Wat moet ik regelen voor de verkoop van mijn auto?

Wat moet ik regelen voor de verkoop van mijn auto?

Het is zeker de moeite waard om zelf jouw auto te verkopen. Je kunt in de regel de prijs vragen die je voor ogen hebt terwijl je ook relatief snel van de auto af bent. Websites met tweedehandse goederen, zoals Marktplaats en soortgelijke websites staan vol met autoadvertenties van particulieren. Maar voordat je de koop sluit en de auto met zijn nieuwe eigenaar of eigenaresse meegeeft moet je nog wel een aantal zaken regelen. Wat je moet regelen voor de verkoop van de auto vertellen wij in onze blog.

Voer eventuele reparaties uit

Is de auto niet meer in orde en zijn er reparaties benodigd? Dan doe je er verstandig aan om deze eerste te repareren of te laten maken door een deskundige garage. Een auto die in orde is verkoopt immers veel sneller dan een wagen die gerepareerd moet worden. De nieuwe eigenaar heeft dan meer kosten dan alleen de aanschaf van een auto en het zorgt er ook voor dat je dus veel minder voor de wagen kunt vragen. Als je een beetje handig bent en kaas hebt gegeten van motoren, kun je er altijd voor kiezen om de reparaties zelf uit te voeren. Dat is namelijk veel goedkoper dan wanneer je een garage bezoekt.

Is alle documentatie aanwezig?

Bij de verkoop van een auto is het belangrijk dat alle documentatie aanwezig is. Dan hebben we het over het onderhoudsboekje waarmee aangetoond kan worden dat de auto altijd in onderhoud is geweest en hoeveel eigenaren de auto hebben gehad. Ook deel I en II van het kentekenbewijs zijn belangrijk, want zonder deze delen kun je de auto niet laten overschrijven op een andere naam. Heeft de auto een NAP? Dan is het ook handig om deze aan de nieuwe eigenaar te tonen. De NAP bewijst namelijk dat de kilometerstand van de auto ook daadwerkelijk de kilometerstand is.

Overschrijven en verzekering opzeggen

Wanneer de koop is gesloten is het belangrijk dat de auto wordt overgeschreven op naam van de nieuwe eigenaar of eigenaresse. Dit kun je op meerdere punten in het land doen. Tegenwoordig bieden een groot aantal winkels, zoals de Bruna de service aan om een auto over te schrijven. Zodra de auto op naam van de nieuwe chauffeur staat ben jij ook niet langer verantwoordelijk voor de auto en de bijbehorende motorrijtuigenbelasting.

De RDW krijgt automatisch melding van de overschrijving, maar de verzekeringsmaatschappij krijgt die informatie niet. Je moet dus zelf bij je verzekeringsmaatschappij de autoverzekering opzeggen. Vraag ook direct om een bewijs van het aantal schadevrije jaren die je hebt gereden, want dit heb je nodig om weer een nieuwe autoverzekering af te sluiten zodra je zelf een nieuwe auto hebt gekocht.

Wat is beter? Auto zelf verkopen of inruilen?

Het is lastig om te zeggen wat nu beter is. Ga je zelf de auto verkopen en met het geld dat je hebt ontvangen een nieuwe auto aanschaffen of ruil je deze in bij de garage? Het is in ieder geval belangrijk om te weten dat je auto wat waard is als je bij een garage of een dealer een nieuwe auto gaat uitzoeken. Je hebt een betere onderhandelingspositie en je kunt flink over de prijs onderhandelen. Bij particuliere verkoop kan dit ook, maar in de regel levert dit veel minder op, omdat je ook meer tijd moet investeren in het verkopen van de auto. Wil je meer handige tips en trucs over waar je op moet letten wanneer je een auto koopt? Lees dan ook ons uitgebreide artikel “Waar moet je op letten bij het kopen van een auto?”.

Categorieën
Autos Autos
Gerelateerde bedrijven
Bruna logo
Bruna
0 beoordelingen
10
Recente blogartikelen
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv?
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv? 11-04-2024
Hoe gebruik je een Storytel E reader?
Hoe gebruik je een Storytel E reader? 10-04-2024
Lees meer blogs