is het verschil tussen een smartwatch en een sporthorloge? 21-03-2024
Lees meer blogs