Welke internetsnelheid heb je thuis nodig?

Welke internetsnelheid heb je thuis nodig?

In ons artikel ‘Internet en televisie voor thuis: hoe maak je de beste keuze?’ hebben we al het een en ander besproken over internetsnelheden en de technieken die gebruikt worden, zodat je thuis internet hebt en televisie kunt kijken. De internetsnelheid is heel belangrijk en er zijn verschillende abonnementen verkrijgbaar. Maar welke internetsnelheid heb je thuis nodig?

Mbit/s

De snelheid van een internetverbinding wordt in de basis aangeduid in een aantal Mbit/s. Dit geeft hoeveel Mbits er per seconde kunnen worden verstuurd via de internetverbinding die je hebt. De meeste abonnementen beginnen bij 100 Mbit/s, maar er zijn ook abonnementen met 200, 500 en zelfs 1000 Mbit/s. Hoe sneller het internet, des te duurder het abonnement is. Toch kiezen de meeste consumenten voor een snellere en dus duurdere verbinding. Wat niet heel vreemd is.

Steeds meer apparaten gebruiken internet

Steeds meer apparaten in en rondom het huis hebben een internetverbinding nodig. Denk aan laptops, spelcomputers, televisies, computers, smartphones, tablets en andere oplossingen, zoals slimme LED lampen en thermostaten. Al die apparaten hebben een internetverbinding nodig. Heb je een 200 Mbit/s abonnement en bijvoorbeeld 10 apparaten die met het internet in verbinding staan? Dan kun je ervan uitgaan dat ieder apparaat ongeveer 20 Mbit/s nodig heeft. De rek is er dus op den duur uit en je verbinding zal dus ook alsmaar trager worden als je meer apparaten met het internet koppelt.

Wat doe je thuis?

Nu is dat geen ramp, want iets checken op je telefoon, appen, een website bezoeken of je e-mail checken vraagt niet veel snelheid. Films streamen of bijvoorbeeld tegelijkertijd naar interactieve televisie kijken vergt wel meer snelheid. Daarom is het verstandig om voor een iets duurder abonnement te kiezen. Zeker als je met meerdere mensen gebruikmaakt van het internet.

Ook als je veel thuis werkt, online vergadert en grotere documenten moet versturen, is het slim om in een snelle internetverbinding te investeren. In de regel wordt het advies gegeven om dan voor een Gigabit snelheid of zelfs hoger te kiezen. Via glasvezel kunnen er al snelheden van 4 Gbit/s worden gehaald, wat gewoon razendsnel is. Maar die snelheid is soms ook nodig. Vooral binnen grote huishoudens waarin het internet veelvuldig gebruikt wordt.

Films streamen

Als je films wil streamen, terwijl je kinderen online aan het gamen zijn en je vrouw haar e-mail controleert op haar smartphone, heb je een snelle internetverbinding nodig. Vooral als je films en series in de beste kwaliteit wil kunnen streamen. Ook dan is het dus verstandig om te investeren in een stabiele, veilige en snelle internetverbinding. Op die manier kan iedereen van het internet gebruikmaken, zonder dat de kwaliteit van de verbinding in gevaar komt.

Houd er ook rekening mee dat de beloofde snelheden niet altijd gehaald worden. Bij glasvezel is het minder waarschijnlijk dat de verbinding trager is, maar bij een verbinding via de coax of de koperen telefoonlijn, kan de verbinding wel een stuk langzamer zijn. Daarnaast is bekabeld internet altijd sneller dan wanneer je apparaten via Wi-Fi koppelt. Heb je de mogelijkheid om apparaten via een netwerkkabel met de modem te verbinden? Dan is dat absoluut aan te raden.

Categorieën
Internet Internet
Recente blogartikelen
Wat zijn hybride horloges?
Wat zijn hybride horloges? 12-04-2024
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv?
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv? 11-04-2024
Lees meer blogs