Auto huren; wie mag erin rijden?

Auto huren; wie mag erin rijden?

Er staat een lange rit op de planning. Bijvoorbeeld als je op bezoek gaat naar familieleden die buiten de stad wonen of naar je vakantiebestemming in het buitenland. Je oude wagentje zorgt niet voor optimaal rijcomfort en mankeert van alles. Daarom besluit je ook om een auto te huren. Wat natuurlijk een enorm goed idee is! Het is ook slim om grote ritten en zeker ritten naar het buitenland met meerdere personen te rijden, want genoeg rust zorgt ervoor dat je scherp blijft en dat er geen vervelende dingen onderweg gebeuren. Maar mogen andere bestuurders wel in jouw huurauto rijden? In onze blog vertellen we wat de mogelijkheden zijn.

Auto huren; jij bent verantwoordelijk

Wettelijk gezien is de bestuurder die de huurovereenkomst tekent ook verantwoordelijk voor de auto. De verzekering die op de auto zit is dan ook alleen geldig wanneer de verantwoordelijke ook de bestuurder is. Dus het korte antwoord op de vraag of andere bestuurders in de huurauto mogen rijden is ‘nee’, maar er zijn mogelijkheden. Zo kun je tegen betaling extra bestuurders aan het contract toevoegen of er zijn zelfs verhuurbedrijven waarbij je gratis extra bestuurders kan toevoegen.

Extra bestuurders toevoegen

Het toevoegen van extra bestuurders gaat vrij simpel online, of aan de balie van het verhuurbedrijf of in het wagenpark wanneer je de auto gaat ophalen. Per aanbieder is het verschillend wanneer het moment om extra bestuurders aan het contract toe te voegen plaatsvindt en je komt daar snel genoeg achter wanneer je een overeenkomst sluit. Reserveer je online en auto? Dan staat er vaak al aangegeven of je extra bestuurders wil toevoegen. Is dat niet het geval? Dan kan het vaak op locatie. Het beste wat je dan kan doen is om even contact met het autoverhuurbedrijf op te nemen en te vragen naar de mogelijkheden om extra bestuurders toe te voegen. Soms is het namelijk ook niet mogelijk om dit te doen.

Rijbewijs en leeftijd

Evenals bij de contractant speelt ook de leeftijd van de extra bestuurder een rol in het verhaal, want ook hij of zij moet minimaal 21 of 23 jaar oud zijn en ook in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. Welke spelregels er gelden is per aanbieder verschillend en een aantal aanbieders accepteren jongere rijders. Ondanks dat je dan wel meer voor het huren de auto betaalt. Het Nederlands rijbewijs is in de hele EU geldig en in landen buiten de EU gelden soms andere regels. Dan hebben je reisgenoot en jij ook een internationaal rijbewijs nodig. De Rijksoverheid geeft op hun website hier meer informatie over.

Extra bestuurder na aanvang toevoegen

Stel dat je de huurauto hebt opgehaald en onderweg bent en er toch achter komt dat het wel enorm handig is dat je passagier ook zo nu en dan even achter het stuur kruipt. Kun je dan nog een extra bestuurder aan het contract toevoegen? Dit is niet gebruikelijk, maar deze situaties komen voor. In deze situatie kan je het beste direct contact opnemen met de verhuurder en naar de mogelijkheden vragen. Wil je meer weten over een auto huren? Lees dan ook ons artikel "Waar moet je op letten bij het huren van een auto?".

Categorieën
Autoverhuurders Autoverhuurders
Recente blogartikelen
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv?
Hoe sluit je een soundbar aan op een tv? 11-04-2024
Hoe gebruik je een Storytel E reader?
Hoe gebruik je een Storytel E reader? 10-04-2024
Lees meer blogs