Wanneer je op zoek gaat naar een gaming headset, kun je op een aantal dingen letten. In ons artikel “De beste gaming headset kopen? Lees onze handige tips” bespreken we in het kort wat noise cancelling is en wat het doet. In onze blog zoomen we dieper in op deze functie en vertellen we waarom je een headset met noise cancelling zou moeten kopen.
Wat is Noise Cancelling?
Noise Cancelling wordt ook wel ruisonderdrukking genoemd, maar dat dekt niet helemaal de lading. Noise Cancelling zit doorgaans in de microfoon en deze functie zorgt ervoor dat hinderlijke geluiden voor je gesprekspartners worden gefilterd. Op die manier ben je goed en duidelijk te verstaan als je met andere spelers online aan het gamen bent.
Noise Cancelling kan ongeveer 70% van de omgevingsgeluiden filteren, wat handig is als bijvoorbeeld iemand binnen het huishouden aan het praten of aan het stofzuigen is. Jouw gesprekspartner heeft dat niet door en hoort die hinderlijke geluiden niet. In de zakelijke markt zien we dat Noice Cancelling wordt ingezet, zodat bijvoorbeeld de agents in een callcenter de klanten veel beter kunnen helpen. Zakelijke headsets kunnen ook een verbeterde ruisonderdrukking hebben, wat Ultra Noise Cancelling wordt genoemd.
Wat is Active Noise Cancelling?
Active Noise Cancelling is dan weer een compleet andere functie, die niet in de microfoon, maar in de oorschelpen van een gaming headset zit. Active Noise Cancelling zorgt ervoor dat de game ervaring intenser wordt en dat je als speler niet gestoord wordt door hinderlijke geluiden in je directe omgeving. Denk aan de brommer die door de straat rijdt of iemand in het huishouden die een film aan het kijken is. Een voordeel van deze functie is dat je ‘m vaak met een knopje op de oorschelp van een gaming headset kan activeren en deactiveren.
Active Noise Cancelling komt ook terug in zakelijke headsets en hoofdtelefoons voor dagelijks gebruik. Het verhoogt namelijk de concentratie en de headsets worden ook gebruikt om meer rust te ervaren. Bijvoorbeeld als iemand met de bus, trein of het vliegtuig reist.
Verschil passieve en actieve Noise Cancelling
Dan is er ook nog een verschil tussen passieve en actieve Noise Cancelling. Over-ear gaming headsets hebben grote oorschelpen die het oor prima kunnen omsluiten. Dit is een vorm van passieve Noise Cancelling, omdat hinderlijke geluiden minder goed of zelfs helemaal niet je gehoor kunnen bereiken. Actieve Noise Cancelling is altijd een softwarematige oplossing die ook met een knopje op de headset geactiveerd moet worden.
Waarom kies je voor een gaming headset met (actieve) Noise Cancelling?
Noise Cancelling en actieve Noise Cancelling, ook wel Active Noise Cancelling of ANC genoemd, is belangrijk als je hinderlijke geluiden voor zowel jezelf als je gesprekspartners wilt filteren. Met Noise Cancelling verbeter je de game ervaring en kun je het concentratievermogen verhogen. De keerzijde van de medaille is dat gaming headsets met Noise Cancelling en Active Noise Cancelling wel iets duurder zijn dan de headset die deze functies niet hebben. Maar als je het gebruikt heb je ook al snel in de gaten dat de functies de investering het meer dan waard zijn.