Webshops logo wonen

Een airco in huis? Dit wil je weten

https://ervaringensite.nl/storage/img/knowledge-base-articles/een-airco-in-huis-dit-wil-je-weten/1.png

Airco’s vind je tegenwoordig overal. Op kantoor, in de auto en ook thuis. Moderne huizen hebben vaak al een airconditioningsysteem, maar er zijn ook ontzettend veel huizen die dat niet hebben. Dan moet je dus zelf maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat je het in de winter comfortabel warm hebt en in de zomer juist op wat extra verkoeling kunt rekenen. Ben je op zoek naar de ideale oplossing? Lees dan snel verder, want in ons artikel vertellen we alles over een airco in huis.

De primaire functie van een airco

De airco heeft als primaire functie om te verkoelen. In tegenstelling tot ventilatoren en aircoolers verlaagd de airco de temperatuur in huis. Andere producten zorgen alleen voor een gevoelsmatige temperatuurverlaging. Een airco zorgt dus voor een effectieve koeling, bijvoorbeeld als het ontzettend warm is.

Daarnaast heeft een airco vaak secundaire functies die ontzettend handig zijn. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om een te hoge luchtvochtigheid in huis te verlagen en om in de winter warme lucht in plaats van koude lucht te blazen. Bepaalde modellen bieden ook de mogelijkheid aan om de lucht te zuiveren. Welke functies een airco precies heeft, is natuurlijk sterk afhankelijk van het model dat je kiest.

Verschillende soorten airco's

De ene airco is de andere niet en er zijn verschillende soorten airco’s te koop. De bekendste airco is de mobiele airco. Een apparaat op wielen dat op het stopcontact wordt aangesloten en die bij het inschakelen voor verkoeling zorgt. Kenmerkend aan de mobiele airco is dat de slang naar buiten moet, zodat de warme lucht kan worden afgevoerd. Het grote voordeel is dat de mobiele airco verplaatsbaar is en dat je dus iedere ruimte afzonderlijk kunt verkoelen. Een nadeel is dat de airco vaak een beperkt aantal vierkante meter kan verkoelen. Grotere woningen hebben minder profijt van het product.

Daarnaast kun je kiezen voor de lucht/lucht warmtepomp. De lucht/lucht warmtepomp kan een verdieping, een kamer of zelfs een compleet huis zowel verkoelen als verwarmen. Doorgaans bestaat deze oplossing uit twee units, een binnen- en een buitenunit. De buitenunit gebruikt de buitenlucht om de binnenunit aan het werk te zetten. De binnenunit blaast vervolgens warme of koude lucht de woning in. Een groot voordeel van de warmtepomp is dat ze krachtiger zijn dan mobiele airco’s en meer functies bieden. Een nadeel is dat de permanente oplossing een stuk duurder is.

Mobiele airco is handig

Een mobiele airco is handig, want het apparaat staat op wielen en is dus eenvoudig te verplaatsen en eventueel op te bergen als je ‘m niet meer nodig hebt. Je bent wel beperkt tot een bepaalde afstand tot een deur of een raam, want de slang van een mobiele airco moet de warme lucht kunnen afvoeren. Je plaatst de mobiele airco dus doorgaans anderhalf tot maximaal twee meter van een raam of een deur, zodat de bijgeleverde slang ook naar buiten kan. Let op, want de slang van een mobiele airco mag je niet verlengen! Dit zorgt er namelijk voor dat de airco niet meer optimaal werkt en dat je er dus ook geen profijt van hebt.

Vermogen van een mobiele airco

De mobiele airco heeft ook een bepaald vermogen dat aangeeft voor welke oppervlakte het apparaat geschikt is. Dit wordt uitgedrukt in het aantal BTU. De letters staan voor British Thermal Unit. Hoe hoger de BTU, des te groter de oppervlakte van een kamer of een verdieping mag zijn. De meeste mobiele airco’s hebben een vermogen van 12.000 tot 16.000 BTU en dat staat gelijk aan oppervlakten van 30 tot en met 45 vierkante meter.

Geluid van een mobiele airco

Een mobiele airco maakt lawaai dat het beste te vergelijken is met een luide stofzuiger. Stille apparaten produceren nog steeds een geluidsniveau van ongeveer 50 dB en dat kan oplopen tot een geluidsniveau van meer dan 60 dB. Vooral goedkopere apparaten produceren ook meer geluid, omdat er minder techniek in zit om ervoor te zorgen dat de airco stiller is.

Energieverbruik mobiele airco

Een mobiele airco gebruikt elektriciteit om zijn werk te kunnen doen en bij ieder huishoudelijk apparaat is het slim om aandacht te besteden aan het energielabel. Een energielabel A+ of A is het zuinigst. Hoe verder je in het alfabet komt, des te meer energie verbruikt het apparaat. Het energielabel gaat tot en met de letter G. Moderne airco’s hebben vaak het energielabel A of A+ en verbruiken gemiddeld 9 kWh aan elektriciteit per dag als we uitgaan van een gemiddeld gebruik van 8 uur per dag. Vooral in de zomermaanden zal de maandelijkse energierekening dus een stuk hoger zijn.

Je kunt natuurlijk de energiekosten verlagen door bijvoorbeeld de opgewekte stroom van zonnepanelen te gebruiken. Mits je deze op het dak hebt liggen of tegen de gevel gemonteerd hebt. Dit kan de kosten voor een mobiele airco aanzienlijk verlagen. Andere opties zijn om de airco alleen te gebruiken wanneer het nodig is en om de nachtmodus te gebruiken. In de nachtmodus verbruikt de mobiele airco veel minder elektriciteit met de keerzijde dat het apparaat ook minder goed verkoelt.

Extra functies

Een mobiele airco kan extra functies hebben, zoals een dimbaar display als het display te aanwezig is, een afstandsbediening of zelfs een mogelijkheid om het apparaat te bedienen via een app op de smartphone. Andere interessante opties zijn de ingebouwde luchtontvochtiger en -reiniger als je daar de behoefte aan hebt. Houd er rekening mee dat een mobiele airco met meer functies ook duurder is dan een model zonder extra’s.

De gemiddelde prijs van een mobiele airco

De mobiele airco kost tussen de € 400,- en € 1.000,-. De prijs is afhankelijk van het merk en de extra functies. Ook een beter energielabel of een sterker vermogen zorgen voor een hogere prijs.

Split airco is een permanente oplossing

De split airco is de tegenhanger van de mobiele airco en een duurdere oplossing. Het is wel een permanente oplossing met als bijkomstig voordeel dat de split airco in de winter ook als verwarming kan worden ingezet. Een functie wat een mobiele airco simpelweg niet heeft. Een andere benaming voor een split airco is een lucht/lucht warmtepomp die uit een, twee of zelfs meerdere units bestaat. De units binnenshuis worden op strategische plaatsen opgehangen om een kamer of een verdieping te verwarmen of te verkoelen. Voor het verwarmen of verkoelen van zowel een beneden als tussenverdieping, heb je op beide verdiepingen dus ook units nodig. Dan spreken we feitelijk over een multi split aircosysteem.

Vermogen split airco

Het vermogen van een split airco loopt uit van 5.000 tot wel 20.000 BTU. Uiteraard is dat afhankelijk van het model dat je kiest. Een split airco met meerdere units is vaak krachtiger en heeft voldoende capaciteit om een benedenetage van ongeveer 50 vierkante meter te verkoelen. In vergelijking ontlopen de meeste split en mobiele airco’s elkaar niet qua vermogen.

Geluidsniveau

Een split airco is aanzienlijk stiller dan een mobiele airco, omdat feitelijk de buitenunit al het geluid produceert. Met de ramen en deuren dicht hoor je die nagenoeg niet. De binnenunit produceert minimaal 25 en maximaal 50 dB aan geluid. Wat te vergelijken is met het geluidsniveau van een goed gesprek en een stofzuiger. Hoe stil een airco is, is afhankelijk van het model en het merk. En zoals eerder gezegd is een systeem met meer techniek ook duurder.

Energieverbruik van een split airco

Een split airco verbruikt eveneens energie en meer dan een mobiele airco. De mobiele airco verbruikt gemiddeld net iets meer dan een kWh per uur, terwijl een split airco 2 tot maximaal 5 kWh per uur verbruikt. Dit is dus twee tot vijf keer meer dan een mobiele airco. Hoe zuinig een mobiele airco is, is ook weer afhankelijk van het model en het merk. Evenals mobiele airco’s worden split airco’s van energielabel A tot en met G voorzien. Een split airco met een energielabel A+ of A is het zuinigst.

Extra functies van een split airco

Een split airco is dus qua aanschaf en verbruik duurder dan een mobiele airco, maar er zijn een hoop voordelen als je voor deze oplossing kiest. Een split airco kan namelijk niet alleen koelen, maar ook verwarmen, de lucht zuiveren, een te hoge luchtvochtigheid aanpakken en zelfs ventileren. Daarnaast kun je ook kiezen voor modellen met een afstandsbediening of die via een app zijn te bedienen.

Gemiddelde prijs split airco

Een split airco is los aan te schaffen, maar moet door een professional worden geïnstalleerd. Daarom zijn de kosten van een split airco duurder dan wanneer je voor een mobiele airco kiest. Voor de aanschaf en het plaatsen van een split airco kun je rekening houden met een prijs tussen de € 1.700,- en € 3.500,-.

Wanneer kies je voor het een óf het ander?

Wanneer kies je nu voor een mobiele airco en wanneer is een split airco de beste keuze? Wij zetten het voor je op een rijtje.

- Ik wil alleen een kamer verkoelen - Mobiele airco
- Ik wil weinig tot geen energie verbruiken - Apparaat met A+ energielabel
- Ik wil volledige controle over het binnenklimaat - Split airco
- Ik heb een airco met een hoog vermogen nodig - Split airco met meer dan 16000 BTU
- Ik wil een vrijwel geluidloze airco in huis - Split airco met maximaal geluidsniveau van 25 dB
- Ik wil mijn airco overal kunnen neerzetten - Mobiele airco
- Ik wil geen lelijke unit aan mijn muur hebben hangen - Mobiele airco
- Ik wil de temperatuur in huis verlagen - Mobiele airco en split airco
- Ik wil mijn huis kunnen verwarmen - Split airco
- Ik wil de lucht zuiveren en ontvochtigen - Split airco
- Ik wil een goedkope oplossing - Mobiele airco

Airco kopen

Je hebt nu een goed beeld van airco’s. De opties die je hebt en wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende soorten airco’s die je kunt kopen. Wil je weten waar je het beste een airco kunt aanschaffen? Wij hebben een aantal aanbieders voor je geselecteerd. Gebaseerd op de ervaringen van onze bezoekers die bij een of meerdere aanbieders een bestelling hebben geplaatst.

Aircogarant

Aircogarant is zoals de naam doet vermoeden een specialist op het gebied van airconditioningsystemen en klimaatbeheersing. Ze focussen zich vooral op single en multi split airco’s die ze van bekende merken verkopen. Daarnaast kunnen ze advies op maat geven en is het mogelijk om de airco die je kiest door hen te laten installeren.

Aircogarant logo
Aircogarant
10  / 10

Media Markt

Voor een simpele mobiele airco van een bekend merk ben je weer bij Media Markt aan het juiste adres. Ze verkopen verschillende soorten airco’s en vooral tijdens de zomermaanden bieden ze een groot assortiment aan. Inclusief modellen voor zeer lage prijzen. Let op dat goedkopere modellen vaak minder functies hebben en meer geluid produceren.

MediaMarkt logo
MediaMarkt
4,5  / 10

Feenstra

Feenstra is een bekend en erkend bedrijf op het gebied van klimaatbeheersing en vooral het verduurzamen van een woning. Ze zijn als voorbeeld gedreven in het plaatsen van zonnepanelen en warmtepompen. Daaronder de lucht/lucht warmtepomp oftewel de split airco. Zij geven advies op maat en brengen een maatwerk voorstel uit, zodat je de woning met een goede split airco kunt uitrusten.

Feenstra logo
Feenstra
3,9  / 10

Beoordeeld door consumenten

De aanbieders die wij hebben geselecteerd zijn overwegend positief beoordeeld door de bezoekers van onze website. Op basis van hun reviews denken wij dus ook dat de aanbieders die we bespreken betrouwbare partijen zijn waar je zaken mee kunt doen. Wil je meer weten over de aanbieder? Lees dan de reviews van onze bezoekers en oordeel zelf of het de beste keuze voor jou is.

Schrijf een review

Wij zijn altijd op zoek om de verhalen over de aanbieders compleet te maken en jij kunt daaraan bijdragen. Wij nodigen je dan ook van harte uit om een review te schrijven over de partij waar je zaken mee hebt gedaan.

Schrijf een zo eerlijk mogelijke review en bespreek belangrijke zaken, zoals hoe overzichtelijk de website was, hoe goed het aanbod is en hoe goed de service was. Op die manier help je ons de verhalen compleet te maken en je helpt onze bezoekers om een goede overweging te maken voor welke aanbieder ze kiezen. Wij willen je alvast hartelijk bedanken voor de genomen tijd om een review te schrijven.