Zakelijke lening als starter afsluiten; tips en trucs

Zakelijke lening als starter afsluiten; tips en trucs

Als startende ondernemer heb je kapitaal nodig. Of je nu een bedrijf met medewerkers opstart of als Zzp’er aan de slag gaat. Je hebt altijd kosten. Van het inrichten van kantoren tot aan het uitbetalen van de eerste lonen en van het laten bouwen van een goede website tot aan het investeren in bedrijfswagens. En dit zijn slechts enkele voorbeelden van waar een startende onderneming geld voor nodig heeft. Veel ondernemers hebben niet de financiën om die investeringen te doen en daarom willen ze geld lenen. Maar hoe pak je dat aan als starter? In onze blog geven we handige tips en trucs.

Begin bij een sluitend ondernemingsplan

Als startende ondernemer heb je nog weinig tot geen mutaties op de zakelijke bankrekening en je hebt geen jaarcijfers die je kunt overhandigen. Dus hoe weet een kredietverstrekker dan dat jij de lasten van een eventuele lening kunt dragen? De basis is een sluitend ondernemingsplan waar ook in geprognotiseerd wordt welke omzetten er gerealiseerd gaan worden en hoeveel winst er in de toekomst gaat worden gemaakt. Op basis van deze gegevens kan een kredietverstrekker en zelfs bij startende ondernemers besluiten om een lening wel of niet te verstrekken.

Geleidelijk investeren

Je hebt geld nodig voor loonkosten, inrichting en je hebt een bedrijfswagen nodig. Dat zijn stuk voor stuk forse investeringen die je niet in één kunt bekostigen. Maar je kunt ook niet direct gigantische geldbedragen lenen, omdat de risico’s voor kredietverstrekkers simpelweg te groot zijn. Daarom doe je er slim aan om geleidelijk te investeren. Maak een goede balans op van welke zaken cruciaal zijn en waar direct in geïnvesteerd moet worden en probeer secundaire investeringen op de lange baan te schuiven. Zo creëer je iets meer ruimte en heb je een goed plan voor op de lange termijn. Zo kun je geleidelijk je bedrijf opbouwen zonder je in torenhoge schulden te steken.

Onderpand

Naast een sluitend ondernemingsplan kun je ook een bedrijfspand of wagen als onderpand inzetten. Mocht je niet aan de betalingen kunnen voldoen, kunnen deze zaken in beslag worden genomen en worden verkocht om de rekeningen alsnog te kunnen voldoen. Een kredietverstrekker heeft dan ook zekerheid dat de rekening in welke vorm dan ook voldaan wordt. Uiteraard is wel het risico dat je dus je eigendommen kwijt raakt op het moment dat je het als onderpand inzet. Natuurlijk wel pas op het moment dat je niet in je betalingsverplichting voldoet.

Andere soorten leningen

Misschien is een zakelijke lening van € 50.000,- tot wel € 250.00,- iets te risicovol. Zowel voor de kredietverstrekker als voor jou als ondernemer. Je kunt dan ook kijken naar bijvoorbeeld andere oplossingen, zoals een microkrediet. Hiermee heb je tijdelijk de financiële ruimte om te kunnen investeren terwijl je geen geld hebt. Je kunt ook met je leveranciers en partners afspraken maken over betalingstermijn en -voorwaarden om meer ademruimte te verschaffen. Of je kunt naar investeerders zoeken via crowdfunding. Er zijn in ieder geval legio mogelijkheden om te kunnen investeren. Wil je meer weten over zakelijk lenen? Lees dan ook ons artikel “Zakelijk lenen; wat zijn mijn opties?”.

Categorieën
Bedrijfsleningen Bedrijfsleningen
Recente blogartikelen
Wat zijn hybride horloges?
Wat zijn hybride horloges? 12-04-2024
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv?
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv? 11-04-2024
Lees meer blogs