Welk bedrag sparen voor studie kind?

Welk bedrag sparen voor studie kind?

Als ouder wil je natuurlijk dat je kind het goed heeft. Niet alleen op jonge leeftijd, maar ook zeker op latere leeftijd. Als je kind of kinderen op zichzelf gaan wonen, gaan trouwen, hun rijbewijs gaan halen of als ze gaan studeren. Studeren is natuurlijk ontzettend belangrijk, maar minder vanzelfsprekend. Het kost namelijk een hoop geld en veel studenten willen zich niet in schulden steken. Als ouder kun je helpen door nu alvast te gaan sparen voor de studie van je kind. Maar hoeveel geld moet je dan aan de kant zetten? In onze blog geven we handige tips en trucs!

Hoeveel kost een studie?

Hoeveel een studie kost is van een aantal zaken afhankelijk. Allereerst de studie, de periode van studeren en natuurlijk of je kind op kamers gaat of niet. Daarom gaan we ook uit van gemiddelde bedragen en jaren. Gemiddeld studeren studenten 6 jaar en de kosten van alleen de studie zijn ongeveer € 3.000,- per jaar. Als je kind op kamers gaat loopt dit bedrag op tot een gemiddelde van wel € 15.000,- per jaar. Dat is een hoop geld! Het is dus slim om al op tijd te beginnen met sparen. Het liefste vanaf het moment dat je kindje geboren is.

Hoeveel geld moet je sparen?

Het is niet heel moeilijk om de rekensom te maken. Als je ervan uitgaat dat je kind op zijn zeventiende of achttiende met zijn of haar studie begint. Als we dan uitgaan van gemiddeld € 3.000,- of € 15.000,- per jaar, komen de totale kosten op € 18.000,- om € 90.000,-. Deze bedragen deel je door 204 maanden (17 jaar) als je vanaf de geboorte van je kind begint met sparen. Dat houdt in dat je bedragen van € 88,- om € 440,- per maand opzij moet zetten als je de studie en eventueel de kamer van je kind wilt bekostigen.

Hoeveel geld kun je sparen?

Dan speelt natuurlijk ook nog mee hoeveel geld je per maand opzij kunt zetten. In tijden van crisis en onzekerheid, is het misschien lastig om een commitment aan te gaan om maandelijks een bedrag opzij te zetten. Maar minder belangrijk is het niet! Toch is het goed om je financiën op een rijtje te zetten en om te kijken naar hoeveel geld je daadwerkelijk per maand kunt sparen. Misschien kun je tijdens het analyseren van je financiën ook nog wel kansen ontdekken om ergens geld op te besparen! Dat kun je dan weer goed gebruiken om te sparen voor de studie van je kind.

Spaarrekening openen of beleggen?

Veel ouders willen het slim aanpakken en het geld dat ze sparen voor zich laten werken, maar zo makkelijk is dat niet. Je wilt natuurlijk wel de zekerheid dat je kind op de leeftijd van 17 of 18 geld krijgt waarmee de studie kan worden bekostigd. Dus het openen van een beleggingsrekening is een minder goed idee. Ten eerste, omdat je jouw inleg gedeeltelijk al dan niet volledig kunt verliezen en ten tweede is een beleggingsrekening alleen interessant als je minimaal € 3.500 per jaar inlegt. Wil je meer weten over sparen en de mogelijkheden? Lees dan ook even ons artikel “Geld sparen: tips en trucs.”.

Categorieën
Sparen Sparen
Recente blogartikelen
Wat zijn hybride horloges?
Wat zijn hybride horloges? 12-04-2024
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv?
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv? 11-04-2024
Lees meer blogs