Betalen via het internet is inmiddels de normaalste zaak van de wereld en vrijwel iedere online aankoop moet direct afgerekend worden. Veel winkels bieden uiteenlopende betalingsmethoden aan. Dat is prettig voor de klant, want zo heb je altijd de keuze hoe je het product afrekent. Echter is het wel belangrijk dat je voor een betrouwbare en veilige betalingsmethode kiest. Welke betrouwbare en veilige betalingsmethoden zijn er? Dat leggen wij uit in dit blog.
Veiligheid staat voorop
De veiligheid staat voorop! Hoe je het ook went of keert; met een online betaling moet je zowel persoonlijke gegevens als de gegevens van je bankrekening of creditcard delen. Dat kan voor een beetje wantrouwen zorgen, want hoe weet je zeker dat deze gegevens niet misbruikt worden? Dat weet je nooit 100% zeker, maar je kunt wel op een aantal zaken letten voordat je op de bestelknop drukt. Allereerst is het goed om alleen zaken te doen met een webshop die een SSL/TLS versleuteling heeft. En dat is eenvoudig te herkennen aan het gesloten hangslotje dat voor de url in de browserbalk staat. Dit is een indicatie dat gegevens en betalingen versleuteld worden doorgestuurd en dat het risico op diefstal enorm klein is.
Betrouwbare webshops
Als tweede is het enorm belangrijk om alleen zaken te doen met betrouwbare webshops. Eigenaren van malafide webshops worden steeds handiger in het bouwen van professioneel en legitiem ogende internetwinkels en deze websites hebben vaak ook een SSL/TLS certificaat en ze bieden welbekende betalingsmethoden aan. Hoe kan je dan zien of ze wel of niet betrouwbaar zijn? Controleer altijd of de internetwinkel aangesloten is bij de Kamer van Koophandel en in het bezit is van een BTW-nummer. Bedrijven zijn verplicht om deze gegevens op de website kenbaar te maken. Daarnaast is het ook goed om de algemene voorwaarden door te lezen en om te kijken of er duidelijke contactgegevens, zoals een fysiek adres en telefoonnummer aanwezig zijn. En een keurmerk van bijvoorbeeld Thuiswinkel Waarborg of Webwinkel Keurmerk zijn ook sterke indicatoren dat je met een legitieme webshop zaken doet.
Betaal met iDeal als dat kan
De meest gebruikte betalingsmethode in Nederland is iDeal. Er zijn verschillende bedrijven die het mogelijk maken dat klanten bij internetwinkels met iDeal kunnen betalen. Betalingen met iDeal zijn snel, veilig en betrouwbaar. Het geld wordt direct van je bankrekening afgeschreven en de winkelier krijgt direct een melding binnen dat er een online bestelling is geplaatst.
Creditcard voor extra zekerheid
Steeds meer klanten kiezen om te betalen met een VISA, Mastercard of American Express creditcard en ook dit is een snelle, veilige en betrouwbare betalingsmethode. Sowieso zijn internetaankopen bij de meeste creditcardmaatschappijen automatisch verzekerd. Mocht het zo dat een product defect aankomt of een pakket kwijtraken, dan ben je niet jouw aankoopbedrag kwijt. Daarnaast voeren creditcardmaatschappijen sterke controles uit over de bedrijven die geld willen afschrijven en worden malafide websites in de basis geweerd.
PayPal voor zowel binnen- als buitenland
Veel nationale en internationale webshops bieden de betalingsmethode PayPal aan. Iedereen kan op de website van PayPal een bankrekening openen en deze koppelen aan een betaalrekening of een creditcard. PayPal is eigenlijk niets meer dan een digitale portemonnee waar je geld op stort en waar je jouw online aankopen mee kunt doen. Zowel nationaal als internationaal. Een nadeel van PayPal is dat het een traag systeem is. De klantenservice is minder goed bereikbaar en op berichten wordt soms pas na een aantal werkdagen gereageerd.
Betaal later met Klarna
Veel klanten willen liever betalen als een product ook daadwerkelijk geleverd is en dan is de betalingsmethode Klarna een goede keuze. Met Klarna kun je alvast jouw bestelling ontvangen en na ontvangst van het product binnen 30 dagen betalen. Via een link in de mail of via de Klarna-app. Het geeft klanten wellicht iets meer rust dat er pas betaald hoeft te worden als ze het product in handen hebben. Daarnaast is het voor klanten ook gratis om Klarna te gebruiken. Hoewel, er winkeliers zijn die een fee vragen als je voor deze betalingsmethode kiest.
AfterPay als je even geen geld hebt
Je hebt geen geld, maar je hebt iets nodig of je kunt een aanbieding niet laten schieten. Dan is AfterPay een veilige en betrouwbare methode om een bestelling te plaatsen. Met AfterPay betaal je jouw bestelling achteraf en dat is wel prettig als je even krap bij kas zit. Vervalt de betaaldatum bijna en je hebt nog steeds geen geld om de rekening te betalen? Dan kan je op de pauzeer-knop in de app klikken. Dan krijg je iets meer tijd om de rekening te voldoen.
Bancontact/Mister Cash
Bancontact/Mister Cash is de Belgische tegenhanger van iDeal en dus ook alleen voor Belgische klanten beschikbaar. Zoals iDeal dat alleen voor Nederlandse klanten is. Evenals iDeal is betalen via Bancontact/Mister Cash snel, veilig en betrouwbaar.
Tinka
Tinka is (nog) een betalingsmethode die je niet veel ziet, maar het is wel een handige betalingsmethode. Althans, als je weinig of geen geld hebt om een grote aankoop te kunnen doen. Tinka is een bekende kredietverstrekker die jou een doorlopend krediet geeft. De hoogte van het krediet is afhankelijk van jouw financiële situatie. Zo kun je grote aankopen doen en het bedrag in termijnen terugbetalen. Let op! Geld lenen kost geld!
Zijn er nog meer veilige en betrouwbare betalingsmethoden?
Ja, maar de bovengenoemde zijn wel de bekendste, meest veilige en betrouwbare betalingsmethoden die je ook het vaakst tegenkomt. Het advies is dan ook om voor één van deze betalingsmethoden te kiezen. Dan weet je zeker dat je veilig en betrouwbaar handelt.