Een E-reader is een goede investering als je het ene na het andere boek verslindt. Op het apparaat kun je vaak duizenden boeken opslaan en op die manier hoef je ook niet uren voor de boekenkast te staan om een boek te kiezen of een tas vol boeken mee te slepen als je de deur uitgaat. Je download simpelweg het e-book op de E-reader en je bent er klaar voor. Maar wacht, want wat zijn beveiligde bestandsformaten en hoe ga je hiermee om? In onze blog vertellen we er meer over.
Auteursrechten
Als een auteur een boek schrijft, is zijn werk auteursrechtelijk beschermd. Dit betekent dat de schrijver de eigenaar is en blijft van het boek dat hij of zij heeft geschreven en een vergoeding krijgt voor iedere kopie die wordt verkocht. Voor fysieke exemplaren is dit nog relatief eenvoudig bij te houden, maar hoe zit dat met digitale bestanden en dus e-books? Die worden logischerwijs beschermd, zodat ze niet gedownload en gekopieerd kunnen worden. Op die manier worden auteurs en hun rechten beschermd.
E-reader die beveiligde bestanden kan aflezen
Voor het downloaden en het lezen van beveiligde e-books, heb je een E-reader nodig die deze bestanden kan lezen. E-books worden doorgaans in ePub- en PDF-bestanden aangeboden en zijn vaak beveiligd met het systeem van Adobe. Dit systeem wordt Digital Rights Management (DRM) genoemd en je hebt een Adobe-account nodig als je deze bestanden op een E-reader wilt zetten. De E-reader zelf moet ook de mogelijkheden hebben om deze bestanden te openen. Een puntje om op te letten wanneer je een nieuwe E-reader wilt aanschaffen, maar de meeste moderne modellen ondersteunen dit beveiligingssysteem.
Maximaal aantal keren downloaden
Een andere beveiliging, die wel onderdeel is van het DRM-systeem, is dat het e-book een maximaal aantal keren gedownload mag worden. Dit is doorgaans 4 tot 6 keer, afhankelijk van de taal van het boek. Nederlandse boeken hebben vaak een restrictie van 4 downloads, terwijl dat voor Engelstalige boeken 6 downloads is. Je kunt dus niet oneindig het boek dat je digitaal hebt gekocht downloaden. Hier zit een maximum aan vast. Heb je de credits gebruikt? Dan zul je het e-book opnieuw moeten aanschaffen.
Gelukkig hebben moderne e-books de capaciteit om duizenden boeken op te slaan en vaak zijn 4 tot 6 downloads ruimschoots voldoende om ervoor te zorgen dat je een e-book slechts eenmaal hoeft aan te schaffen. Ook te danken aan de lange levensduur van E-readers in het algemeen, want je hoeft het product niet vaak te vervangen. Met als voordeel dat je dus ook je bibliotheek niet vaak hoeft te downloaden.
Gratis e-books
Beveiligde bestandsformaten zijn voornamelijk van toepassing op e-books die digitaal worden verkocht. De uitgeverij en schrijver wil graag een compensatie voor zijn werk, wat natuurlijk ook meer dan logisch is. Gratis e-books zijn daarentegen vaak niet beveiligd en kunnen oneindig vaak gedownload worden. Je bent ook geen vergoeding verschuldigd voor het downloaden en het lezen van het werk van iemand die het materiaal gratis beschikbaar heeft gesteld.
Wil je meer weten over E-readers? Lees dan ook ons artikel.