Wat is het verschil tussen een airco en een warmtepomp?

Wat is het verschil tussen een airco en een warmtepomp?

In ons artikel “Warmtepomp kopen: dit wil je weten” hebben we uitgebreid gesproken over de warmtepomp, waarom het een goede oplossing is en hoeveel geld je met een warmtepomp kunt besparen. In het artikel vertellen we ook iets meer over de airco, maar wat is nu precies het verschil tussen een airco en een warmtepomp?

Airco voor in de zomer

Als je aan een airco denkt, dan denk je toch snel aan een oplossing, waarmee je het huis in de zomer kunt verkoelen. Als de temperaturen oplopen is het natuurlijk wel zo lekker dat je thuis van een aangenaam binnenklimaat kunt genieten. De airco kan hier zeker een handje bij helpen, maar een airco kan meer dan alleen koelen. Een airco en dan met name de vaste airco’s die aan de muur worden gemonteerd, kunnen ook verwarmen

Airco systemen

De vaste airco kan zowel uit meerdere units als een enkele unit bestaan. Een enkele unit wordt ook wel de monoblock warmtepomp of lucht/lucht warmtepomp genoemd. De unit onttrekt warmte uit de buitenlucht en gebruikt het om koude of warme lucht in huis te blazen. Een split airco bestaat uit twee units, waarvan een unit in de kamer wordt geplaatst waar je warmte of koelte wilt hebben en een unit die aan de gevel of op het dak wordt geplaatst om warmte uit de buitenlucht te onttrekken.

Multi split airco

Een multi split airco bestaat uit meerdere units. Hierbij worden twee binnenunits geplaatst, bijvoorbeeld als je zowel in de woonkamer als in de slaapkamer van koude en warme lucht wilt genieten. De derde unit is opnieuw de buitenunit die dus aan de gevel of op het dak wordt geplaatst. Multi-split airco’s zijn razend populair en zorgen ervoor dat je het in meerdere delen van het huis aangenaam warm of fris kan hebben.

ISDE op airco’s

Voor alleen een airco krijg je geen subsidie vanuit de overheid, maar voor een monoblock warmtepomp krijg je weer wel subsidie. Deze subsidie zorgt ervoor dat je kunt besparen op je investering. De overheid heeft de ISDE in het leven geroepen om het voor huiseigenaren aantrekkelijker te maken om het huis te verduurzamen. Een monoblock warmtepomp of lucht/lucht warmtepomp valt onder deze verduurzamende oplossingen. Hoeveel subsidie je krijgt, is afhankelijk van het systeem dat je kiest. Je kunt ook meer subsidie ontvangen als je meerdere verduurzamende oplossingen in een kalenderjaar laat installeren.

Wanneer heeft een airco het meeste effect?

Voordat je een monoblock warmtepomp, lucht/lucht warmtepomp of airco aanschaft, is het slim om eerst te overwegen om de thermische schil van de woning te isoleren. Deze systemen hebben namelijk het meeste effect als het huis goed geïsoleerd is en als er oplossingen, zoals HR++ of HR+++ glas zijn geïnstalleerd. Mocht de woning nog niet voldoende geïsoleerd zijn, loop je het risico dat een warmtepomp of airco nauwelijks tot geen effect heeft en dat is natuurlijk zonde van de forse investering die je moet doen.

Wil je meer weten over de warmtepomp? Lees dan ook ons artikel.

Categorieën
Huis en bouwen Huis en bouwen
Recente blogartikelen
Lees onze tips over de lengte van de hogedrukslang
Lees onze tips over de lengte van de hogedrukslang 01-05-2024
Wat zijn de beste soundbars?
Wat zijn de beste soundbars? 24-04-2024
Lees meer blogs