Wat is het verschil tussen een laptop en een Chromebook?

Wat is het verschil tussen een laptop en een Chromebook?

Je gaat op zoek naar een nieuwe laptop. Bijvoorbeeld als je huidige laptop aan vervanging toe is of als je een nieuwe laptop voor schoolwerk nodig hebt. Je wilt dan ook het liefste een handzame laptop die niet al te zwaar weegt, maar waar je wel van alles mee kunt doen. Een Chromebook is zeker een interessante optie. Zeker voor scholieren en studenten. Maar is het verschil tussen een laptop met Windows of macOS en een Chromebook?

Verschillende besturingssystemen

Laptops zijn in veel verschillende uitvoeringen te koop. De meeste machines draaien op het besturingssysteem Windows, terwijl de systemen van Apple voorzien zijn van hun eigen besturingssysteem macOS. Tussen deze systemen zitten wat verschillen, maar werken in grote lijnen hetzelfde. Qua compatibiliteit met programma’s en apps van derden zit er nagenoeg geen verschil meer in de systemen, want de meeste apps en software worden voor zowel Windows als macOS geschreven. Bij Chromebooks is het een compleet ander verhaal.

Chromebooks draaien op het besturingssysteem ChromeOS van Google. Dat betekent dat vrijwel alles via je Google-account plaatsvindt en dat bijvoorbeeld belangrijke documenten in Google Drive worden opgeslagen. Vrijwel niets staat meer op het flashgeheugen van een Chromebook dat doorgaans ook enorm klein is. Ook de specificaties zijn doorgaans veel minder dan bij machines met Windows of macOS. Dat is enerzijds een voordeel, want dat zorgt voor een lage prijs, maar met als nadeel dat een Chromebook niet geschikt is voor zwaardere taken.

De programma’s en apps die je kunt gebruiken, zijn alleen in de Google Store te downloaden. Apps en programma’s van derden kun je dus niet installeren en dus gebruiken. Denk dan aan apps, zoals Adobe Photoshop. Nu heeft een Chromebook doorgaans ook niet de capaciteit om zwaardere programma’s te draaien, dus dan is er geen man overboord. Maar het is wel iets om rekening mee te houden.

Minder gevoelig voor virussen

ChromeOS wordt vaak wel geprezen om het feit dat het minder vatbaar is voor virussen. Windows machines kunnen eenvoudig geïnfecteerd worden en ook MacBooks zijn niet langer 100% veilig als het aankomt op aanvallen van buitenaf. Hoewel dat nog altijd beduidend minder is dan wanneer je op een Windows laptop werkt. Omdat Chromebooks nog niet in grote getalen aanwezig zijn, is het voor hackers en kwaadwillende mensen nog minder aantrekkelijk om virussen te schrijven die deze systemen kunnen infecteren. Ongetwijfeld gaat daar verandering in komen als het marktaandeel van Chromebooks harder groeit.

Wanneer kies je voor een Chromebook?

Een Chromebook is vooral handig als je lichte taken uitvoert, vrijwel altijd de beschikking hebt over een internetverbinding en van een kleine en lichtgewicht laptop wilt profiteren. Voor schoolwerk kan een Chromebook ideaal zijn, maar dat is wel afhankelijk van de opleiding die je volgt en welke taken je moet uitvoeren. Voor dagelijkse taken, zoals internetten, e-mailen, kleine games en films op Netflix kijken, kan een Chromebook prima functioneren. Maar als je meer wilt doen of meer capaciteit nodig hebt, heb je meer baat bij een laptop met Windows of met Apple’s macOS.

Wil je weten wat de beste laptops voor schoolwerk zijn? Lees dan ook ons artikel.

Categorieën
Computer Computer
Recente blogartikelen
Wat zijn hybride horloges?
Wat zijn hybride horloges? 12-04-2024
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv?
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv? 11-04-2024
Lees meer blogs