Zelf te werk gaan bij een verstopt riool

Zelf te werk gaan bij een verstopt riool

Wanneer je te maken hebt met een verstopt riool, wc, douche of afvoer, is het handig om direct actie te ondernemen. Je kan makkelijk een specialist inschakelen die je kan vinden op rioolprobleemkwijt.be of je kan zelf proberen het probleem af te handelen. Maar hoe pak je dit het beste aan? We hebben een aantal tips voor je verzameld om voortaan zelf direct aan de slag te kunnen bij een probleem met een geurtje…

Soda en water

Je vult een emmer met heet water en voeg er drie kopjes soda aan toe. Giet dit mengsel vervolgens in de verstopte afvoer en laat het daar een nacht, of minstens een paar uur, zijn werk doen. De soda begint te bruisen en werkt in op de verstopping. Na verloop van tijd spoel je de afvoer door met schoon water. Als de verstopping is verdwenen, spoel je nog een keer grondig met koud water na, om restanten weg te spoelen. Zo heb je op een simpele manier zelf de verstopping aangepakt en de afvoer weer vrijgemaakt.

Een trekveer

Als de verstopping aanhoudt, kun je besluiten om een trekveer te gebruiken om de buizen vrij te maken. Dit werkt vooral goed op plekken waar je gemakkelijk toegang hebt tot de afvoer, zoals onder een wastafel. Let wel op, het is beter om dit niet te proberen in toiletten en douchebakken, omdat je per ongeluk iets kan beschadigen.

Een hogedrukreiniger

Het ontstoppen van het riool met een hogedrukreiniger is een optie, hoewel deze aanpakt iets meer vaardigheid vergt. Het is niet handig om dit te doen zonder ervaring. Voor je het weet heb je de keuken of badkamer volledig onder water staan. De hogedrukreiniger moet diep in de afvoer worden geplaatst om de volledige kracht van het water op de verstopping te richten. Vervolgens moet er enkele minuten krachtig gespoten worden om het vuil los te maken. De methode werkt goed, maar je moet er zorgvuldig mee omgaan om schade te voorkomen.

Chemische ontstoppingsmiddelen

Er bestaan allerlei producten die speciaal zijn ontwikkeld voor het ontstoppen van afvoeren. Wanneer je deze direct in de verstopte afvoer giet, zorgt de chemische ontstopper ervoor dat vet en vuil, die de verstopping veroorzaken, oplossen. En het elimineert de bacteriën die de onaangename geur veroorzaken. Na gebruik van de ontstopper zou het water weer makkelijk moeten weglopen, waardoor ook de vieze geur verdwijnt. Let er wel op om de instructies van deze schoonmaakmiddelen volledig op te volgen. Elk product werkt weer anders en ze zijn niet allemaal geschikt voor elke afvoer en elk type verstopping.

Een specialist inschakelen

Zelfs na gebruik van ontstoppers of een trekveer kan het zijn dat de verstopping blijft aanhouden. Als je een hoop methodes hebt geprobeerd en niets helpt, dan zit er niks anders op dan een specialist in te schakelen. Het is verstandig om te kiezen voor een erkende loodgieter. Deze professionals beschikken over ruime ervaring in dit soort werkzaamheden en kunnen het riool op een professionele wijze reinigen. Zo kun je erop vertrouwen dat de verstopping volledig wordt aangepakt en dat je snel weer van een goed functionerend riool in huis hebt.

Categorieën
Sanitair Sanitair
Recente blogartikelen
Dit zijn de populairste badkamer aanpassingen van het moment
Dit zijn de populairste badkamer aanpassingen van het moment 17-10-2024
Maatwerk software: de oplossing en uitdagingen voor bedrijven in de digitale era
Maatwerk software: de oplossing en uitdagingen voor bedrijven in de digitale era 04-09-2024
Lees meer blogs