Wat is een ergonomische muis?

Wat is een ergonomische muis?

In ons artikel “Deze accessoires en toebehoren heb je nodig voor je computer” hebben we kort gesproken over de muis. Een belangrijk onderdeel als je van een PC of laptop gebruik wilt maken. Wanneer je op zoek gaat naar een muis, heb je doorgaans de keuze uit een USB muis die je met een USB-kabel op je systeem aansluit of een draadloze muis. En dan heb je ook nog de keuze uit verschillende ergonomische muizen, maar wat is een ergonomische muis? In onze blog vertellen we er meer over.

De ergonomische muis

Voordat we vertellen waarom een ergonomische muis de betere keuze is, vertellen we eerst wat het is. Een ergonomische muis is feitelijk zo ontworpen dat het product de overbelasting van je handen, armen en polsen moet verminderen. Ergonomische muizen zorgen ervoor dat je de handen in een natuurlijke houding kunt houden en dat je er dus geen ongemak van hebt als je een muis intensief gebruikt. Vooral bij fanatieke gamers en kantoormedewerkers is het gebruik van een ergonomische muis meer regel dan uitzondering.

Wat zijn de voordelen van een ergonomische muis?

Een ergonomische muis neemt heel veel voordelen met zich mee en wij zetten de belangrijkste voordelen voor je op een rijtje. Als eerste zorgt een ergonomische muis voor meer gebruiksgemak. Omdat je je hand in een natuurlijke houding blijft gebruiken, verlicht dat de stress en belasting van zowel je handen als je polsen en je armen.

Een ergonomische muis zorgt er ook voor dat je klachten, zoals RSI en Carpal Tunnel Syndrome kunt verminderen en zelfs kunt voorkomen. Veel mensen krijgen na jarenlang intensief de verkeerde muis te hebben gebruikt dergelijke klachten, met vaak een intensieve behandeling en zelfs een operatie als gevolg. Met een ergonomische muis kun je reeds ontwikkelde klachten verminderen en zelfs voorkomen.

Ook andere hand-, pols- en armblessures kun je met een ergonomische muis voorkomen. De natuurlijke houding zorgt voor minder belasting en voorkomt overbelasting. Wat vaak de oorzaak is voor pijnlijke spieren, gewrichten en zelfs vervelende aandoeningen, zoals een ontsteking in de pezen. Veel mensen die de verkeerde producten gebruiken klagen bijvoorbeeld over vervelende aandoeningen, zoals een zeer pijnlijke slijmbeursontsteking.

Met een ergonomische muis heb je ook meer grip en controle. Dat komt de nauwkeurigheid van je werkzaamheden ten goede en je kunt er fouten mee voorkomen. Voor gamers is er nog een voordeel te benoemen, want met een ergonomische muis kun je meer precisie uitvoeren. Wat heel belangrijk is als je games speelt en het online opneemt tegen andere spelers, vrienden en familieleden.

Belangrijke tip

Met een ergonomische muis zet je een stap in de goede richting naar gezond werken en gamen, maar wees je ervan bewust dat niet alleen een muis voor meer comfort en gebruiksgemak zorgt. De complete setup moet ergonomisch zijn als je er ook profijt van wilt hebben. Dat betekent dat je niet alleen moet investeren in een ergonomische muis, maar ook in een ergonomisch bureau, toetsenbord en bureaustoel. Alleen dan weet je zeker dat je gezond, productief en pijnvrij kunt werken of gamen.

Categorieën
Computer Computer
Recente blogartikelen
Wat is E ink?
Wat is E ink? 15-04-2024
Wat zijn hybride horloges?
Wat zijn hybride horloges? 12-04-2024
Lees meer blogs