De belangrijkste functies op een airco

De belangrijkste functies op een airco

Een airco is een handig apparaat, want je kunt de temperatuur in huis verlagen. In ons artikel “Een airco in huis? Dit wil je weten", hebben we het verschil uitgelegd tussen de mobiele airco en de split airco en split airco’s hebben naast de mogelijkheid om de temperatuur te verlagen ook de mogelijkheid om het huis te verwarmen. Maar een airco kan nog meer belangrijke functies hebben die we in deze blog dan ook voor je op een rijtje zetten.

Verkoelen en verwarmen

De primaire functie van een airco is dat de temperatuur in huis wordt verlaagd. Perfect als het warm weer is en het zonlicht de temperatuur in huis verhoogt. Om van een aangenaam binnenklimaat te kunnen genieten kan de airco uitkomst bieden. Een mobiele airco heeft alleen de mogelijkheid om te verkoelen, terwijl de split airco ook een functie heeft om te verwarmen. Dit betekent dat je de airco ook in de winter kunt gebruiken als het in huis te koud is.

Een belangrijke tip is om te checken hoe eenvoudig de temperatuur is te regelen. Via een display, afstandsbediening of drukknoppen is de airco in te stellen op de ideale temperatuur. Zodat het bijvoorbeeld niet te koud of te warm wordt in huis.

Luchtontvochtiger

Zowel de mobiele airco als de split airco kunnen ook dienstdoen als luchtontvochtiger. Een goede luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40% en 60%. Als de lucht te vochtig is kan dat het wooncomfort beïnvloeden en het kan zelfs voor medische klachten zorgen, zoals verkoudheid, chronische bronchitis en allergische reacties. Met de airco kun je de lucht ontvochtigen naar het ideale niveau van tussen de 40% en 60%.

Luchtfiltering

Bacteriën, stof en vuil vliegen door de lucht. Doorgaans niet met het blote oog te zien, maar de luchtkwaliteit in huis kan niet optimaal zijn. Als je voor de split airco kiest kun je hier iets aan doen. Mobiele airco’s hebben deze functie doorgaans niet op wellicht een enkel model na. De split airco heeft de luchtfilteringsfunctie vaak wel aan boord en hiermee wordt de lucht in huis gezuiverd. Wat dus ook veel beter is voor de gezondheid.

Ventileren

Ventileren kan belangrijk zijn om in huis te profiteren van een optimale luchtvochtigheid en schone lucht. Een split airco heeft vaak de functie ventileren aan boord, zodat vieze lucht kan worden afgevoerd en schone lucht in huis kan worden geblazen. Ook dit heeft weer een positief effect op het wooncomfort en je gezondheid.

Slaapstand

De slaapstand kan een belangrijke functie zijn op zowel de mobiele airco als de split airco. De slaapstand is bedoeld om de airco wel te laten werken, maar dan minder intensief dan op de dag. Een airco kan veel lawaai maken en de nachtrust dus ernstig verstoren. Met de slaapstand heb je dat probleem niet meer, terwijl je wel van de voordelen van de airco geniet. In deze modus zorgt de airco voor een ideale luchtvochtigheid en temperatuur in de nacht, wat het slaapcomfort alleen maar ten goede komt.

Categorieën
Wonen Wonen
Recente blogartikelen
Dit zijn de populairste badkamer aanpassingen van het moment
Dit zijn de populairste badkamer aanpassingen van het moment 17-10-2024
Maatwerk software: de oplossing en uitdagingen voor bedrijven in de digitale era
Maatwerk software: de oplossing en uitdagingen voor bedrijven in de digitale era 04-09-2024
Lees meer blogs