Webshops logo autoverhuurders

Waar moet je op letten bij het huren van een auto?

https://ervaringensite.nl/storage/img/knowledge-base-articles/waar-moet-je-op-letten-bij-het-huren-van-een-auto/1.png

Soms is het enorm handig om een auto te huren. Als je bijvoorbeeld zelf niet in het bezit bent van een auto en wanneer je er toch eentje nodig hebt. Veel bestuurders kiezen voor het huren van een auto wanneer ze te weinig autorijden. Dan is het in de basis goedkoper om zo nu en dan een auto te huren. Veel automobilisten kiezen er ook voor om een luxueuze wagen te huren als ze op vakantie gaan of een lange rit maken. Vaak vanwege het feit dat de auto die ze hebben niet meer helemaal in orde is of al heel veel kilometers op de teller heeft staan. Maar waar moet je op letten als je een auto wilt huren? Wij hebben alle handige tips en trucs voor je op een rijtje gezet.

Inhoud

Betrouwbare autoverhuurbedrijven

Allereerst is het belangrijk om alleen te kijken bij betrouwbare verhuurders. Dat klinkt vrij logisch en in Nederland zijn er genoeg erkende en eerlijke bedrijven die wagens verhuren. Toch is het goed om te controleren of het bedrijf al langer bestaat, eerlijke prijzen en voorwaarden hanteert en goede reviews van andere bestuurders heeft ontvangen. Op ErvaringenSite.nl kun je de reviews van verschillende verhuurbedrijven lezen. Zo weet je zeker dat de verhuurder aan alle eisen voldoet en je kunt dan ook met een gerust hart zaken met ze doen.

Minimale leeftijd om een auto te huren

Als je 18 bent mag je officieel in het bezit zijn van een rijbewijs en de weg op. Je mag een auto kopen of eventueel lenen, maar huren is vaak niet mogelijk. De meeste verhuurbedrijven hanteren een minimale leeftijdsgrens van 21 of 23 jaar. Daarnaast moet je ook al een aantal jaren in het bezit zijn van een geldig rijbewijs en geen schades hebben gereden. Een aantal verhuurbedrijven verhuren ook wagens aan personen die jonger zijn dan 21 jaar, maar dan is het vaak meer regel dan uitzondering dat er een toeslag moet worden betaald. In het buitenland gelden overigens dezelfde spelregels en je kunt in landen waarnaar je op vakantie gaat pas een auto huren als je ouder bent dan 24 jaar. Uitzonderingen natuurlijk daargelaten.

Meerdere bestuurders

Een belangrijke voorwaarde die je voor de zekerheid kunt controleren is of het is toegestaan dat er meerdere bestuurders gebruik maken van de auto. Stel dat je een lang weekend weg gaat en de rit met meerdere bestuurders wilt ondernemen. Dan is het fijn dat het is toegestaan dat meerdere mensen de auto mogen besturen. Nu denk je waarschijnlijk dat het toch onmogelijk te controleren is of iemand anders in de auto rijdt, maar bij een ongeval komt dit rap boven water drijven. Met als gevolg dat de auto bijvoorbeeld niet verzekerd is en dat je dus persoonlijk voor de eventuele kosten opdraait. Dat wil je natuurlijk voorkomen!

Auto huren met een aantal kilometers

Een auto huur je voor een vast bedrag per dag, per week of zelfs per maand en met de verhuurder wordt afgesproken hoeveel vrije kilometers je mag rijden. Stel dat je een auto huurt en je mag 500 vrije kilometers rijden, dan hoef je niets extra’s te betalen als je binnen deze grens blijft. Rijd je meer dan 500 kilometer? Dan kun je erop rekenen dat je bij het inleveren van de auto een mooie rekening gepresenteerd krijgt. Voor de extra kilometers moet je bijbetalen en deze bedragen zijn niet mals. Dit kan zelfs oplopen tot wel € 0,30 cent de kilometer! Nu lijkt dat niet veel, maar als je 100 kilometer over de grens gaat betaal je toch € 30,- extra.

Verzekeringen en eigen bijdrage als je een auto huurt

Alle auto’s die je huurt zijn in de regel All Risk verzekerd, maar dat wil niet zeggen dat er kosten zijn wanneer er een ongeval plaatsvindt of als er schade wordt gereden. In de overeenkomst staat hoe hoog het eigen risico is. Je kunt vaak het bedrag verminderen, maar dan betaal je wel meer voor de huurprijs. Ergens moeten die kosten natuurlijk gedekt worden. De kosten worden ook in eerste instantie verrekend met de borg die je bij het huren van de auto heb betaald. Het verschil krijg je wel terug als de borg hoger is dan de kosten van de reparatie en je betaalt uiteraard bij als het bedrag van de reparatie hoger is dan de borg die je hebt betaald.

Een andere auto rijden dan die je hebt uitgezocht

Het huren van een auto is makkelijk, maar je komt soms wel voor verrassingen te staan. Bijvoorbeeld wanneer je een andere auto meekrijgt dan die je van te voren hebt uitgezocht. De verhuurder is natuurlijk afhankelijk van het wagenpark en of auto’s wel op de afgesproken tijd weer worden ingeleverd. Het kan ook zijn dat de auto na een huurperiode voor onderhoud naar de garage moet terwijl deze wel weer besproken is. Dan kan de verhuurder een vergelijkbare auto meenemen, maar er kunnen zaken zoals een kinderzitje of een navigatiesysteem ontbreken. Als je hier wel voor hebt gekozen is het goed om van te voren aan te geven welke harde eisen je hebt. Dan kan de verhuurder rekening houden en een wagen leveren die ook aan de minimale eisen van de huurder voldoet.

Aftanken en inleveren

Wanneer je een auto huurt ben je verplicht om deze weer met een volle tank bij de verhuurder af te leveren. Je krijgt de auto immers ook mee met een volle tank. Wanneer je dit niet doet worden de extra kosten voor het tanken alsnog in rekening gebracht. Bij het inleveren wordt er tijdens de check van jezelf en de verhuurder gekeken naar eventuele schades en gebreken en of de tank inderdaad weer vol is. Let er ook goed op dat je wel de juiste brandstof in de tank gooit! In de papieren die je meekrijgt staat vaak omschreven welke brandstof de auto verbruikt.

Prijzen vergelijken wanneer je een auto huurt

Je hebt een betrouwbare verhuurder met eerlijke prijzen en voorwaarden gevonden, maar vertrouw niet iedereen op zijn of haar blauwe ogen. Dus doe ook een beetje onderzoek naar de prijzen en de voorwaarden. Je kunt heel eenvoudig online bekijken welke prijzen en voorwaarden er worden gehanteerd en je kunt deze met elkaar vergelijken. Soms kun je toch profiteren van betere voorwaarden en/of een betere prijs als je toch bij een andere verhuurder een overeenkomst sluit. Zeker wanneer je in het buitenland een auto gaat huren is het verstandig om goed de prijzen te vergelijken. De verschillen kunnen namelijk echt enorm zijn!

Checklist maken

Voordat je instapt en wegrijdt is het goed om een checklist af te werken. Een verhuurder heeft die vaak al, maar je moet jezelf niet in de vingers snijden en controleren of de documentatie overeenkomt met de wagen die je daadwerkelijk meekrijgt. Let vooral goed op schades en dat deze zijn gedocumenteerd voordat je instapt. Zo krijg je nooit achteraf de discussie dat de schade door jou is veroorzaakt. Dan draai je namelijk ook op voor de kosten die wellicht iemand anders heeft veroorzaakt. Daarnaast is het belangrijk om de auto te controleren. Werken de remmen, de verlichting en hoor je geen vreemd geluid als je de motor start. Als laatste is het belangrijk om de papieren te controleren. Krijg je de officiële documentatie mee, kloppen de gegevens wel en is er een groene kaart met schadeformulier aanwezig.

Kort of lang huren

Je hebt genoeg keuze wanneer je een auto wilt huren. Niet alleen uit verschillende merken en modellen, maar ook in periodes waarin je de auto wilt rijden. Je kunt auto’s zowel kort als lang huren en hier ligt wel een leuke uitdaging. Stel dat je de auto voor 4 of 5 dagen nodig hebt? Dan bespreek je waarschijnlijk een periode voor deze dagen. Maar wist je ook dat de huurprijs voor een week - dus 7 dagen - in vergelijking een stuk goedkoper kan zijn? Daarom is het ook goed om niet alleen de prijzen en voorwaarden tussen de verschillende verhuurbedrijven te vergelijken, maar ook om de prijzen van verschillende periode te vergelijken. Hier kun je nog een leuke euro besparen als je het slim aanpakt.

Betrouwbare autoverhuurbedrijven

Betrouwbare verhuurbedrijven. Daar hebben we het nu al een aantal keren over gehad en het is belangrijk dat je zaken doet met een erkend bedrijf dat ook goed staat aangeschreven. Als je geen zin hebt in een lange zoektocht hebben wij goed nieuws te melden, want wij hebben de beste en naar onze mening meest betrouwbare autoverhuurbedrijven voor je op een rijtje gezet.

Sunny Cars

Sunny Cars is een autoverhuurbedrijf dat goed staat aangeschreven dat heeft een reden. Het is namelijk een partij die wereldwijd opereert en vooral mensen faciliteren die een auto willen huren op hun vakantiebestemming. Je kunt voordat je vertrekt heel eenvoudig het aanbod bekijken en een reservering plaatsen. Terwijl ze ook nog eens eerlijke voorwaarden en schappelijke prijzen hanteren.

Sunny Cars logo
Sunny Cars
6,7  / 10

Sixt

Sixt is eveneens een bekende naam in de branche en ze opereren in meer dan 100 landen wereldwijd. Sixt biedt vooral mooie prijzen aan als het aankomt op langere huurperiodes. Denk dan aan een auto huren voor een week, 2 weken of zelfs een maand. Evenals de concurrentie biedt Sixt eerlijke prijzen en voorwaarden aan en je hebt keuze uit tientallen merken en modellen. Ook voor bestelwagens - wanneer je wilt verhuizen - kun je prima bij het van origine Duitse bedrijf terecht.

Sixt logo
Sixt
4,7  / 10

RentCars.com

RentCars.com is een super handige website. Althans, dat vinden wij. Het voordeel is dat je auto’s en prijzen van maar liefst 180 autoverhuurbedrijven wereldwijd kunt vergelijken! Dus wil je de beste en mooiste auto tegen de meest gunstige voorwaarden en prijzen? Dan is het slim om RentCars.com te gebruiken. Of je nu voor een korte tijd een auto nodig hebt, voor een langere periode of op je vakantiebestemming een auto wilt huren.

RentCars.com logo
RentCars.com
8,6  / 10

Beoordeeld door consumenten

De webshops en aanbieders die wij aanprijzen zijn overwegend positief beoordeeld door consumenten die iets bij deze aanbieders hebben besteld en een review over het bedrijf hebben geschreven. Op basis van deze gegevens denken wij ook dat de winkels en webshops die wij aanprijzen betrouwbaar zijn. Uiteraard kun je ook de beoordelingen van deze bedrijven lezen en zelf beoordelen of de partij waar je wilt bestellen iets voor jou is.

Help ons mee

Help ons mee om het verhaal over winkels en webshops compleet te maken door een review te schrijven. Schrijf een zo eerlijk mogelijke review en vertel over zowel de plus- als minpunten. Baseer je review uitsluitend op eigen ervaringen met de (web)winkel in kwestie en vertel ons en onze bezoekers waarom je juist wel of niet bij een bepaalde aanbieder iets moet bestellen. Wij danken je voor jouw tijd en de genomen moeite om een review te schrijven.