Wat zijn de voor- en nadelen van een warmtepomp?

Wat zijn de voor en nadelen van een warmtepomp?

Een warmtepomp is een goede investering als je het huis wilt verduurzamen. Met een warmtepomp kun je geld besparen op je energierekening, het gasverbruik verminderen en bijdragen aan een beter milieu. In ons artikel “Warmtepomp kopen: dit wil je weten” vertellen we meer over de verschillende soorten warmtepompen die er zijn en waar je op moet letten als je er eentje wilt laten installeren. In deze blog vertellen we wat nu echt de voor- en nadelen zijn van de warmtepomp.

De voordelen van een warmtepomp

Het grootste voordeel van de warmtepomp is dat je flink wat geld kunt besparen op de energierekening. Normaliter verbruikt een gemiddeld huishouden in Nederland 1200 kubieke meter gas op jaarbasis, maar met de warmtepomp kun je afscheid nemen van het gasverbruik of het gasverbruik met wel 75% verlagen. Wat inhoudt dat je op jaarbasis een kostenbesparing van € 1.200,- kunt realiseren.

Het is een groot voordeel om volledig of gedeeltelijk afscheid te nemen van gas, omdat gas gevaarlijk is. Slecht onderhouden CV-ketels kunnen bijvoorbeeld voor meer koolstofmonoxide in de lucht zorgen en het is ook een feit dat het geur- en kleurloze gas levensgevaarlijk is. Een koolmonoxidevergiftiging kan ernstige schade toebrengen aan de gezondheid en het kan zelfs dodelijk zijn.

Een andere belangrijke reden om het gasverbruik te verminderen heeft te maken met het milieu. Wanneer je geen of minder CO² uitstoot, draag je bij aan een betere luchtkwaliteit en een beter milieu. Wanneer je gas verbruikt worden fossiele brandstoffen gebruikt om het huis te verwarmen. Als je dit kunt vermijden of in ieder geval kunt verminderen, draag je al een steentje bij.

De nadelen van een warmtepomp

Er kleven ook wat nadelen aan een warmtepomp en het grootste nadeel is dat het een prijzige oplossing is. Gemiddeld kost de installatie van een warmtepomp € 5.000,- tot € 12.000,-. Afhankelijk van het model en de capaciteit van de warmtepomp. Met een gemiddelde prijs van ruim € 8.000,- doe je er dus lang over om je investering terug te verdienen. Gemiddeld is de terugverdientijd van een warmtepomp 7 tot 9 jaar.

Een ander nadeel is dat een warmtepomp niet altijd mogelijk is. Een warmtepomp bestaat doorgaans uit een binnen- en buitenunit en voor het plaatsen van een buitenunit moet je vaak een vergunning aanvragen. De gemeente geeft niet altijd een vergunning vrij als de buitenunit bijvoorbeeld voor een lelijk aanzicht zorgt of als de oplossing te veel lawaai maakt.

Het is ook jammer dat een warmtepomp minder tot zelfs geen effect heeft als bijvoorbeeld de thermische schil van een woning matig tot slecht geïsoleerd is. Een goede isolering van de woning is cruciaal als je ook optimaal van een warmtepomp wilt profiteren. Wanneer deze werkzaamheden dus nog niet zijn verricht, zul je hierin eerst moeten investeren. Wat dus ook voor extra kosten zorgt.

Het grootste nadeel is dat de meeste warmtepompen onvoldoende capaciteit hebben om een volledig huis te verwarmen. Dat betekent dat je nog altijd voor een deel afhankelijk bent van de CV-ketel en het gasverbruik. Hybride warmtepompen zijn wel een ideale oplossing en werken samen met de CV-installatie om het huis te verwarmen. Ondanks dat het niet prettig is dat je nog steeds gas moet verbruiken, is het wel een voordeel dat je met deze oplossing het gasverbruik kunt verlagen. Soms wel met 75%.

Categorieën
Huis en bouwen Huis en bouwen
Recente blogartikelen
Wat zijn hybride horloges?
Wat zijn hybride horloges? 12-04-2024
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv?
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv? 11-04-2024
Lees meer blogs